PARIURI


2 minute de Finante Personale

Într-o discuție cu un domn pe teme de buget personal îmi spune cu năduf că soția nu vrea nici măcar să audă de un sistem de gestiune a cheltuielilor familiei, darămite de buget familial. Practic în familia aceea este fiecare cu banii lui.

Pe mine m-a mirat cât de des am întâlnit situația asta în cupluri.

Am rezistat, pe moment, solicitării unei întrevederi în trei pentru că de obicei astfel de situații se rezolvă mai degrabă în cuplu. Cel mai probabil motivele celui reticent țin de anumite resorturi interne acelui cuplu, și am rețineri să intru într-un viespar.

Ezit, chiar și în cazul de față în care am fost asigurat că este vorba doar de neîncredere în eficiența unui sistem de finanțe personale în cuplu. Soția nu dorește nici măcar să economisească pentru că asta înseamnă să nu-și trăiască viața. Apoi, alt argument, ea nu își dorește de loc o alternativă nici măcar în paralel la actualul venit de la job, pe care îl adoră, mai ales că este de cel puțin 3 ori mai mare decât venitul mediu! Nu numai economisirea, dar și riscul unei investiții este, deci, inutil!

Am refuzat prin urmare – măcar pe moment, și doar pe motiv de oportunitate – o astfel de întâlnire.

Dar am reflectat la situația lor și la ce argumente ar trebui să apară într-o astfel de discuție.

Viața este un joc de noroc, la șanse teribile – dacă ar fi fost un pariu, nu l-ați fi luat!

Tom Stoppard

În esență doamna respectivă deși nu a intrat niciodată în nicio agenție de pariuri de la parterul nici unui bloc, face o groază de pariuri.

Și încă pe termen lung…

  • Pariază că situația de la actualul job durează pe termen lung.
  • Pariază că statistica potrivit căreia pe parcursul vieții un român schimbă un loc de muncă de cel puțin 5 ori nu i se aplică și ei.
  • Pariază că angajatorul ei va fi la fel de priceput / motivat / va avea aceleași rezultate suficient de bune încât să îi asigure condițiile actuale până când iese ea la pensie.
  • Pariază că puterea ei de muncă / sănătatea va rămâne intactă cel puțin 25 de ani de acum încolo.
  • Pariază că venitul ei în prima lună de pensie va fi egal cu cel din ultima lună de activitate.
  • Pariază că sectorul în care activează ea acum va fi la fel de căutat până la ieșirea ei la pensie.
  • Pariază că firma angajatorului ei va avea aceiași poziție pe piață pe termen lung.
  • Pariază că turbulențele / crizele care vor lovi economia țării / regiunii / Europei nu îi vor pune măcar în discuție actualele condiții.
  • Pariază că șeful / șefa / colegii / condițiile care acum o încântă vor rămâne neschimbate / neschimbați.
  • Pariază că angajatorul ei nu va pleca la mai bine.

 

Cum spuneam, multe pariuri într-o singură viziune! Ș, deși diferite, au toate un numitor comun: nici unul din pariurile acestea care definesc viața lor nu depinde de ea. Nici unul!

Singurul pariu în care poate determina rezultatul, mersul finanțelor sale personale, nu o interesează!

 

Situațiile în care un partener din cuplu nu este interesat de finanțele personale nu sunt deloc fără ieșire. Se poate lucra la asta pornind de la persuasiune. Exclus impunere sau emfază. Până la urmă va înțelege, dacă nu i se va impune, că banii se multiplică mai cu spor într-o echipă.

 

A, și doamna din cazul de mai sus mai pariază ceva: Că ea, și numai ea va munci pentru banii ei. Nu și banii ei pentru ea.

Ei bine, nu știu cu siguranță câte din pariurile de mai sus le va pierde. Știu sigur însă că acest ultim pariu îl va câștiga.

Tiberius Margarit SdB


2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *