“PLECI DE LA…” SAU “TE DUCI SPRE…”?


2 minute de Finante Personale

Așadar vrei o situație financiară personală mai bună. Ca noi toți de altfel. Dar pentru mulți oameni din țara asta situație mai bună înseamnă WC-ul în casă și gaze trase. E și cazul tău?

Tocmai pentru că situațiile sunt atât de diferite, “situația financiară”, “viața mai bună” trebuie să fie definite foarte concret.

Nu ai nevoie de nimic ca să traduci în plan financiar expresii precum “Vreau să câștig cât mai mult din banii mei” sau “Vreau să pun banii mei la treabă”. Pentru o astfel de formulare, orice investiție la bursă care îți aduce un randament de 0.01% pe an răspunde, într-adevăr, cerințelor tale.

Dacă însă traduci “Vreau ca în trei ani de zile sa îmi schimb mașina, să izolez termic casa, două concedii în străinătate pe an și un fond de stabilitate financiară a familiei în valoare de 1 an de cheltuieli totale” în bani, te duce, de exemplu, la 35000 de Euro. Ca să ajungi aici schițezi cel puțin trei variante de atingere a acestui scop, stabilești etape intermediare și parametri de control.

Când e vorba de banii tăi personali este irelevant de unde vrei să pleci. Ci unde vrei să ajungi!

Pentru abordarea pragmatică a Finanțelor Personale gestionarea banilor trebuie să se circumscrie unuia sau mai multor obiective cuantificabile în cifre. Până la acel obiectiv stabilești praguri / trepte. Tu te duci spre un obiectiv financiar prin pașii concreți pe care ți i-ai stabilit. Un parcurs financiar personal presupune orientare, sens și valori cât mai exacte.

Poți – și trebuie – să faci parcursul tău financiar să depindă de cât mai puțini factori pe care nu îi controlezi. Obligatoriu există și astfel de factori cum sunt randamentele bursiere sau dobânda titlurilor de stat, dar planul tău trebuie să cuprindă factori pe care îi controlezi direct care să surclaseze în efecte pe cei pe care nu îi controlezi. Rata plasamentelor este doar unul din aceștia.

Un exemplu interesant pentru mine a fost conceptul de Independență Financiară. L-am desconsiderat o vreme pentru că mi se părea prea vag, fără direcție și fără scop așa cum fusesem “trainuit” (acceptați termenul?) că trebuie să fie. Greșeam! Independența Financiară este scop concret. Libertatea de a putea să faci în fiecare zi ceea ce dorești  are borne concrete: de 20 de ori cheltuielile totale anuale ale familiei tale este o valoare concretă. Este ceva spre care trebuie să te îndrepți și are trepte de evoluție!

Să investesc în BET-XT sau S&P500 nu trebuie să fie scop. Este modalitate de atingere a scopului!

Cel mai des auzit / citit argument împotriva gestionării banilor personali în acest mod, este: “Viața nu este despre bani. Este despre a-ți construi momente memorabile”. Ceea ce, sincer, nu este tocmai lipsit de sens. Cred că cea mai bună replică am auzit-o de la fostul președinte al Statelor Unite:

“Poate că banii nu aduc fericire, dar îți aduc, cu siguranță o clasă mai bună de amintiri!”

Ronald Reagan

Eu aș mai adăuga doar că și eu cred într-adevăr în construirea de momente / amintiri memorabile. Doar că eu susțin că această construcție nu trebuie lăsată la voia întâmplării, ci trebuie incluse cu forța în viața noastră prin “montarea” lor în planuri financiare personale, ca scop.

Așa cum cititorii mai vechi ai SdB s-au obișnuit, eu am o fixație, îmi place să duc o ipoteză în cazurile extreme: eu nu cred că un om care are toți banii din lume dar nici un plan cum să îi folosească, ar fi fericit neapărat. După cum nu cred că dacă ai cel mai înflăcărat plan financiar personal din lume despre cum să devii milionar în Euro în doi ani de zile, dar ai venitul minim pe economie nu este o garanție că trăiești neapărat cea mai consistentă în sens, viață din lume.

Eu cred că trebuie să circumscrii diferitelor moduri de gestionare și investiție a  banilor tăi unor scopuri concrete din viața ta.

Doar satisfacția atingerii unor scopuri din viața ta înseamnă progres. Și deci sens pentru o expresie gen “Viață împlinită”.   

Tiberius Margarit SdB


4 comments

 • Avatar

  Intradevar de la zis la facut este un pas maricel, dar nu uitam ca este foarte important sa mentimen depunerele regulate!
  Citatul e bun!!!
  Mersi

  • Tiberius Margarit

   Frecventa cu care facem plasamentele este, intr-adevar (inclusiv matematic demonstrabil) un factor extrem de puternic pentru reusita financiara personala, care, iata depinde doar de noi. Corect punctat Leo!

 • Avatar

  Intr’adevăr, pentru o economisire continuă trebuie cotizat constant, dar și bine știut unde anume trebuiesc investiți banii tăi. O sumă cât de mică…

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Salut Cristian, ma bucur ca esti pe aici. Daca esti convins de faptul ca trebuie constanta in plasamentele tale, esti foooarte bine plasat printre cetatenii romani. Plasamente pentru mine, inseamna economii (riscuri mici sau zero, obiectiv conservarea valorii banilor), investitii propriu-zise (obiectiv cresterea in valoare a sumelor plasate – aici sunt mai multe posibilitati, funnctie de randamentele pe care le vizezi) si speculatii (unde vizezi randamente mari, cu riscuri mari). Functie de unde te afli tu, si de cazul tau particular faci plasamentele tale. Tocmai am fost rugat de un coleg sa fac un articol cu exact intrebarea ta: ce plasamente as alege daca as avea de plasat sume mici anual. Vei primi raspuns detaliat. Stai pe receptie…!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *