SINGURA CONSTANTA E SCHIMBAREA


2 minute de Finante Personale

Un studiu al Universității Cornell arată că 50% din cetățenii americani ajung într-un moment al vieții lor să intre în top 10% cei mai bine plătiți angajați din țară. Unde stau însă, în medie,…1 an!

Statistica asta m-a descumpănit. Jumătate din americani ajung să fie atât de bine plătiți? Să fie curba veniturilor posibile așa de aplatizată? Dar, reflectând mai mult, de fapt ultima propoziție m-a iritat cel mai mult! Doar un an de zile? Așa de fluctuante sunt veniturile? Datele se verifică și la nivelurile foarte mari ale veniturilor: 94% dintre americanii care intră în top 1% cele mai mari venituri, nici ei nu stau mai mult de 1 an de zile!!!

Obișnuim să privim situația veniturilor fie absolut static, fie continuu crescător. În realitate ar trebui să vedem veniturile a majorității populației ca – mai mult sau mai puțin – fluctuante! De fiecare dată când schimbăm joburile, atunci când situația economică se schimbă radical, veniturile noastre fluctuează.

Mecanismul care este atașat unei creșteri de venit este creșterea imediată, dar chiar din acea lună a nivelului cheltuielilor. În schimb atunci când nu mai crește sau regresează, se apelează la credite. Fenomenul, astfel descris pe scurt, se numește inflația stilului de viață și este foarte atent studiat de specialiști.

Ca o generalizare, comportamentul financiar comun și – aproape generalizat – este ca și cum mizăm mereu și mereu pe creșterea continuă a veniturilor.

 • De fiecare dată când ne punem toate economiile exclusiv pe diverse burse greșim: nicio bursă din lume nu merge constant în sus.
 • De fiecare dată când ne îndatorăm în exces, greșim: veniturile luate în calcul la momentul îndatorării nu merg neapărat continuu în sus.
 • Când primim o primă consistentă sau o mică moștenire și o spargem integral pe concedii de țarc all-inclusive și masaje cu magneți greșim: finanțele personale nu sunt despre bani. Ci despre fluxul de bani! Și fluxul de bani nu este nici continuu crescător, nici constant pe orice sens.

Cel mai dur învață lecția asta fotbaliștii și câștigătorii la Loto, care cad de foarte sus.

Dacă luăm de bun sensul zicalei:

“Totul curge” (“Panta rhei”)!

Simplicius

Atunci și banii “curg”. Și e interesant căci iată, ajungem la noțiunea de “flux de bani”.

Doar că trebuie să luăm în calcul, să prevedem oscilații ale acestui flux de bani.

Pentru mine marea provocare este să găsesc un echilibru între obiectivele financiare personale fixe și fluxul inconstant de bani.

“Nu este haios cum zi după zi nimic nu este schimbat, dar când te uiți cu ani în urmă, totul este diferit?”

C.S. Lewis

Și asta se face prin planificare corectă. Nimic complicat în concept. Mai greu este de urmat…

Nici măcar bugetarii care urmează o carieră nu pot fi siguri de flux constant de venituri. Nici ei nu sunt scutiți măcar de marea provocare dinaintea ieșirii la pensie, exemplificată prin graficul de mai jos:

Graficul este luat din articolul de aici.

Ideea este că tu, ca singurul responsabil al mersului finanțelor tale personale, ai misiunea să transpui în realitate un grafic ca acesta:

Indiferent de inconstanța veniturilor!

Doar noi putem fi constanta schimbării.

Paradoxal, pentru asta trebuie să ne schimbăm chiar noi înșine!

Tiberius Margarit SdB


2 comments

 • Avatar

  Oh my God – iar m-ai lovit in plin cu subiectul pensiei pentru ca iata sunt foarte putini ani pina va veni “caderea la pensie” iar obiectivul meu este clar ca in maxim 3 ani sa fac de asa maniera incat sa ies la pensie – si la o varsta la care altii se plimba cumintei cu mainile la spate prin parc (tot respectul pentru varsta a treia de care desigur ca ma apropii si eu curand) EU voi fi in plina activitate cu o sanatate debordanta si imi voi dicta viata asa cum imi doresc fiind o sursa de inspiratie pentru cei din jurul meu. Ei si ca sa vezi Tibi cum pragmatismul tau combinat cu viziunea mea poate genera Excelenta prin practicarea Maiestriei.

  • Tiberius Margarit

   Salutare Lucian! Sunt increzator ca planul functioneaza pentru tine. Stiu si ca esti ambitios. Nu am nicio emotie ca vei reusi. Chiar astept, daca vrei, o noua intalnire cu tine, si, daca esti de acord, poate prezentam pe blog evolutia ta financiara, la modul anonim, evident! Succes omule!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *