THOMAS STANLEY SI WILLIAM DANKO


2.5 minute de Finante Personale

Am numărat la un moment dat peste 30 de cărți strict de finanțe personale pe care le-am citit. Majoritatea aduse de cunoștințe / rude din State și Canada care le cumpără pentru mine la mâna a doua de pe Amazon, dar și în format electronic.

Dar și eu am început, cum altfel, cu “Tată bogat, tată sărac” scrisă de Robert Kiyosaki. Mi-a plăcut atât de mult încât am cumpărat toată seria care a apărut la noi și afară, indiferent dacă au fost scrise doar de el, sau în colaborare cu S. Lechter sau D. Trump.

Când am vrut însă să aplic formula de acumulare a banilor pe care, în esență, o promovează RK m-am lovit de necesitatea unui capital mare de pornire, obligatoriu pentru cumpărarea unei proprietăți. Iar schema avans plus credit pe diferență iar chiria să acopere rata +, mă ducea în situația din care voiam să scap cât mai rapid. Să fac alte datorii? Eu nu voiam să fac nicio altă datorie, chiar cu eticheta de “bună” atașată. Pentru că o astfel de datorie fie ea și bună după standardele lui RK se adaugă la cele pe care tot dl RK îmi spunea să pun ștampila “proaste”, făcute deja, și în final rezulta o sumă de datorii care – bune, proaste, nu contează – trebuie obligatoriu rambursată la timp. În fiecare lună, cu regularitate! Indiferent de cum fluctuau veniturile familiei sau cele de pe bursă. Pe cazul meu personal formula lui RK, în acel moment, nu a funcționat.

Apoi am citit despre cum susține el mlm-urile (“afaceri interactive”) apoi opțiuni, apoi…. Nici acestea nu erau deloc pe stadiul meu de începător în finanțe personale, sau pur și simplu nu funcționau pentru mine. Mai mult ca sigur însă, din postura de milionar în dolari, sigur aș încerca și astfel de investiții alternativă. Mi-am dat seama că de fapt eu căutam formule care să mă ajute să acumulez acel exces de bani care să îmi permită să fac astfel de investiții, corespunzător fazei în care eram eu, nu ce investiții să fac DUPĂ ce am să  dețin deja un astfel de surplus de bani.

A fost momentul în care am aflat că, de fapt, RK a făcut primul milion de dolari din afacerea cu Velcro, respectiv postul muzical de televiziune. Prin urmare, dacă voiam să aplic modelul RK aplicat la stadiul în care eram eu, trebuia să mă orientez de fapt spre…antreprenoriat. Nu imobiliare, nu opțiuni, nu mlm!

Atașamentul meu necondiționat față de tot ceea ce scrie RK a slăbit și mai mult când am aflat că el ne învață cum să creștem copiii astfel încât să devină super bogați (“Copil bogat, copil isteț”) de pe poziția lui de ne-părinte…!

Oarecum similar a fost și cazul cu Tony Robbins. Sigur că strategia “All Weather” a lui Ray Dalio pe care el o susține este fulminantă, captivantă, dar …TR nu s-a desprins prin strategii pe bursă. Ci prin muncă din greu și apoi prin afacerea cu seminarii prin care să valorifice formidabilul dar pe care îl are.

Acum, sincer, nu mai sunt nici măcar la fel de sigur că voi aplica vreodată strategii sofisticate pe bursă sau să apelez la contracte pe diferență, chiar și atunci când excesul de cash va fi foarte mare, postura de la care au plecat acești autori în cărțile lor.

Am vrut să fac această (poate prea) lungă introducere pe cazurile a doar doi autori dintre cei mai cunoscuți la noi. Sigur că orice listă de lectură în finanțe personale este obligatoriu să conțină cărțile acestor doi autori. Am învățat enorm de la ei. Dar nu și un lucru esențial care mă interesa pe mine la începuturi: cum au început ei, cum s-au desprins, nu cum acționează ei când deja sunt foarte bogați.

Apoi, chiar dacă ar fi dat fiecare dintre ei toate detaliile începuturilor lor, mi-am dat seama că aș fi avut în față doar câte UN model sau UN altul. Adica oricum, singulare.

Pentru mine, întrebarea de bază, în acea fază, era: care este calea pe care PORNESC CEI MAI MULȚI oameni care apoi ajung să aibă mulți bani? Căutam date, statistici concrete. Probabil că, aici la SdB v-ați obișnuit să vedeți astfel de cifre, date, situații, grafice, tabele concrete. Sunt convins că datele spun cele mai adevărate și concrete “povești”. Sunt deci orientat după date. Mai puțin după stil. Ori ca să interpretez și să  înțeleg povestea spusă de date, trebuie să am …date!

Dr. Thomas Stanley a fost peste 20 de ani profesor la Georgia State University, și s-a specializat în studiul și cercetarea datelor despre oamenii bogați (Valoare Financiară (Avere) Netă de peste 1 milion de dolari). Trei ani la rând best seller în New York Times doar cu cartea tradusă și la noi “Milionarul de Alături” la editura Amaltea, iar toate cărțile sale, scrise până când un șofer beat l-a accidentat mortal în 2015, s-au vândut în multe milioane de exemplare.

Dr. William Danko  peste 31 de ani profesor la Facultatea de Business din cadrul Universității de Stat din New York, specializat pe studiul acumulării averilor. Coautor al cărții  “Milionarul de Alături”.

De la acești autori am aflat care este portretul tip al milionarului, respectiv al oamenilor care acumulează astfel de averi. Departe de clișeul clasic, a fost cartea pe care o căutam, și lucrarea care m-a ajutat cel mai mult. În primul rând de la ei am aflat ce înseamnă să fii cu adevărat bogat, și mai ales diferența între venit și bunăstare, sau bogăție.

Am înțeles din cărțile lor că în procesul lor de creare a bunăstării personale oamenii cu bani NU sunt orientați neapărat spre căutarea investițiilor cu randamentul cel mai mare! În statisticile acestor autori “A face investiții înțelepte” este considerat factorul de succes numărul…10 (zece)! Mai mult, “A investi în acțiunile corporațiilor publice purtătoare de dividende” este indicat de acești milionari ca fiind factorul cu importanța …27 din 30!

În schimb, am aflat tot de la ei, că oamenii cu bani își urmăresc Valoarea Financiară (Averea) Netă cu obstinație, ca parte a unui plan personal pe termen lung. Iar disciplina de a concepe și urma un plan este considerată de acești oameni ca factorul numărul 1 care i-au adus la astfel de realizări financiare personale.

Aceste rânduri pornesc de la un comentariu pe marginea precedentului articol în care încercam să lansez în blogosfera din Ro definiția bunăstării financiare personale, așa cum au stabilit-o chiar Thomas Stanley și William Danko. Comentariul, însoțit de un GIF sugestiv în care un tip  își scoate buzunarele goale la vedere, consideră că nu ar trebui să luăm în considerare orice formulă a oricăror profesori care mai sunt și (vezi gif-ul) săraci lipiți…

Subiectul nu este unul oarecare. Așa cum spun chiar cei doi autori bunăstarea nu vine cum și când am vrea noi, și pentru motivul că nu știm să definim bunăstarea. Ori ei tocmai asta au făcut. Au fost primii care au definit cine este și cine nu este un om bogat. Indiferent de venituri. Aspectul m-a preocupat așa de mult încât în cartea mea chiar am introdus un tabel pe realitățile financiare din Ro în care o familie de profesori de liceu cu un anume nivel al veniturilor devin mai bogați decât o familie de corporatiști, deși aceștia au un venit lunar dublu, toate pe cifre concrete. Thomas Stanley și William Danko nu sunt niște profesori oarecare. Am scris mai sus despre ei, am exprimat mai sus notorietatea lor. Formula lor nu este oarecare. Poate nu este perfectă, cu siguranță nu este singura, și tot cu siguranță este un reper folosit în mai multe companii de wealth management. Unul din mentorii mei, profesor de finanțe comportamentale la o Universitate din Canada spunea pe un blog, enervat pe insistența unui cititor, că nu a văzut nicio curiculă universitară care să studieze nici pe Robert Kiyosaki nici pe Ray Dalio. Dar a văzut mai multe în care Thomas Stanley și William Danko sunt lecturi obligatorii… Personal cred că și această abordare – de tip “versus” – este extremă. Până la urmă, dacă cititul este un factor al acumulării de avere, de ce nu i-am citi pe toți, și am decide – fiecare – ce cale să urmăm funcție de ceea ce ni se potrivește fiecăruia? Până la urmă ceea ce ne interesează pe noi toți nu sunt finanțele în general. Ci finanțele PERSONALE!

Pentru mine – personal- Thomas Stanley și William Danko sunt cei mai importanți autori de finanțe personale pentru că au fost primii autori care au avut ideea de a lăsa datele statistice să vorbească despre cum să te desprinzi și să acumulezi bunăstare cu cele mai multe șanse.

 

P.S. Th. S și W. D nu sunt nici măcar săraci. Dacă acel gif era cu reprezentarea chiar a buzunarelor acestor doi autori s-ar fi văzut niște conturi de milioane de dolari numai din publicarea cărții tradusă la noi ca “Milionarul de Alaturi”!

Tiberius Margarit SdB


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *