TEORIA RELATIVITATII IN FINANTE PERSONALE


2 minute de Finante Personale

Rugat să explice teoria relativității pe înțelesul tuturor, Albert Einstein a spus:

“Când faci curte unei fete drăguțe, o oră trece ca o secundă. Când stai cu fundul pe un tăciune aprins o secundă trece ca o oră. Asta este relativitatea.”

 Albert Einstein

Dacă compari starea ta financiară cu alții (Robin Sharma o spune mai vehement) faci o (mare) greșeală. Atunci când îți evaluezi situația financiară raportat la cazul tău personal (veniturile și cheltuielile personale), atunci ești pe calea cea bună. Asta este tot o relativitate.

Fapt este că cei mai mulți oameni suntem porniți cu comparații față de cei din jur. Colegi, rude, vecini, persoane din media. Greșeala mare nu este nici măcar la modul în care comparăm nivelul general al stării financiare ci doar o componentă, și anume modul în care cheltuim în comparație cu ceilalți. Și încă, evaluăm exclusiv cheltuielile vizibile, dar nu știm, de exemplu, dacă nu cumva acele cheltuieli s-au făcut după ce persoana respectivă și-a făcut investițiile personale (s-a plătit mai întâi pe el însuși), sau ce nivel de venituri are. Acesta este un comportament pe care l-am văzut etichetat de specialiștii în finanțe comportamentale sub denumirea “Better Than.”

Alt tip de comportament este prin raportare la cei apropiați, la neamuri sau membrii unei comunități locale mici. Aceștia vor să marcheze o diferență netă față de mediul mai modest din care provin. Eu aș introduce aici și sindromul “Vreau să asigur copiilor mei tot ceea ce eu nu am avut”. Acest comportament, la fel de lipsit de sens, și mai ales de rezultate pozitive se numește “Better Off”.

Dacă aceste sisteme de raportare sunt criticate, care este, atunci, cel corect?

Eu citesc formula profesorilor Th. Stanley și William Danko din celebra lor carte “Milionarul de Alaturi”: 

 

Net Worth (Valoare Financiară (Avere) Netă) = Venit Anual x Vârsta x 1/10

 

la modul următor: Averea TA depinde de Venitul TĂU anual și respectiv de vârsta TA. Probabil că ați observat că am țipat: TA, TĂU, TA! Am făcut-o pentru a sublinia ideea că eu cred că formula răspunde la întrebarea “care este sistemul corect de raportare în finanțele noastre personale”. Bunăstarea noastră nu se măsoară corect prin raportare la alții, oricine ar fi acești “alții”: nici față de propria familie, nici fața de vecini, nici fața de colegi. Sistemul de raportare corect este exclusiv față de propria situație financiară personală văzută în evoluția ei în timp.

El este deci în interiorul nostru, nu în exterior.

Dacă aș avea o putere să consacru expresii similare cu cele de mai sus, aș numi această abordare “Better Self”.

Mă obsedează atât de mult aspectul ăsta încât atunci când citesc postări, sau discut cu oameni pe subiectul finanțelor personale caut să le înțeleg sistemul de raportare. “Better Than”? “Better Off”?, sau “Better Self”?

Asta este relativitatea în finanțe personale!

Tiberius Margarit SdB


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *