STAPANI DE BANI


Pentru primul articol propriu-zis mi-am dorit ceva de impact, ceva care sa fi marcat definitoriu parcursul  meu in finantele personale. Am ales sa incep cu “baza fundamentului”: definitiile banilor.

Am fost surprins sa constat ca, pe masura ce ma eliberam de statutul de sclav al banilor, intelegeam ca banii inseamna lucruri diferite pentru oameni diferiti. Comuna pentru majoritatea oamenilor, este definitia din dictionare si invatata in scoli, potrivit careia:

„Banii sunt un echivalent general al valorii marfurilor si mijloc de plata a bunurilor si serviciilor”.

Prin urmare, conform celor mai comune acceptii banii se definesc prin aceea ca iti cumpara bunuri si servicii.

Pe masura ce inaintam in studiul finantelor personale, al cartilor, al cursurilor de educatie financiara din perspectiva motivationala – foarte la moda si la noi in tara acum cativa ani – aveam sa dau de o multime de alte definitii ale banilor.

„Banii sunt energie!” M-a chinuit „refrenul” asta ceva de nedescris, pana cand ma gandeam ca am nevoie de un transplant de cap, dar nu de oricare fel, ci unul care sa poata intelege ce inseamna concret asta! Enel? Conel? Engie? Si daca sunt energie, cum ma ajuta pe mine sa nu mai platesc datorii, de exemplu?

„Banii sunt o tabela de scor”. Asta a spus-o, stiti deja, actualul presedinte SUA, Donald Trump, dar eu voiam sa aflu modalitati sa modific tabela in favoarea mea!

„Banii sunt o …idee.” Si iarasi intram in panta siropoasa a unor cursuri de -asa zis – dezvoltare personala, pentru ca eu cautam sa inaintez pe domeniul palpabil, concret, nu intr-unul ideatic.

Si eu, ca autor in cartea „LEGILE BANILOR TAI” m-am inscris in trend si am inserat cateva definitii, dar doar din perspectiva celor care au finalitate practica, odata ce ti le insusesti, si care pentru mine au reprezentat un foarte mare moment de cotitura!

Dar, asa cum am scris si acolo, indiferent ca sunt energie, tabela de scor, idee sau orice altceva, pana la urma, ceea ce conteaza cu adevarat, este ca acesti bani CUMPARA.

Adica mult mai important din punct de vedere practic, emblema a acestui site, important nu este atat ce SUNT banii.

Ci ce CUMPARA BANII pentru tine!

Am ajuns sa consider ca atat timp cat imi insuseam definitia din dictionar, potrivit careia banii cumpara DOAR bunuri si servicii, eram de fapt cei prins in cursa banilor, pentru cei care muncesc exclusiv pentru bani. Si asta nu pentru ca definitia nu ar fi adevarata – in esenta – ei,  banii, exact asta fac , cumpara bunuri si servicii!

Numai ca StapaniiDeBani ADAUGA multe alte intrebuintari ale banilor, care ii ajuta sa scape de stransoarea lor.

Banii cumpara siguranta. De fiecare data cand economisesc si respectiv investesc, Stapanii De Bani cumpara siguranta astfel incit evenimente precum pierderea unui loc de munca, a unei surse de venit in general, sau momentul micsorarii drastice a veniturilor (ex iesirea la pensia de stat) nu ii va prinde cu veniturile micsorate. Daca te gandesti ca sansele de a ti se intimpla oricare din evenimentele astea sunt zero, faci o mare greseala de planificare. Pur si simplu banii au in ei functia de furnizor de siguranta, si trebuie sa te folosesti de ea. Pentru tine si pentru copii tai.

Banii cumpara sanatate. Cu cat ai mai multi bani, cu atit ai sansa unei ingrijiri medicale mai de calitate. Sunt de acord ca asta ar putea totusi intra la capitolul servicii, dar la fel de adevarat este ca, cu cat ajungi mai repede la independenta financiara, cu atit nu mai esti nevoit sa muncesti la fel de mult, adica un plus de sanatate.

 

 

Banii cumpara respect.

Banii cumpara fericire

Sunt constient de socul emotional al acestei afirmatii, dar iata argumentatiile mele: exista fericiri mici, de moment, cumparate cu bani, cam la cele la care se refera si Bo Derek in citatul de mai jos:

„Cine spune ca banii nu aduc fericire, nu a intrat in mall-ul care trebuie!”

Dar si fericiri adevarate, reale, ale sufletului, nu ale emotionalului, cum ar fi sa ajuti oameni in nevoi sau biserici, sau institutii care ajuta alti oameni, sa faci un mediu mai curat,  – sa faci bine!

Banii alunga frici.

Banii cumpara bani. Au capacitatea asta sa se “cumpere” unii pe altii, sa se multiplice, sa se inmulteasca, aducandu-ti ei altii, in locul tau, fara ca tu sa fii nevoit sa cheltuiesti timp si energie pentru asta. In timp, daca pornesti devreme si ai rabdare, poti ajunge la independenta financiara, astfel incit toti banii pe care ii consumi sa fie adusi exclusiv de alti bani sau active.

 

Banii cumpara timp. Una din uluielile care au lovit adinc in convingerile mele de sclav de bani este ca obiectivul final al StapanilorDeBani nu il reprezinta banii. Ei au nevoie si deci folosesc banii pe care ii castiga pentru a cumpara in final …timp. Ei vor timp sa se bucure de minunile acestei lumi.  De aceea ei isi angajeaza in primul rand proprii bani, alti oameni, banii altor oameni sau alte categorii de active care sa munceasca in locul lor.

Banii cumpara liniste si intelegere in familie. Nu trebuie sa ma intrebati neaparat, fac apel la imaginatia voastra, ce discutii si pe ce ton se purtau in familia mea cand 75 – 80% din venituri se duceau pe rate!!! Aveam casa, aveam masina, aveam vacante fabuloase, o imagine poleita in ochii vecinilor, aveam cam tot ce ne puteam dori. Dar si o tensiune contiunua in casa, si certurile la pachet.

 

Cred ca primul lucru atunci cand vrei sa stapanesti banii este sa constientizezi cat de multe pot face ei pentru tine. Si cat de mult inseamna ceea ce pot face ei pentru noi, pe langa cumpararea de bunuri si servicii!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *