DESPRE


BUN VENIT!

Acesta este un site despre Educația in Finanțe Personale, despre drumul de la statutul de a îndeplini fișa postului pentru bani, la a scrie fișa postului cu îndatoririle pe care le trasăm noi banilor noștri. Este un drum spre statutul de STĂPÂNI de BANI!

Pe surt, “Educația în Finanțe Personale” este acel set de cunoștințe care ne transformă din încasator de venituri (din orice sursă) în creator de valoare financiară pentru noi și familia noastră. Aceasta ar trebui – în principiu- să însemne nu numai ca viața noastră financiară să fie fără griji, ci și proiectată și realizată pentru a obține rezultate financiare maxime. Și – subliniere importantă – asta indiferent de nivelul veniturilor noastre sau de starea noastră financiară actuală (datorii de exemplu!).

Noi suntem convinși că nu poti avea rezultate financiare personale bune în lipsa cunoștințelor de finanțe personale, chiar dacă în școală ai fost șef de promoție. Pe de altă parte, chiar dacă în școală ai fost de 5, dar în viața ta aplici câteva reguli financiare de bază, ai toate șansele să ai o situație financiară personală mai bună decat 90% din populația acestei lumi!

Ideea educațională de bază a părinților mei a fost cam aceiași cu cea primită, probabil, și de tine  de la părinții tăi: invață bine, mergi la școli bune, obține diploma cu nota cât mai mare. Astfel ai asigurată o slujbă foarte buna, fă pași calculați, si nu vei avea probleme cu banii toată viața.

TIBERIUS MĂRGĂRIT
Studii și experiență in management în Germania, Italia, Japonia și SUA

Și am urmat exact acest plan: am invățat bine, chiar foarte bine, am terminat cam toate formele de invățămant foarte sus. Am intrat ca inginer stagiar in una dintre cele mai cunoscute uzine mecanice din Romania, si, urcând treaptă cu treaptă, am ajuns Director General si Presedinte al Consiliului de Administratie, ceea ce inseamnă ca am parcurs fiecare poziție ierarhică din fabrica aceea cu peste 700 de angajați. Program 7 dimineața – 7 seara, de luni până sâmbătă!

Părinții mei, până aici, au avut dreptate. Evident ca pentru mentalitatea comună, nu aveam deloc probleme cu banii. Doar că banii, pentru mine, nu erau decât exact ce scrie in dicționar că sunt, un mijloc de plată pentru bunuri si servicii. Aveam sa aflu că aceasta este definiția perfectă  pentru un sclav al banilor. Si asa mă și comportam: trăiam de la salariu la salariu, cheltuind harnic, cu dedicație, tot ceea ce câștigam. Nu știam, dar marile probleme financiare incepuseră deja pentru noi, chiar de atunci, cand aveam un nivel al veniturilor mult peste media din Ro! Nu numai ca prevenția era zero pentru finanțele mele personale, dar am început să ne împrumutăm la viitor: rate!!! Mai întâi rate la cardul de credit, apoi leasingul la mașină, apoi rate ipotecare la terenul si casa mult visate. Asta pe lângă consumul deșanțat, haine exclusiv de firma, ieșiri cu prietenii, vacanțe exclusiv in afară etc, etc. Nu aveam nici măcar o viziune privind veniturile, nu aveam in vedere diversificarea surselor de venit, daca măcar aș fi avut un plan, acela nu putea fi decât că mizam pe caracterul etern al al veniturilor mari!

Bineinteles ca himera s-a spart, am trecut prin perioade în care un singur venit susținea toate cheltuielile familiei (în a carei poză s-au mai băgat, intre timp, și doua kindere).

Pur si simplu jucam personajele din „Tată bogat tată sărac” pas cu pas, replică cu replică (totusi, mențiune foarte importantă, acesta nu este un site de genul “aplicându-l pe Robert Kiyosaki”). Mergeam pe o linie greșită, cea care incepe cu „învață bine” si se termina cu „Nu vei avea probleme cu banii toata viața”.

Au urmat reașezările, repoziționările financiare ale familiei. Pentru a avea un restart a trebuit sa diagnosticăm exact greșelile si dimensiunile eșecului, si să ni le asumăm. Punctul de cotitură a fost când mi-am pus intrebarea: ce diferențiază conceptele care pot salva o companie, pe care le cunosteam si aplicasem ca manager,  de cele care se aplică în plan personal, al finanțelor personale, in care dădusem gres? Cum poate cineva să conducă unități economice si să rateze planul personal financiar? Exista oare elemente comune ale situațiilor? Aș putea aplica in viața financiară personală ceea ce știam din cursurile absolvite în Romania, Italia, Germania, Statele Unite sau Japonia?

Au urmat luni intregi de reflecție. Răspunsul final a fost că nu ar trebui sa existe diferențe majore intre cele două subiecte. Acum sunt convins că, de fapt, cunoștințele de conducere a companiilor au apărut in urma si pe baza celui al finanțelor personale. Autorii care au contribuit la conceptele de business management trebuie sa fi aplicat in afacerile lor exact principiile pe care le-au dezvoltat mai întâi in plan personal si nu invers. Atunci, mi-am însușit o perspectivă inversă: de la managementul companiilor la managementul financiar personal: astfel s-a născut o idee de bază aici la SdB: “Trăiesti o afacere!”.

Foarte mult am beneficiat de aportul mentorilor mei, mulți dintre ei conducători de uriașe companii sau instituții din țară sau țările menționate mai sus, sau milionari facuți intr-o singură generație. Asta inseamnă că aici veți întâlni cu precadere lucruri practice, pentru că mai toți mentorii mei au fost PRACTICIENI, mai mereu aplicate însă pe specificul românesc.

După luni intregi de supraviețuire financiară la limită, am început să ne îndepărtăm de stilul de viață salariu la salariu. Am făcut din reîntoarcerea la baza conceptelor de finanțe personale o pasiune, pornind de la rezultatele pe care le are pentru noi. Am făcut trecerea de la mentalitatea că banii sunt mijloc de plată, sau ca obiect al stresului zilnic, la bani ca valoare, unealtă, sculă, pârghie si care deci ne este supusă nouă. Nu invers. Am făcut trecerea de la statutul de sclavi ai banilor la cel de Stapani De Bani.

Apoi am văzut că orientarea principală în tematica celor doar câteva (din păcate) bloguri de profil era mai mult spre setare mentală, având ca și idei mai ales Tonny Robbins, Robert Kyosaky sau Gary Vaynerchuck. Am ajuns la concluzia că abordarea practică, pragmatică sau concretă este mult mai puțin prezentă în Romania, și că putem veni cu o abordare diferită. Acest blog este despre strategii, căi, mijloace, exemple concrete de transformare din sclavi ai banilor în Stăpâni De Bani.

De asemenea, nu aplicăm nici un fel de excluderi în ceea ce privește pe cei care aspiră la statutul de Stăpân De Bani. Angajații sunt bine-veniți! Contrar curentului principal, noi susținem, și chiar demonstrăm matematic, că și cei care lucrează ca angajați pot să isi stăpânească banii până la Averi Nete formidabile. Nu există, la Stăpâni De Bani, condiții prealabile! În afară de aceea de a-ți dori cu adevărat să fii Stăpân De Bani!

Sunteți bineveniți in călătoria pe drumul echilibrului si libertății financiare! Apreciem fiecare gând, idee, contribuție, comentariu sau părere care să construiască. Vizam o colectivitate de Stăpâni De Bani!

Din nou, Bine Ați Venit! Sau, in termenii bilețelului uneia din fetițele noastre, care atunci învăța sa scrie, când știa că urmează sa vină bunicii in vizită:

“Bine ati venit! Cheia este sub preșul de la intrare!”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *