„SE POATE FACE SEX CU FEREASTRA DESCHISĂ?”. DESPRE PENSII, FĂRĂ POLITICĂ!


Răspunsul pentru domnul care a pus această întrebare la radio Erevan, probabil îl știți: „Se poate, dar vă sugerăm să încercați cu soția…”.

Totuși este un articol de 3 minute de… Finante Personale

Polemica extremă din aceste zile privind Piloanele de pensii mă obligă la câteva reflecții privind banii fiecăruia dintre noi, și cum putem gândi și acționa astfel încât interesele noastre financiare pe termen lung să nu fie afectate.

Mai întâi să lămurim un aspect: pensia este (ar trebui să fie) un fel de asigurare că atunci când nu vei mai putea lucra vei avea un venit SUFICIENT care să îți acopere cheltuielile (stilul de viață). Așadar reprezintă un capitol de finanțe personale de termen lung. De aceea mai toate guvernările au fost și sunt tentate de acumulările din planurile de pensii. Pentru simplul motiv că, atunci când tu vei ajunge la pensie și vei constata ce mizerie de venit îți pregătesc ACUM guvernanții, ei își vor fi terminat de mult mandatul. Ei știu foarte bine pe ce mizează: viziune a finanțelor personale pe termen lung au doar 5% din oameni. Doar atât se presupune că înțeleg că acumulările de acum au un efect covârșitor asupra banilor noștri de (poi)mâine.

Eu nu înțeleg cum poate fi comparat Pilonul I (pensia publică) cu Pilonul II (pensii administrate privat). Din punctul meu de vedere singurul element comun este că amândouă sunt, măcar în intenție, „economii forțate”. Nu contribuim că vrem ci pentru că așa spune legea. Dar nici eu, și nici tu, nu știm despre contribuțiile la Pilonul I cât s-au cumulat (și asta pentru simplul motiv că nu importă: banii tăi pur și simplu, imediat ce sunt încasați, se transferă în pensiile actualilor pensionari. Este principiul „Pay as you go”, plătești pe măsură ce treci prin viață, cum ar veni. Translatând pe cazul tău, pensia ta va fi plătită de copiii, adolescenții și tinerii de astăzi, de aceea ar trebui să consideri un atentat direct și teribil la banii tăi viitori condițiile care au dus la plecările masive din țară ale românilor din acești ani). Cel mai important aspect din punctul de vedere al finanțelor tale personale este că banii din Pilonul I NU SE INVESTESC ci se plătesc imediat actualilor pensionari.

În schimb poți, și trebuie să știi permanent ca Stapan De Bani, cât ai contribuit la Pilonul II, randament, costuri, modul cum au fost investiți. Primești periodic rapoarte despre banii aceștia ai tăi. Îi poți lăsa moștenire, ceea ce nu e cazul la Pilonul I, dar caracteristica cea mai importantă a acestor bani este că ajung la tine numai DUPĂ CE AU FOST INVESTIȚI!!!

Și atunci cum pot să compar bani NEINVESTIȚI cu bani INVESTIȚI? Cum pot să vorbesc de „randament” al Pilonului I când nu are bani investiți?

Cum aș putea vreodată să compar traiul de pe azi pe mâine, chiar pe credit (guvernul se împrumută pentru plata pensiilor) cu un plan de contribuții (economisiri) și investiții prudente pe termen lung?

Și încă un aspect care ține de istoria apariției pensiei. La origine, undeva în anul 1890 Germania lui Otto von Bismarck a introdus pensiile nu pentru ajutorarea oamenilor în vârstă care, până atunci munceau până când mureau. Ci pentru că populația Germaniei creștea așa de rapid încât tinerii, foarte numeroși, aveau o problemă în a-și găsi de lucru din cauza vârstnicilor care „crăpau” pe liniile de asamblare. Așadar sistemul public de pensii este construit pe modelarea că populația crește constant. Ori acum la noi fenomenul de proporții este exact pe dos. Cum ar putea să constituie o soluție pentru viitor un sistem de pensii care are deficite care cresc an de an? Pur și simplu guvernanții dau legi că o piramidă cu vârful în jos trebuie să fie stabilă…

Astfel încât întrebarea (prin care am înțeles că va trebui să optăm în curând) va fi dacă sistemul de pensii din pilonul I, singur, poate să asigure o pensie decentă pentru fiecare dintre noi.

La care răspunsul a la Radio Erevan ar fi: „Poate, dar n-ar fi mai bine să încercăm cu un sistem de Pensii care funcționează pe baze economice stricte, și nu supus presiunilor politice?

Fostul meu coleg de bancă din liceu spunea la o întâlnire în care ne-am apucat facem un top al bancurilor de atunci, că el interpretează răspunsul editorilor de la Radio Erevan ca fiind acela că „Până și cu nevasta e mai bine decât cu fereastra, fie ea și deschisă”!

Replica asta mă duce înapoi la gâlceava pe sistemul de pensii și să spun clar că, pentru mine nici măcar pilonul II (nu mai vorbim de pilonul I) nu reprezintă un răspuns complet pentru pensia mea. Printre altele eu aș vrea să decid eu personal ce fac cu banii administrați privat. Vreau să pot decide EU dacă BANII MEI pot alerga mai repede decât 5%, sau, dacă sunt mai conservator să îi bag în unit-linked ca să am și componentă de asigurare, vreau să fiu liber să investesc  banii mei cum vreau! Vreau să am libertatea mai multor opțiuni! Da, consider că un sistem asemănător cu cel din SUA (401 (k), Roth IRA etc) în care statul oferă mari avantaje fiscale atât angajaților, cât și angajatorilor într-un astfel de sistem (opțional) a dus și la dezvoltarea enormă a bursei și economiei americane în general. Dar și a cunoștințelor financiare personale! Și a bunăstării generale individuale!

CONCLUZIE

Nu știu ce se va întâmpla în final cu sistemul de pensii, și atât timp cât nu am posibilitatea de a opta între mai multe variante, nici nu mă va interesa prea mult. Sigur mă va interesa ca măcar sistemul actual să fie menținut. Dar pentru mine este clar că veniturile mele la pensionare nu le pot baza pe deciziile niciunui guvern de până acum. Noi toți și fiecare dintre noi trebuie să ne „construim” singuri pensia.

Suntem singuri!

Pe mine nu mă interesează o fereastră decât în măsura în care o deschid și o închid să aerisesc, atât!

Sunt însurat!

Tiberius Margarit SdB


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *