STIL DE VIATA. CEVA CARE SE PLANIFICA!


2 minute de Finante Personale

Dacă aș scrie un dicționar de termeni de finanțe personale, atunci „Stil De Viata” ar fi un termen pe care l-aș trece la capitolul „Foarte Important”.

Casa în care locuiești (suprafață, poziție, mobilier, decorațiuni etc), mașina pe care o conduci și cât timp (număr de km/luna), hainele pe care le îmbraci, genul de distracție la care aderi, tipul de concediu pe care îl petreci, mâncarea pe care o mănânci și altele, toate sunt elemente ale stilului tău de viață.

Mi-am făcut un brand din una din susținerile mele (slogan) potrivit căruia finanțele personale sunt foarte…personale. Și aici se vede și de ce: suntem fiecare diferiți, avem propriile venituri, deci avem și stiluri de viață diferite! Este un aspect care ține de înțelegerea diversității lumii în care trăim!

Stilul de viață nu numai că depinde de la persoană la persoană dar poate diferi în timp la aceiași persoană sau familie. Fie pentru că ne schimbăm propriile valori, fie pentru că suntem obligați să o facem!

„Banii nu sunt numai recoltă! Banii sunt mai ales răsaduri!”

StapaniDeBani

Stilul de viață al fiecăruia dintre noi este o noțiune așa de importantă pentru faptul că se reflectă integral în …costuri, în cheltuielile lunare! Orice stil de viață al fiecărei persoane are un corespondent în cheltuieli lunare.

Cea mai mare greșeală în proiectarea propriului stil de viață este dimensionarea lui exclusiv proporțional cu nivelul venitului. Factori precum măsura în care se reflectă propriile valori lipsesc în total cheltuieli Stilul nostru De Viață. De cele mai multe ori lipsesc (aproape) complet! Lipsește deci conștientizarea propriului Stil!

Pe de altă parte orice stil de viața care este conștientizat și adaptat valorilor și viziunii noastre pe termen scurt, dar și mediu / lung este absolut ok. Am trecut de faza în care mă raportam la stilul de viață al altor oameni fie criticând vehement felul în care își cheltuie banii, fie căutând să copiez un anume stil care era invidiat de majoritate.

Astfel, înainte de a apărea la emisiunea Andreei Esca (la știri), ca și conducător al unei unități de renume din industria românească aveam un stil care nu era al meu ci importat de la tv sau de la alți manageri sau de aiurea, dar în esență lucrurile stăteau exact astfel: stilul de viață pe care l-am inserat familiei masca o realitate cruntă. În ciuda venitului mult peste medie eram de fapt un sărac poleit: casa dublă ca suprafață față de media în EU era a băncii, nu a noastră, mașina nu era a noastră ci a companiei de leasing, vacanțele și concediile erau de mai multe ori pe an exclusiv în afară, la cinci stele, all-inclusive, iar hainele exclusiv de la mall erau cumpărate cu cardul prin împrumut la viitor! Și, marea omisiune, în stilul meu de viață nu aveam niciun fel de Fond de rezervă al familiei, pensii private, asigurări sau orice alt instrument de prevedere. 

Priveam banii exclusiv ca o recoltă, ca o pradă. Zero viziune că banii sunt și semințe, sunt răsaduri!

Atunci când am simțit șocul pierderii a aproape trei sferturi din veniturile lunare ale familiei am înțeles – forțat – că fericirea personală nu este neapărat direct proporțională cu imaginea în fața vecinilor.  Mult mai importantă este imaginea în fața propriei conștiințe și a propriului viitor!

Procesul de a-mi reevalua stilul de viață și a-l aduce în acord cu valorile, principiile și a veniturilor noastre curente, nu viitoare, a fost element de cotitură în viața mea. Am înțeles că, dacă urmezi un plan coerent, nici măcar nu este nevoie să ajungi la mari privațiuni ca să devii Stăpân De Bani!

De reflectat!

 • Stilul tău de Viață trebuie sa fie exact al tău și nu indus de media sau anturaj. Căci și viața ta este doar a ta! Nu a revistelor glossy, nici a anturajului!
 • Să îl gândești, să îl proiectezi conștient în raport cu propria ta viziune (a familiei tale)
 • Doar Stăpânii De Bani au incluse în stilul de viață prevederi ale viitorului lor financiar. Stilul este de viață. Viața este tot a ta și la 50, 60, sau 90 de ani. Respinge stilul de efemeridă financiară (nu am găsit altă imagine pentru sărac poleit!). Respinge importul de stil!

Viața ta, stilul tău! Ești sigur că stilul vieții tale este chiar…al tău?

Tiberius Margarit SdB


2 comments

 • Avatar

  Am aduc aminte de zicala aceea “Intinde-te cat iti este plapuma”, dar nu sunt si adept al acesteia. Consider ca avem potential sa ne crestem stilul de viata prin propria noastra personalitate pornind de la momentul zero si crescand treptat spre un obiectiv dorit. Adopt acesta strategie in ceea ce ma priveste fara sa am modele de stil de viata la care mi-as dori sa ajung si fac acest lucru prin a imi pune intrebari care devin in acelasi timp si raspunsuri. Cum ar fi daca as ajunge la….? De ce ar fi interesant sa fac asta? Ce ar trebui sa fac ca sa reusesc asta? Cu ce as putea sa incep? si asa mai departe. Asta imi structureaza un “modo di vivere” in acelasi timp si visator dar si pragamatic insa ma si stimuleaza sa apas butonul ACTION. Multumesc Tiberius pentru ca de fiecare data prin articolele tale ma ajuti sa imi cristalizez etapele pe care trebuie sa le urmez pe cale.

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Foarte frumoase cuvinte Lucian (multumeasc!), și nu mă refer la cele care mă adresează, acelea chiar mă flatează. Mă refer la cele pe domeniul Finante Personale. Mi-am pus „eficientafinanciara.ro” la favorite. Esti binevenit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *