TINE-TI BANII BLOCATI CAT MAI MULT TIMP. EVENTUAL …PENTRU TOTDEAUNA!


2 minute de Finante Personale

Într-unul dintre cele mai frumoase complimente pe care le-am primit în comentarii pe StapaniDeBani.ro un cititor (prieten, îmi place să cred) mi-a spus că admiră stilul meu critic vis-a-vis de unele concepte care sunt consumate ca norme în literatura de Finanțe Personale, din păcate, preluate ad-literam și de autori din România.

Așa este: îmi place să tratez, eventual să și experimentez, personal ceea ce citesc. Tocmai pentru că vorbim de finanțe PERSONALE.

Subiectul mă apasă atât de mult încât în cartea mea “LEGILE BANILOR TAI” am inserat un întreg capitol cu vorbe proaste despre bani, atât de răspândite în dialogurile de zi cu zi încât, prin repetiție, tind să intre exact acolo unde este cel mai periculos: în subconștient!

Acum am să introduc o expresie care mie mi se pare că face extrem de mult rău comunității de Finanțe Personale din Ro: “Eu nu țin banii blocați atâta timp”. Aud expresia asta mai ales atunci când oamenilor li se vorbește despre o investiție sau atunci când li se vorbește (în esență) de lichiditate.

Două lucruri mă deranjează: “atâta timp” respectiv “blocați”.

  1. Când mă gândesc la referirea la “timp” îmi dau seama că cei care folosesc această expresie nu știu ceea ce eu numesc Formula Fundamentală a Banilor. În această formulă factorul timp apare la exponent. Dacă faci t=0 (“nu ții banii atâta timp”) baza la care apare exponentul poate să fie oricât de mare, nu contează, căci orice la puterea zero dă 1! Cu demonstrația asta matematică rezultă că, matematic, nu ai creștere compusă! Adică vei munci mereu pentru bani!
  2. Referirea la “blocaj”. Banii nu sunt blocați într-o investiție. Banii aleargă din greu într-o investiție. O face pentru tine, în timp ce tu dormi, sau te uiți pe Netflix. Nici nu ar trebui să îi vrei “neblocați”. Pentru că banii “neblocați” în investiții sunt pierduți întotdeauna din perspectiva funcției de a se reproduce, de a se multiplica geometric, exponențial pentru tine. Eu știu, dar nu vreau să înțeleg, că cei care rostesc această teribil de proastă vorbă despre bani, se referă la blocajul vis-a-vis de funcția banilor de a cumpăra bunuri și servicii. Dar și tu știi, ca manager al propriei vieți, că există bani care cumpără lucruri și există bani care fac bani. Pentru a face alți bani, respectivii bani trebuie sa fie, la modul în care fundamental greșit se spune, ei bine da, blocați pe exact această funcție!

De asemenea îmi mai dau seama că cel care folosește această expresie nu are baza bazelor cunoștințelor de Finanțe Personale: nu are constituit Fondul de Urgență. Pentru că dacă ar avea Fondul de Urgență constituit (atenție, la modul profesionist, căci și aici este o mare greșeală cuprinsă în modul în care se spune că ar trebui calculat!!!) nu ar avea nevoie de asigurarea că banii care ar fi astfel “blocați”  în investiții i-ar lua cumva de la nevoile lui de cumpărare de zi cu zi! Neavând Fondul de Urgențe constituit, este normal să apară nevoia de a se asigura că are banii neblocați, gata pentru a fi cheltuiți pentru ce are el nevoie!

“Mașinăriile de făcut bani, numite de creștere compusă, funcționează exclusiv cu bani pe care 90% din populație îi consideră “blocați”.”

StapaniDeBani

Zero bani blocați în învestiții, zero bani rezultate pe creștere compusă. Este foarte logic!

“Eu nu îmi țin banii blocați” este o declarație de dependență totală și perpetuă față de actualul job  / activitate aducătoare de venit!

De aceea, uite, eu te rog altfel: Setează-ți mental opțiunile financiare astfel încât să îți “blochezi” cât mai mulți bani pe funcția de a face alți bani pentru tine!

Pentru cât timp? Pentru cât mai mult timp. Pentru că trebuie să vrei să primești bani făcuți de altcineva (banii tăi) cât mai mult timp posibil!

Ce zici de “totdeauna”?

“Orizontul de timp al unei investiții pentru noi? Preferabil “totdeauna”!

Warren Buffett

Te rog, ajută să scăpăm de poziția pe care suntem în lume la educația financiară. Când auzi de astfel de vorbe proaste despre bani spune-i (delicat) că greșește. Sau cel puțin, măcar tu, simte-te special, nu gândi ca el!

Sau – și mai bine – spune-i că ai auzit de la unu’ care face pe nebunu’ de la StapaniDeBani.ro!

Mulțumesc că ai citit acest articol. Acum avem șanse să nu mai meargă mai departe o astfel de expresie, și un astfel de mod de gândire!

Tiberius Margarit SdB


2 comments

  • Avatar

    Nu ma pot abtine sa remarc din nou cu mare bucurie ca sunt pe aceeasi lungime cu Tiberius in acest fabulos articol pe care nu il pot cataloga decat la superlativ.
    Pragmatismul oferit de Tiberius si raportarea experientelor sale pe linia financiara, la stiintele exacte ar putea parea o deformatie profesionala si mai mult ca sigur ca pe anumiti profesori de finante ai incomodeaza sau incurca.
    Personal sunt convins ca aceasta este o viziune extrem de populara si de mare ajutor avand in vdeere perspectiva financiara modesta de la care am plecat, cand am inceput sa il citesc pe Tiberius Margarit. Recomand cu multa bucurie cartea Legile Banilor Tai ca un punct de referinta si o cheie care se va potrivi perfect pentru a deschide calea catre intelegerea Finantelor Personale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *