VIATA LA MODUL IMPLICIT


3 minute de Finante Personale

Din mai multe lecturi (Daniel Kahneman este preferatul meu pe subiect) am ajuns să percep viața ca un șir de decizii de alegeri personale. Care pot fi explicite sau implicite…

 

Alegem să ne spălăm pe dinți. Putem să ne culcăm fără să mai folosim periuța dar o facem pentru că știm că așa este sănătos. Am constatat că ne face bine și alegerea s-a permanentizat. Am transformat-o în obicei.

Alegem să nu bem mai mult de un pahar de vin / bere la o masă obișnuită. Am văzut că unii au probleme cu alcoolul, dar noi am constatat că mai mult de atât ne face rău, așa că alegerea s-a permanentizat. Am transformat-o în obicei.

Alegem să trăim salariu la salariu. Consumăm tot ceea ce încasăm, lună de lună. Am auzit de unii – ciudați – care economisesc și 40% din ce câștigă, dar noi trebuie să ne trăim viața acum, acum, și acum, pentru că am constatat că asta ne aduce satisfacție. Am transformat această alegere în obicei.

Alegem să facem investiții. Am auzit de unii care își reechilibrează portofoliul, despre diversificare, dar noi ne-am obișnuit cu depozitele băncii noastre sau cu fondul nostru mutual și a te orienta și spre altceva înseamnă nehotărâre. În plus nu avem încredere în lucrurile pe care nu le cunoaștem, și nu avem timp să ne interesăm de alternative. Rămânem lipiți de instrumentul în care avem încredere, căci așa fac și cunoscuții noștri. Alegerea s-a permanentizat. A devenit obicei, rutină.

 

Majoritatea deciziilor pe care „le luăm” în viața noastră – bune, rele – sunt pe pilot automat. Facem într-un anumit fel pentru că așa fac alți oameni pe care îi cunoaștem, admirăm sau pe care îi vedem în media.

O viață trăită pe pilot automat nu este integral a noastră. Deciziile celorlalți pe care noi le imităm, dacă au fost făcute la modul conștient, sunt valabile pentru situația lor și pentru un anume moment dat. Care, de cele mai multe ori, s-ar putea să difere de situația ta, ca și de momentul în care te afli tu.

Sigur, nu este cazul să pui sub semnul întrebării dacă trebuie să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi!

Dar, cel puțin în cazul deciziilor tale financiare personale, viața ta la modul implicit nu îți va aduce mai mult decât rezultatele financiare a 90% din populația lumii care trăiește la acest mod: probleme cu banii personali!

Din zecile de biografii ale oamenilor cu bani pe care le-am citit am văzut câteva trăsături comune. Una din ele este aceea că ei sunt diferiți, și își asumă exact asta. Ei nu vor să imite, fără studiu, comportamentele altora, inclusiv financiare. Ei pun la îndoială orice șablon clasic.

Dacă aș fi adeptul unor imagini simplificatoare, aș împărți oamenii în două categorii: cei care cred că lucrurile / situațiile (inclusiv financiare) doar ni se întâmplă și cei care fac des schimbări în viața lor. Aceștia pun des semnul întrebării atunci când trebuie să ia o decizie, căci cred că cea mai mare parte din viața lor este alegere, nu conformare.

Am fost, pe rând, adeptul fiecărei concepții. În a doua e mai bine! Fie și numai pentru faptul că nu mai am pe cine să dau vina, sau să împart meritele, dar și pentru că nu mai pot să mă autocompătimesc.

În momentul în care am înțeles că trebuie să mă și manifest, nu numai să mă declar, ca fiind conducătorul vieții mele, totul s-a schimbat înspre bine. Tot timpul, viețile noastre au mai mulți conducători. Dar atâta vreme cât nu ne stăpânim banii, noi nu suntem pe propria listă…

Preluarea controlului asupra vieții personale implică preluarea controlului asupra fluxului banilor proprii.

La modul implicit viața este un șablon. Dacă nu ne impunem propria viziune, propriul control, propriile scopuri, vom trăi un șablon.

În mod implicit, cei mai mulți dintre noi am luat îndrăzneala doar până la a supraviețui pur și simplu. Existăm. Suportăm. În cea mai mare parte, trăim indiferenți – am devenit obosiți și apatici și epuizați.

Ann Voskamp

Unul din cele mai dăunătoare șabloane implicite posibile pe care am mers (mult prea) mult timp a fost acela că Finanțele Personale înseamnă doar să găsești investițiile cu cel mai mare randament, și să le cumperi.

Am înțeles apoi că, deși este un element important, este unul din elementele pe care nu le poți controla în investițiile clasice.

În timp mi-am însușit concepția că dacă vrei să obții cele mai bune rezultate financiare personale trebuie să ajungi să controlezi cât mai mult din tot ceea ce este controlabil. Și că aceste elemente sunt muuuuult mai multe, dar și mai importante ca pondere, decât cele pe care nu le poți controla, cum este randamentul. Acestea sunt câteva din ele:

 • viziunea ta,
 • planul financiar propriu,
 • atitudinea ta față de volatilitate,
 • rata de plasamente,
 • durata cât ținem banii investiți,
 • comisioanele pe care le plătim.  

În momentul în care vom încorpora în preocupările noastre personale cât mai multe din elementele de mai sus, ne vom îndepărta de o viața trăită pe șabloane.

Tiberius Margarit SdB


2 comments

 • Avatar

  Urmaresc de fiecare data articolele de pe “Stapani de Bani” si sunt fascinat de modul in care de fiecare data Tiberius reuseste sa scoata la suprafata adevaruri traite prin prisma experientei personale sau al studiului autodidact. Sunt incantat ca reusesc sa am surprize interesante la fiecare articol nou, asa ca intotdeuna am atentia intreptata spre alertele de pe mail atunci cand apare un nou articol pe “Stapani de Bani”.
  Articolul de azi mi-a etalat sau mai bine zis revelat diferenta clara a aspectului personal al banilor – respectiv banii urmeaza personalitatea celui care ai foloseste, economiseste sau…risipeste.
  Secventa care mi-a placut cel mai mult si o redau aici pentru ca ma caracterizeaza – este urmatoarea:
  “Unul dintre cele mai daunataore sabloane implicite posibile pe care am mers (mult prea) mult timp a fost acela ca Finantele Personale inseamna doar sa gasesti investitiile cu cel mai mare randament si sa le cumperi.”
  Constat cu uimire sau regret sau…durere. ca personal nici macar acest lucru nu l-am facut, si anii trec si ajungi la varste la care tragi linii si constati ca nu prea ai mai nimic in protofoliu, dar ai un istoric fascinant al modului “asa nu ” se mai poate.
  Adaptez din mers invataturile pe care le primesc din partea lui Tiberius Margarit pe blogul Stapan de Bani si imi doresc sa citesc in continuare cat mai multe articole de gen in acest spatiu pentru ca aici gasesc sustinere exact in ceea ce mi se potriveste personal pe plan financiar si exact ce nu am primit in scoala la vremea mea. Multumesc Tiberius Margarit si mult succes in continuare.

 • Tiberius Margarit

  Multumesc foarte mult Lucian Cazac !!! Ma onoreaza atat aprecierile in sine cat si faptul ca ai gasit timp sa scrii despre SdB. Inca o data multumesc pentru acest gen de „combustibil” pentru motivatia mea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *