VORBE GRESITE DESPRE BANI


2 minute de Finante Personale

“Finanțele Personale sunt despre bani”

Propoziția asta nu este neapărat greșită, cât este incompletă. Finanțele Personale nu sunt atât despre bani, cât sunt despre fluxul de bani. Și despre setarea mentală corectă care te transpune de la stadiul de a munci pentru bani la cel de a stăpâni banii. Setare mentală înseamnă implicit ceva aspecte de introspecție, adică psihologie. Și încă, pentru mine, studiul subiectului Finanțe Personale a mai dus la ceva în plus. La a citi mult mai mult despre fericire, adică filozofie.

 

“Scopul gestionării banilor este acela de a avea bani”

Scopul gestionării banilor nu este acela de a avea bani. Ci acela de a fi fericit.

Spre exemplu, vreau să te gândești la acel ceva care te-a făcut fericit (sau mini, micro fericit, cum vrei tu) acum – să zicem – trei – patru ani. Era legat de un anume lucru material (exemplu o anume bluză pe care ți-ai luat-o, un anume tip de tabletă sau gadget)? Dacă ești ca majoritatea oamenilor atunci răspunsul anterior a fost și pentru tine legat de o experiență, nu de posesia unui lucru. Eu vreau să te rog să duci și mai departe acest exercițiu: ce telefon aveai când s-a întâmplat acea experiență, ce haine purtai? Vezi…? Eu nu vreau să spun – sub nicio formă – că lucrurile materiale nu produc bucurie sau nu sunt importante – nu aparțin acestui curent de gândire – dar spun că fericirea durabilă ține de modul în care îți conduci viața la modul conștient, cu intenție!

 

“Sunt doar bani până la urmă”

Fraza asta o consider greșită pentru că nu am întâlnit-o decât legată de cheltuieli negândite. Ultima oară la cineva care are restanțe la întreținere și la rambursarea creditului ipotecar, dar care i-a luat copilului adolescent ultimul model de Iphone. Pentru mine (așa cum am tratat într-un capitol separat în cartea mea) banii sunt echivalentul timpului (irepetabil!) și a energiei (irepetabile) cheltuite pentru câștigarea respectivei sume de bani. Și nu cred că ceva irepetabil poate fi alăturat unui termen precum “doar!”, care minimizează.

 

“Dacă îți dorești ceva cu adevărat, nu trebuie să te simți vinovat că l-ai cumpărat”

Corect! Doar că această zicere este asociată exclusiv cu achiziția de bunuri și servicii. Spre exemplu, siguranța financiară a familiei este ceva care merită să o dorești cu adevărat? Atunci poate ar fi bine să gândim în termeni de “versus”? Exemplu: încă o pereche de cizmulițe că sunt la black friday de iarnă vs echivalentul în titluri de stat (de exemplu)?.

Eu sunt adeptul variantei ȘI – ȘI, abordare pe care o “simt” așa de importantă încât o consider o foarte importantă Lege a Banilor.

 

“Sunt tânăr, am timp să pun bani deoparte mai încolo!”

Timp, probabil, mai este. Dar una este să depui 100 de lei lunar când ai 25 de ani și alta 1500 la 45 de ani, astfel încât, la ieșirea la pensie să provoace același efect. Timpul, fiind la exponentul formulei banilor, are o influență atât de mare încât, dacă vrei, poți face astfel încât “mai încolo” să nu mai fie nevoie deloc să mai pui bani deoparte…

 

“Nu mă interesează independența financiară. Nu voi fi niciodată milionar”

Independența financiară nu este despre a fi milionar. Independența financiară este despre atingerea unei cifre care depinde de cheltuielile noastre lunare și care definesc deci stilul nostru de viață, și de a îndeplini alte câteva condiții. Dacă, de exemplu, stilul tău de viață înseamnă cheltuieli lunare de 4167 Euro lunar, și vrei să menții același stil de viață și după ce ți-au plecat copiii de acasă, atunci, da, cărțile clasice spun că ai nevoie de 1.000.000 de Euro ca să fii independent financiar. Deși există ceva scurtături… Altfel, pentru oameni cu stiluri de viață mult simplificate, cifrele de Independență financiară sunt muuuult mai mici. Și mai ales, în toate cazurile, nu trebuie să muncești doar tu ca să ajungi la nivelurile acestea. Cum ar fi să angajezi pe cineva pentru asta? Pe cineva precum …chiar banii tăi…

 

“Gestionarea propriilor bani este doar pentru cei care se pricep la asta”

Ca și necesitate este pentru toată lumea, care vrea ca banii să le împlinească toate (sau măcar majoritatea) aspirațiilor sale. Nu înțeleg și nu voi înțelege de ce în liceu se învață materii de care nu m-am folosit niciodată în viața mea, iar un curs de Finanțe personale, deși absolut toți oamenii de pe planetă ne lovim de bani, nu există. Am urmărit cursurile a două universități de profil și garantez că nivelul de înțelegere nu depășește nivelul clasei a 9-a de liceu de la noi, inclusiv la nivelul suportului matematic propriu-zis.

 

“Nu văd nimic rău în a-mi dori un anume lucru, atâta vreme cât muncesc din greu”

Nici eu nu cred că a-ți cumpăra un anumit lucru trebuie să te facă să te simți vinovat. Doar că venitul nostru, al fiecăruia, este limitat. Ideea este ca în acel venit limitat să încapă și echivalentul bănesc al intereselor noastre pe termen lung cum ar fi siguranța, stabilitatea și creșterea financiară a familiei tale.  

 

“Banii aduc / nu aduc fericire”

Și eu, ca și tine am propria părere dacă aduc sau nu fericire. Să zicem că este destul de mult de discutat pe tema asta. Știu însă cu certitudine că banii aduc siguranță, încredere, stabilitate, șanse mai mari și …o altă clasă de amintiri…Tiberius Margarit SdB


2 comments

 • Avatar

  intr-devar, independent financiar nu-i neaparat sa fii milionar!
  ginduri bune!
  multumesc

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Multa lume are ideea preconceputa, importata din media sau anturaj, ca pentru a reusi financiar iti trebuie sume mari de bani si / sau investitii riscante. Daca insa faci cateva mici calcule, vezi ca de fapt o poti duce f bine financiar, daca doar inveti ce sa ceri sa faca exact banilor tai. Multumesc Leo, esti binevenit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *