VIZIUNI DIFERITE


Planificarea financiara personala pentru majoritatea oamenilor se cantoneaza in zona lucrurilor simple: „voi castiga la loto”, sau „voi construi peste noapte o companie de it de succes pe care o voi numi Apple”, sau „voi primi mostenire apartamentul de la ai mei”, sau „voi primi câte o majorare de salariu de 5% în fiecare an”, sau „voi câștiga din bitcoin 500.000 Euro în 12 luni” sau…

Având viitorul „asigurat” la modul acesta pot, deci, sa spulber cu nonșalanță tot ce câștig din munca de la jobul de fiecare zi pe toate lucrurile posibile de care nu am neapărată nevoie.

Cel putin eu cam așa am planificat viitorul meu și al familiei mele, cu ceva ani în urmă. Si, ca orice plan, in mare mi-a iesit: cel mai bine mi-a ieșit tot ce a fost de pe zona de cumpărări, adică am cumparat tot ce iti poti imagina din ceea ce constituiau veniturile curente; am primit (din pacate mult prea rapid) si jumătate din apartamentul mostenire, numai ca si banii acestia s-au dus sa acopere rapid creditele facute între timp….

Inca mai lucrez la castigul de la loterie si mai am și o mica problema cu compania de înființat: nu ma pricep la i.t., și există deja una cu numele vizat, dar, hei, planul e acolo, gata facut!

Dar cand esti cu spatele la zid, de multe ori inveti lectii de viata pe repede inainte.

După ce îmi băgasem familia adânc în credite, începusem să realizăm că trebuie să  – ceea ce cursurile la care mergeam numeau – „punem deoparte” ceva bani. Astfel reușisem sa economisim pe parcursul a trei luni, cam echivalentul a 210 €. Efortul (mental) a fost chiar mare, nu era deloc ușor sa renunți la elementele care îți definesc stilul de viață.

Am gândit apoi (creativ!) că și repararea unui credit înseamnă un soi de investiție, așa că am decis să punem ca rambursare anticipată a unuia dintre credite (da, am facut mai multe!) cei 210 €.

Aripat pornesc spre bancă plin de avânt…financiar. Îmi amintesc că era între Crăciun și Anul Nou, așa că mai toată banca era în mici petreceri. Îmi compun un ușor zâmbet absolut nelalocul lui față de deranjul pe care îl provoc, și îmi incadrez propria vitrina proaspăt bărbierită în dreptunghiul decupat in termopanul care separă oamenii în funcționari bancari și restul. În fine, după un oarece efort sonor, reușesc să îmi fac notabilă prezența. Doamna tobă de bancareză lasă toba din farfurie cu un suav oftat și respectiv exersarea unei măiestrii de a-și da ochii peste cap, care ar fi întors multe scaune la emisiunile de talente. Se îndreaptă alene spre locul de întâlnire cu mine notat cu placuța “Persoane fizice” pe partea mea și, probabil, “Persoane toxice” pe partea ei.

Articulez un regulamentar “Sărut mâna doamnă”, deși îmi repugnă mai ales gestul în sine , de origine orientală, la care se referă (vă imaginați occidentalii să se salute cu  “I kiss your hand”?). Lasă de la ea un “Da” pe care laboratorul meu portabil de analize îl interpretează ca “Aprob”. În fine, după ce îmi ia un scurt interviu cu date personale, mă prinde că valoarea cu  care vreau să rambursez anticipat din credit este fulminanta sumă de 210€. N-are stetoscopul la ea, așa că mă cercetează ocular cu interes clinic și caută să vadă dacă nu am omis niște zerouri. N-am omis. Se înduplecă în fața privirii mele ardente care cerea continuare, bagă datele în malaxor, și îmi comunică diagnosticul: de acum voi plăti cu  1,24€ mai puțin la rată!!! Vede perplexitatea mea și rasucește cuțitul în rană: “dacă toti clientii m-ar sâcâi așa pentru un €…”.

Efectul a fost dezamăgitor. Atâtea restricții pentru atât de puțin. Doar 1 (unul) € și ceva mai puțin la rată?

Pentru următorii 4 ani din viața mea financiară episodul de mai sus a constituit experiența pe baza căreia am concluzionat că economisirea este fără rost. De ce să renunti la o cafea, la un croissant sau la o bere cu baieții, pentru 1 €?!!

Așa cum spuneam de-abia după aproape 4 ani mi-am reconsiderat poziția. Eram familiarizat cu ideile lui Tony Robbins, T Harv Ekker, și cu toate cărtile lui Kiyosaki. Mi se păreau degeaba. În acel moment nu lucrau pentru mine. Doar baza teoretică a Finanțelor Personale nu a adus schimbarea pentru mine. Numai atunci când am avut acces la experiența PRACTICIENILOR, când am vazut pe viu cum își calculează, interpretează aceleași date și cum acționează acești oameni am avut rezultatele notabile pe care le urmăream. Astfel am înteles că:

  • Am taiat cheltuielile de unde nu trebuia: din micile placeri ale vietii (acum sa nu credeti ca solutia este sa taiati de la …MARILE placeri ale vietii…)
  • Efectul economisirii nu era de doar 1.24€ . Ci, chiar și in lipsa educației financiare, era de 1.24€ x 12 luni x 25 ani credit = 372€. Oricum ai da-o, atunci când vezi lucrurile mai de sus, 372 este mult mai mare decât 1.24!
  • Prin renunțarea la economisire timp de 4 ani, am ratat să îmi cresc Valoarea Financiară Personală netă cu cel puțin 70€ x 12 x 4 = 3360€.

Dar dacă aș fi avut de atunci noțiuni de finanțe personale, și aș fi știut să adaug vieții mele un mecanism de creștere compusă de, sa spunem conservator, 7% pe an? Atunci, în cei 4 ani, aș fi obținut 3802€.

Acești 3802€ înseamnă echivalentul de economii a 4,5 ani fără creștere compusă!

Tot acești 3802€ înseamnă un plus de 442€ in cei doar 4 ani, sau o creștere de 13% fața de varianta cu “pus deoparte”.

Dar dacă aș fi avut tăria să “pun deoparte” câte 70€ în toti cei 25 ani de credit, dintre care primii 4 i-am pierdut? Da, exact, aș fi avut cu 21.000€ mai mult.

Și, încă, dacă aș fi știut să pun cei 70€ lunar să faca bani pentru mine în condițiile de randament de mai sus? Ei bine, rezultatul ar fi fost 53.427€. Adică aș fi obținut mai mult decât dublarea banilor pe care i-aș fi pus în plata creditului!

Sau, cum m-a învățat să privesc un director economic al unei companii germane, un credit programat să dureze 25 de ani prin bani “pusi deoparte”, l-aș fi terminat în mai puțin de 12 ani, aplicând doar noțiuni de bază in finanțe personale.

Îmi amintesc că imboldul de a aplica noțiunile de Finanțe Personale în viața mea a pornit de la contemplarea unor diferențe ca cea între 1,24 €  și 53.427€.

Euro

vs

Euro

Este diferența majora intre viziunea pe termen scurt (lunar) și termen lung (multianual). Plus noțiuni de bază de Finanțe Personale. Cum ar fi aceea că fiecare unitate bănească (Leu, Euro, Dolar) poate fi un mic soldățel al tău, dacă înveți să îl pui la lucru, în cazul meu pentru a-mi fi „împușcat” o parte din credite!

Din momentul în care latura practică a noțiunilor de Finanțe Personale au început să facă parte din viața mea, am înțeles că pot să îmi stăpânesc destinul financiar.

Tiberius Mărgărit SdB


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *