PLANURILE FINANCIARE SUNT PENTRU TINE


PLANURILE FINANCIARE SUNT PENTRU TINE.

ORICINE AI FI, SI DE LA ORICARE NIVEL FINANCIAR PLECI!

„Planurile sunt doar pentru bogati. Doar ei au nevoie de planuri pentru a stii de unde sa mai stoarca alti bani”.

Sau pentru politicieni. Ca sa stie unde sa-si “curete” spagile.

Comunistii ii tot dadeau cu “cincinalele” lor.

Noi nu avem nevoie de planuri, noi nu avem ce sa planificam! Nu-i asa?

Nu-i asa! De fapt este total gresit. Dupa cum spune Benjamin Franklin:

„Dacă eșuezi să planifici, planifici să eșuezi.”

Fie și doar prin faptul ca nu planificam nici macar aspectele importante ale vietii noastre, ne planificam de fapt esecul.

După câțiva ani de studiu am fost învățat că banii sunt o pârghie, o sculă. Ei nu stiu carte, nu au sentimente si nu au preferinte. Ei stiu de frica, de bici!  Fa-le un plan si il vor urma! De fapt intotdeauna ei nu urmeaza decât unui plan, oricare ar fi acela. Si oricui ar apartine acel plan. Aici, acum, ma marginesc sa spun ca pe $dB vei vedea și cum functioneaza planurile altora pentru banii TAI. Daca nu ai un plan al tau, nu-i intereseaza, pentru ca ei oricum urmeaza unui plan, dupa cum sunt proiectati, numai ca nu planul tau. Atunci al cui plan urmeaza? Al cui il concepe si il aplica.

Daca vrei o alta comparatie, ca tot m-am pornit, am ajuns să percep banii și precum curentul electric. Nebagati in priza nu se misca, stau acolo inghesuiti ca prostii. Curentul este o miscare DIRIJATA, asa ca daca vrei, si sigur asta vrei, ca banii tai sa fie dirijati spre interesele tale, fa-le un plan, cit de mic, cit de sumar. Atunci se cheama ca i-ai bagat in priza!

Prin urmare a concepe un plan inseamna sa bagi in priza, dirijezi, sa initiezi evenimentele in urma carora iti atingi scopurile financiare!

Schema este foarte simpla: Interesele TALE =>Planul TAU => Banii TAI.

Daca planul tau nu exista atunci schema este: Interesele tale  ⇏Banii tai!

Iti trebuie un plan, planisor, planulet, cum vrei sa il alinti pentru orice: sa bei un pahar de bere, sa treci un examen, sa initiezi o relatie, sa mentii acea relație, sa faci un traseu. S-a clasicizat notiunea de „plan de afacere” până acolo in care pare ceva pompos, complicat (si n-ar trebui sa fie asa). Un plan de afacere trebuie sa fie clar, concis si simplu la inceputurile sale. De atit iti trebuie ca sa incepi. Il ajustezi pe parcurs, functie de ce intilnesti pe drum.

Fara plan, acesti bani vin si se duc, luna de luna, astfel incit orice ne-am dori ramane la voia intimplarii.

  • Iti trebuie un plan pentru banii proprii pentru pensie, adica o batranete senina, fara socuri financiare!. Si da, iti trebuie ACUM acest plan, chiar daca ai 20 de ani!
  • Iti trebuie un plan pentru banii proprii pentru urgente, situatii neprevazute!
  • Iti trebuie un plan pentru banii proprii pentru educatia copiilor!
  • Iti trebuie un plan pentru banii proprii pentru cheltuieli mari care sigur vor aparea: masina, casa, vacante!
  • Iti trebuie un plan pentru banii proprii daca vrei sa nu iti mai fie frica!
  • Iti trebuie un plan pentru banii proprii daca vrei sa rambursezi datoriile cit mai repede, si sa redevii propriul stapan!
  • Iti trebuie un plan pentru banii proprii daca aspiri la confort, siguranta sau independenta financiara!
  • Iti trebuie un plan daca vrei sa ai asigurata ingrijirea sanatatii!
  • Iti trebuie un plan! Planul financiar al vietii tale!

Planificarea finantelor personale presupune strategii pentru administrarea afacerii vietii tale personale, pentru a-ti indeplini obiectivele vietii. Din pacate majoritatea romanilor nu are nici un fel de plan, iar dintre cei care au asa ceva, acesta se rezuma la a tine banii la banca in depozite la o luna, trei , sase maxim 12 luni. cu o dobanda de 1,5% pe an. Din care pentru tine este ce ramane din suma, dupa ce statul iti ia 10%, (adica tu iei 90% din dobanda “bruta”), minus un comision variabil functie de banca (suma fixa sau variabila). Si asta pentru ca aceste doua institutii se platesc mai intii pe ele. Ce ramane, doar ce ramane din banii tai, e al tau!!!

Spuneam ca unul din momentele in care am decis ca voi demara proiectul $dB a fost atunci cind am realizat ca Finantele Personale trebuiesc tratate ca o afacere pentru ca … exact asta sunt! Pentru o perioada de 47 ani de munca, pornind de la media cistigurilor salariale la nivelul din 2017 (iulie) “cifra de afaceri” a vieții unui roman ar fi de 2334 lei :4,65 x 12 luni x 47 ani = 283.091 Euro. Statistic romanul mai traieste 9 ani din pensie, al carei nivel haideti sa il presupunem jumatate din venitul lunar. Pensia ii mai aduce deci 2334lei : 2 : 4.65 x 12 luni x 9 ani = 27105 Euro. Un roman cu castigul mediu timp de 47+9 ani reprezinta o afacere de  310.000 de Euro. 

 

O familie cu doua venituri medii in aceleasi conditii inseamna peste

Euro

Da, în Romania!

Sincer, crezi ca o afacere de 600.000 de Euro are nevoie de un plan de afaceri?

Sau de un manager responsabil?

Tiberius Margarit      SdB


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *