TU STII CAT VALOREZI FINANCIAR? CARE ESTE AVEREA TA NETA?


Încă mai am reticențe (rădăcini în educație) în a folosi cuvântul „bogat”. Spun asta pentru că întrebarea alternativă din titlu ar fi și: TU ȘTII CÂT EȘTI DE BOGAT?”

Multă vreme am folosit termenul alternativ – care și astăzi mi se pare că este mai potrivit – acela de „bunăstare”.

Finanțele Personale având componenta de Finanțe are și o evidentă latură de știință exactă. Adică, am ajuns la concluzia că fiecare dintre noi avem două joburi: jobul care ne aduce veniturile și J O B U L care ne aduce bunăstarea.

La jobul zilnic știm exact cum măsurăm rezultatele noastre: în nivelul salariului / venitului.

Dar cum măsurăm bunăstarea, bogăția dacă preferați? Cum știm cât suntem de bogați sau săraci? Cum putem fi siguri că evoluția financiară personală este spre mai bine sau, din contră, spre mai rău? Pentru orice mărime care evoluează trebuie să existe și o unitate de măsură. Care este unitatea aceasta în Finanțele Personale?

Poate ați participat la discuții sau ați auzit expresii de genul „Oau, ăsta are 2000 Euro pe lună, este un tip bogat!

Nu este corect!

Venitul nu dă măsura bogăției pe care o creezi pentru tine și familia ta. Poți încasa 2000 de Euro pe lună și consuma 2100 de Euro, împrumutându-te de „doar” 100 de euro pe lună. Nu se cheamă că ești bogat. Ești un sărac care tocmai și-a mai poleit colivia în care se află, cu cei 2100 de Euro. Ești un sărac poleit!

Folosesc astfel de expresii pentru că oglinda mea din baie le-a auzit vreo doi ani la rând de la mine. Ei bine urechile oglinzii mele au fost salvate de-abia când am învățat cum se măsoară cu adevărat bunăstarea.

Dr fiecare dată când consumi mai mult sau exact cât produci ești și vei fi sărac. Indiferent de cât încasezi.

Bogăția nu este atunci când consumi. Bogăția este atunci când acumulezi. Bogăția se construiește.

StapaniDeBani

De aceea insist cu „fixația” mea că indiferent cum ne câștigăm veniturile, avem un job comun: suntem constructori de bunăstare. Dacă ignorăm sau refuzăm să ne manifestăm ca și constructori atunci, cu siguranță, suntem consumatori de avere! Ori una, ori alta!

Ulterior, după ce am început să înțeleg situațiile financiare personale, am aflat că oameni cu venituri mult mai mici decât mine puteau fi mult mai bogați. Astfel o persoană care câștigă 500 de Euro dar consumă lună de lună 400 de Euro este MULT, dar MULT mai bogată decât cel care încasează 2000 de Euro dar consumă 2100!

Unitatea principală de măsură a bunăstării este Valoarea Financiara (Averea) Netă.

La noi este folosită des noțiunea de Avere Netă, dar -am mai spus-o – în mod greșit (după părerea mea) fie și pentru faptul că Averea poți să o și moștenești fără ca să conțină aportul tău de creator de bunăstare. De aceea prefer să lansez termenul de Valoare Financiară Netă pentru că arată exact cât valorezi în urma propriilor acțiuni cu banii personali.

Valoarea ta Financiară Netă se calculează ca o diferență între ce deții și ce datorezi.

Concret se face o listă a ceea ce deții cu adevărat la valoarea pieței și, respectiv, ce datorezi la zi. Tabelul îți face automat diferența!

Am compus un model -simplu – de astfel de calcul tabelar în care poți introduce propriile date. (Trebuie mai întâi să îți descarci propria copie). Este gratuit, nu te costă nici măcar adresa de mail ca să te bâzâi cu ce a mai apărut nou aici la SdB. Mă interesează mai mult să îți calculezi Valoarea ta Financiară, pentru că este un pas foarte important în Finanțele tale Personale. Este un indicator pe baza căruia se definesc multe alte noțiuni și indicatori din Finanțe Personale.

Îmi aduc aminte că la unul din primele cursuri de Finanțe Personale la care am participat, lectorul respectiv spunea că dacă știi numărul de telefon al iubitei dar nu-ți știi Valoarea Financiară Netă, este posibil ca, în curând,  „iubi” să te treacă pe black list.

Pentru mine primul calcul al VFN a fost și primul șoc. Primul meu obiectiv financiar a fost să-mi înjumătățesc această valoare din anul următor. Da, să-l înjumătățesc, pentru simplul motiv că era…negativ!

Atunci am început să reflectez la un concept pe care între timp l-am transformat în slogan, aici la StapaniDeBani:

„Degeaba ai bani, dacă nu ești și bogat!”

Slogan StapaniDeBani

Deocamdată n-am să insist mai mult cu noțiuni și exemple din jurul Valorii Financiare (Averea) Nete pentru că nu vreau să complic datele. Ideea este că, dacă ești serios cu Finanțele tale Personale, această valoare trebuie să o calculezi cel puțin trimestrial și să o știi pe de rost. Eu o calculez lunar de când l-am sunat pe skype pe un coach financiar de-al meu și care în timpul convorbirii m-a întrebat cum a evoluat Valoarea mea Financiară Netă de la ultima convorbire și, când i-am spus că nu o calculasem de luna trecută mi-a închis apelul…

Așadar aici ai linkul către tabelul de calcul. Este în Google Sheets, și este un șablon, în care nu poți introduce datele tale. Pentru a-ți calcula propria VFN o poți face pe tabelul tău:

  • Dacă lucrezi în Google Sheets îți faci propria copie: Meniu File (Fisier) » Make a Copy (Fă o copie) și urmezi ce scrie acolo.
  • Dacă ești utilizator de Excel : File (Fisier) » Download as (Copiază ca) și acolo selectezi Fișier Excel și urmezi ce scrie acolo.

(Un prieten tocmai mi-a spus că are probleme să downloadeze pe mobil. Pe desktop sigur funcționează download, dacă nu reușesc să setez ceea ce îl împiedică pe el să downloadeze de pe mobil, te rog fă-o pe desktop. Merită!)

Fără nici un fel de excepție, toate persoanele bogate pe care le cunosc își calculează VFN. În detaliu!

Evident că nu îți pot garanta că vei deveni bogat acum, că ți-ai calculat prima dată Valoarea Financiară (Averea) Netă.

Dar pot să îți garantez că dacă nu vei face un obicei din a-ți calcula des această valoare ai șanse extrem de mici sa fii altceva în viața ta decât un consumator de avere.

Calculul periodic al Valorii Financiare Nete este una din principalele modalități de stăpânire a banilor!

Dacă n-ai făcut-o până acum, fă-o chiar acum!

Cândva ai să-mi mulțumești!

Tiberius Margarit SdB


3 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *