ROMANIA ESTE MAI BOGATA. NU SI CEI MAI MULTI ROMANI!


2.5 minute de Finante Personale

De câteva zile Banca Națională a României a publicat “Raportul asupra Stabilității Financiare  1/2019” (RSF2019.1).

Principala cifră care m-a interesat, evident cea legată de finanțele personale ale românilor, arată bine. Averea Netă a românilor a ajuns la aproximativ 2.000 mld lei, aproape de cifra dinainte de criza din 2008. Chiar foarte bine dacă ne luăm după creșterea de 9.7% în 2018 față de aceiași perioadă a anului trecut. 

 

Graficul din Raport:

Aici se termină, după mine, știrile (explic mai jos, aparent) bune, pentru cei mai mulți români. Structura acestei creșteri indică mari dezechilibre, dar și unele tendințe chiar negative. Haideți să corelăm câteva date din Raport, inclusiv cu alte date statistice din alte surse.

 

“Cele mai bogate 10% din gospodării dețin 60% din avuție”.

 

Asta înseamnă implicit că 90% din gospodăriile românești dețin doar 40% din averea cetățenilor români.

Mie mi se pare mai evidente proporțiile construind graficul acestor cifre:

Cum în Ro există cel mult 7.5 mil. de gospodării, rezultă că 750.000 familii române dețin o avere netă de 1.600.000 lei. Ca imagine asta înseamnă că un număr de familii, cam câte sunt în București, au o avere netă de 336.850 Euro. Fiecare! În schimb fiecare din restul gospodăriilor, echivalent al cifrei din restul țării, deține,  o avere netă de doar, aproximativ, 24.950 Euro.

Din graficul prezentat în Raport mai rezultă, prin câteva calcule simple, că în structură Averea Netă este aproximativ 80% – ceea ce Raportul numește a fi -“Active” imobiliare și 20% formată din active financiare nete. 

În cadrul acestora, Raportul arată că:

“Se remarcă în continuare preferința populației pentru investițiile sigure în depozite și numerar”  

Ceea ce știe toată lumea. Nici nu contează că, din punctul meu de vedere, acestea nici măcar nu pot fi considerate investiții. Acest pasaj din Raport este ceea ce alte studii au identificat ca fiind expresia cea mai clară a lipsei de educație financiară în Ro! Pe mine însă mă uluiește în plus, și structura acestor active:

 

“O serie de inegalități persistă și la nivelul economisirii bancare: aproximativ 78 la sută din deponenți dețin depozite până în 5000 lei.”  

 

Asta înseamnă, implicit că doar 22% din deponenți dețin rezerve de cash sau echivalente în cuantum de peste 5000 lei. 

 

Și aici am construit graficul acestor date:

Limita de 5000 de lei în numerar înseamnă aproape venitul pe o lună al unei gospodării medii din Ro. Ceea ce înseamnă, implicit, că aproape 80% din gospodăriile românilor nu au rezerve constituite decât la nivelul unei singure luni de venituri. 

Și încă:

 

“71 la sută din valoarea depozitelor e deținută de doar circa 5 la sută din deponenți” 

 

Ceea ce înseamnă, implicit, că 95% din deponenți dețin doar 29% din valoarea depozitelor!

Grafic, aceste cifre arată astfel:

 

Concluzii:

  • Da, România este mai bogată decât anul trecut.
  • Această diferență, atâta cât este însă, cel mai probabil, s-a dus către cele mai bogate gospodării. Cele mai multe gospodării românești au atât în valoare absolută, cât și în structură indicatori sub-mediocri cu privire la Averea Netă a familiilor lor. 

PS: Acum câteva seri, coordonatorul acestui Raport, viceguvernatorul BNR, dl Liviu Voinea a explicat la Știrile ProTV că ponderea cea mai mare a creșterii Avuției Nete a românilor provine din reevaluarea activelor imobiliare, având în vedere că acestea sunt exprimate în Euro, iar Euro a crescut…Sau, într-un limbaj mai puțin diplomatic, cea mai mare din creșterea Avuției Nete a românilor este doar pe hârtie…

Tiberius Margarit SdB


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *