POTI SA FACI UN COPIL INTR-O LUNA LASAND 9 FEMEI INSARCINATE IN ACELASI TIMP?


Raspuns rapid: NU!

Disclaimer (mai ales pentru soția mea care ar putea citi acest post!): Nu am încercat, deci răspunsul nu îmi aparține!

 

Și da, deși nu pare, este încă un post de Finanțe Personale…De doar 3 minute!

”Indiferent cât de talentat ești, sau cât efort depui, unele lucruri au nevoie de timp. Nu poți să „produci” un copil într-o lună lăsând nouă femei însărcinate…!”

Warren Buffett

Mi s-a părut foarte tare argumentația celui mai mare investitor al lumii a faptului că în Finanțele Personale ai nevoie de timp. Unele tipologii de oameni sunt în căutarea marii lovituri financiare care să îi îmbogățească peste noapte, și iată, Warren Buffett le spune în felul lui că vor căuta mult și bine, până când vor constata cât timp a trecut…

În cartea mea, „LEGILE BANILOR TAI”, pornind de la formula pe care o folosesc Stapanii De Bani pentru veniturile lor, am inserat o (mini) „demonstrație” matematică pentru care „timpul” nu numai că este un factor important. Ci este CEL MAI IMPORTANT! Fie și numai pentru faptul că apare la exponent într-o expresie matematică…

Și cu toate acestea, nu am văzut nicăieri o întrebare de genul ”Când este cel mai bine să ÎNCEP gestionarea banilor proprii?”. Ci (mai) toate întrebările se referă la tipul de investiție, adică la randament!

Cu cât începi mai devreme gestionarea propriilor bani, cu atât necesitatea, și deci presiunea, de a obține un randament mai mare (cu corolarul „și riscul mai mare aferent”) scade.

De curând m-am gândit la o altă argumentație. Una prin comparație:

Haideți să facem cunoștință cu doi investitori. Investitorul Bogat B și Investitorul Sărac S.

Investitorul B a început devreme. El nu a stat să cântărească în amănunt toate tipurile de investiții  posibile, ci a aplicat în special regula potrivit căreia e mai important și eficient să investești sume mari (plasamente mari) în instrumente cu risc mic, decât sume mici în investiții riscante.

Investitorul S este domnul „talent”. El „știe” despre investiții și așteaptă momentele când poate să bată piața.

Prin simplul fapt că rata de plasamente (suma banilor direcționați către economii și investiții în principal) a Investitorului B a fost mereu mare, el are deja un uriaș avantaj asupra situației Investitorului S. El are deja mulți bani în instrumente prudente precum obligațiuni, blue chips generatoare de dividende, fonduri prudente, sau le combină cu asigurări, fie în administrare personală, fie printr-o instituție. El nu mai DEPINDE de randamente ridicate, își poate permite SĂ AȘTEPTE! El are TIMPUL de partea sa.

În oglindă, Investitorul S trebuie, este obligat să facă bani din puținul capital (rata de plasamente mică!) și este deci mereu forțat să obțină rezultate, indiferent dacă piețele sunt în creștere sau în scădere. Pe el îl presează atât piața (caută randamente mari, și găsește riscuri pe măsură), dar mai ales îl presează TIMPUL. El nu cumpără acțiuni foarte promițătoare pe termen lung care, PE MOMENT, obțin creșteri de „doar” 3% pe an, pentru că el vrea bani ACUM! El trebuie sa cumpere titlurile care sunt pe val.

În timp ce Investitorul B este orientat spre valoare, investitorul S este obligat să se orienteze spre „ponturi”, mai ales spre zona de speculații, adică spre risc major. În vremuri de criză Investitorul B își poate permite să aștepte căci nu are presiuni legate de timp, Investitorul S este sub presiunea timpului, așa că, dacă o piață în scădere nu îi returnează ceva pe luna aceasta caută alternative inclusiv în afara piețelor reglementate (ați observat câte „Case” de pariuri sunt la parterul blocurilor? Din ce își plătesc ei chiria? Dar reclamele la tv?).

Din păcate Investitorul S nu înțelege sau nu vrea să ajungă la rezultatele Investitorului B pur și simplu copiind calea lui. „S” vrea să bată timpul și piața. El caută sau „știe” scurtături. În loc să apeleze la Legea Creșterii Compuse a banilor (unde apare în clar „t”, adică timpul ca variabilă) el caută ponturi, lovituri. Și lovituri va avea! El pariază abrupt contra timpului!

Pentru mine o imagine face cât 1.000 de cuvinte. Iau în calcul că nu sunt prea talentat la desen, așa că voi insera două imagini…

Să luăm cazul familiei Ion Medianu, familie cu veniturile medii de astăzi, din Romania. Veniturile lor lunare sunt deci 2434 x 2 = 4864 lei. Tot conform statisticilor ei „pun deoparte” (urăsc această expresie) 10% din venitul lor adica 486 lei, în fiecare lună. Ca să mergem tot pe ipoteze mult simplificatoare, ei sunt niște tipi rezervați și merg pe investiții SIGURE, GARANTATE. Se gândesc: când vor fi milionari in Euro?

Ei bine, răspunsul este că, SIGUR, GARANTAT (având în vedere plasamentele lor) ei vor ajunge milionari la vârsta de …128 de ani.

Acest plan are o singură mică problemă: nu prea le garantează nimeni că vor trăi atât…

Ei bine, a face investiții / plasamente la exact aceste aspecte se reduce: să găsești plasamentele în care să pui suma de bani care să îți dea un randament suficient de mare, în condiții cât mai sigure, care să te ducă la rezultatele proiectate, în timp util

Concret, familia Medianu ca să „bată” timpul trebuie:

-să majoreze alocarea standard, să uite de cei 10%. Alternativ rămâne la 10% și majorează veniturile la care se aplică

-să obțină randamente mai mari (învață și studiază despre investiții)

-să înceapă acum, nu mâine!

Warren Buffett nu îți spune doar că planul cu „producerea” unui copil într-o lună nu este fezabil. El îți spune și că, făcând lucrurile la maniera de mai sus, mai mult ca sigur creșterea compusă te va ajuta să „bați” timpul.

El așa a reușit!

Tiberius Margarit SdB


5 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *