Plasamente. Rata de plasamente


4 minute de Finante Personale

M-am uitat de curând pe câteva manuale de liceu. Am fost uluit de câte noțiuni și concepte a trebuit să învățăm, și pe care – cele mai multe, cel puțin eu – nu mi le mai amintesc. Nu mi-au folosit – până acum – în viața reală, și nici nu cred că îmi vor mai folosi de acum încolo. Știu (am o diplomă în pedagogie) că la teorie spune că ele sunt doar baza unor alte concepte, mai evoluate, de care te vei  folosi în facultate. Este posibil, dar, iarăși, în cazul meu nu s-a întâmplat. Dar admit că este posibil ca unor altor oameni să le fi folosit!

Tocmai aici este ideea principală!

Cunoștințele predate în liceu sau facultate le sunt folositoare DOAR UNOR elevi / studenți. Exclus tuturor.

Cum se explică atunci că noțiuni de bază, nu așa de amănunt cum sunt cele pe care le veți vedea mai jos, dar de care au nevoie TOȚI OAMENII, FĂRĂ EXCEPȚIE, nu sunt predate în școli?

Iată un astfel de tabel comparativ:

Nu am habar dacă acum vreuna din noțiunile din partea stângă a tabelului apare în viața voastră în activitatea de zi cu zi privind banii. Dar știu sigur că toate cele din partea dreaptă a tabelului fac parte din viața voastră. Și încă zilnic! Și știu așa de sigur pentru că indiferent că știți, indiferent că nu știți, vreți sau nu vreți, sunteți interesați sau nu, vreți să le stăpâniți sau nu, aceste trei noțiuni fac parte din viața noastră, a fiecăruia dintre noi.

Că lucrează pentru interesele noastre sau împotriva intereselor noastre, iarași este o chestiune de …nuanță!

Probabil că cel mai familiar dintre cei trei este termenul de „randament”. O bună parte de timp pentru mine „randament” era ceva de dorit cât mai mare de obținut pentru investițiile mele, dar întrucât acest „cât mai mare” era direct proporțional cu riscul, gândeam eu pe atunci, merci frumos, mai bine nu!

Și încă cea mai schematică și dăunătoare concepție, căreia am fost mult timp tributar, a fost aceea că despre bani înseamnă doar investiții. O formă de manifestare a acestei reduceri este că toată lumea vorbește EXCLUSIV de Investiții, ignorând alte doua tipuri de plasamente.

Departe de mine să minimalizez importanța investițiilor (și cu randamentul asociat) dar desprinderea reală a fost atunci când am aflat că Finanțele Personale sunt mult mai mult decât investiții, și încă, faptul că se poate să ai o foarte bună situație financiară personală chiar dacă nu faci cele mai riscante investiții pe diverse piețe…Spre exemplu, cel mai greu de înțeles lucru a fost că, de departe, RATA PLASAMENTELOR este mult mai importantă decât mărimea randamentului pe care îl obții din investițiile tale!!!

Punctul de plecare a fost când am înțeles noțiunea de „plasament” care include, pornind de la funcționalitățile pe care vrei să le dai tu banilor tăi, trei tipuri. Nu doar Investiții. Iată schema:  

Așadar banii „plasați” înseamnă bani care nu se duc pe cheltuielile tale pe bunuri și servicii curente, lunare. Acești bani sunt alocați intereselor pe termen mediu și lung ale familiei: diversele fonduri (intră la Economii, acești bani nu se riscă!), pensii private, unit linked, Burse etc (Investitii, unde ai unele informații despre unde se duc banii tăi) și respectiv Speculații unde pui (dacă pui!) banii atunci când ești atras de randamentele extreme dar cu o doză ridicată de risc. Spre exemplu, pentru mine personal, la gradul meu actual de înțelegere și studiu, „Speculații” sunt plasamentele în Forex și monede virtuale.

Spuneam că „Rata de plasamente” este foarte importantă și prin prisma faptului că împarte oamenii în doua mari categorii:

 

  1. Cei pentru care banii au fost făcuți pentru a acoperi exclusiv consumul lunar (Stil de viață):

Și atunci când veniturile nu ajung pentru alimentarea stilului lor de viață, se împrumută (datorii). În România anului 2018 peste 1 milion de oameni (din cei 10 milioane activi ca și câștigători de venituri) au datorii de peste 4000 de Euro. Datorii mai mici nu sunt luate în considerare de către Centrala Riscului din  BNR în această statistică, dar (considerație personală) cred că sunt cel puțin de 2 ori mai mulți (împrumuturi la IFN, diverse persoane, rude, împrumuturi mai mici de 4000 de euro etc) care nu intră în aceste statistici. Asta ar înseamna că pentru cel puțin trei din zece români activi diagrama finanțelor lor personale arată astfel:

Cu mențiunea extrem de importantă că, în stilul de viață al acestor oameni sunt incluse și ratele de rambursare a creditelor plus dobânda.

Un caz ceva mai bun, în care nu există datorii dar în care Rata de Plasamente este la fel de egală cu zero, apare ca mai jos. Este genul de viață „salariu la salariu.”

Căsuța de PLASAMENTE rămâne în continuare nelegată cu nimic de FABRICA TA DE BANI. Acest gen de oameni trăiesc doar pentru prezent. Fără nici un fel de proiecție pentru viața lor din viitor. Cam 60% din oameni urmează – la modul conștient sau nu – această schemă!

       2. Oameni pentru care banii sunt puși – pe o bază continuă – să facă alți bani pentru tine / familia ta, printr-un mecanism de CREȘTERE COMPUSĂ. Doar 10% din oamenii acestei planete, și respectiv ai acestei țări fac plasamente financiare (economii, investiții și / sau speculații). Doar ei sunt stăpâni de bani!

Doar acești oameni au Rata de plasamente diferită de zero!

Prin urmare, este posibil ca noțiuni precum „compuși trihalogenați vicinali cu reactivitate mărită” să aibă sens și importanță in viața nostră  financiară personală.

Sau este posibil că nu!

Dar dacă vrem să fim siguri că acționăm în sensul intereselor noastre financiare personale trebuie să facem din Rata De Plasamente o realitate.

Și singura cale concretă este să o facem diferită de zero!

De departe, așa cum intenționez să demonstrez concret pe acest blog, Rata de Plasamente, adică masura în care direcționăm bani din veniturile noastre lunare sub orice fel, formă catre economii, pensii private, unit – linked, burse etc, este o modalitate MULT mai importantă decât căutarea cu obstinație a celui mai mare randament posibil.

Fie și numai pentru faptul că mărimea Ratei Plasamentelor depinde exclusiv de tine.

Spre deosebire de Randamentul din Investiții care niciodată, nicăieri nu va depinde exclusiv de tine.

Dacă te-ar întreba cineva cum vrei să îți construiești realitatea financiară personală: prin mijloace care sunt sub controlul tău, sau prin mijloace care sunt exclusiv sub controlul altora, ce ai alege?

Finanțele Personale sunt despre alegeri personale…

Tiberius Margarit SdB


2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *