OMUL CARE A REVOLUTIONAT INVESTITIILE: JOHN C BOGLE partea II


3 minute de Finante Personale

Acum am strâns laolaltă citatele care mi s-au părut semnificative despre ideile și personalitatea lui John Bogle.

 

Despre diversificare:

“Nu căutați acul în carul cu fan. Doar cumpărați carul cu fân! “

John C Bogle

Este principiul de bază pe care J Bogle l-a adus în industrie: nu te angaja neapărat să găsești acțiunea singulară câștigătoare. De cele mai multe ori e mai bine să cumperi o porțiune dintr-un fond care, cu siguranță o conține.

În toată viața sa a luptat exact împotriva acestor doi factori:

“Cei doi cei mai mari dușmani ai investitorului fondului de capital sunt cheltuielile și emoțiile”.

John C Bogle

“Adevăratul investitor. . . ar face mai bine dacă ar uita de bursa de valori și ar acorda o atenție deosebită profitului său din dividende și rezultatelor operaționale ale companiilor în care a investit.“

John C Bogle

Aici cred că se referă la speculațiile bursiere, în favoarea investiției în companiile care acordă dividende în mod tradițional, al căror mare fan era.

John Bogle era și un tip cu umor…

“Presat să identifice inovațiile financiare utile create în ultimul sfert de secol, Paul A. Volcker, fostul președinte al Rezervei Federale și recentul președinte al Consiliului de redresare economică al președintelui Obama, a putut identifica doar unul:” ATM-ul “.

John C Bogle

Cel puțin în cazul meu concepția că lucrurile trebuie să fie perfecte ca să poți porni m-a dus de multe ori la amânări și întârzieri pe care le regret foarte mult:

“Cel mai mare dușman al unui plan bun este visul unui plan perfect. Țineți-vă de planul bun. Tradiţional”

John C Bogle

“Cumpărarea de fonduri pe baza performanțelor lor anterioare este unul dintre cele mai prostești lucruri pe care un investitor le poate face”.

John C Bogle

Și totuși, cred că majoritatea dintre noi facem acest lucru prostesc. Eu, cel puțin, mă surprind deseori în postura asta…

“În 1950, investitorii individuali dețineau 92% din acțiunile din S.U.A., iar investitorii instituționali dețineau 8%. Rolurile s-au schimbat, iar instituțiile, deținând în prezent 70%, predomină, iar indivizii, deținând în prezent 30%, jucând un rol secundar. Pur și simplu, acești agenți instituționali dețin acum în mod colectiv controlul ferm al votării asupra Americii Corporatiste“.

John C Bogle

 

Este unul din motivele pentru care acțiunile individuale sunt mult mai volatile. Un fond de investiții acționar majoritar la o companie listată poate, printr-o singură mișcare bruscă să determine urmări pentru noi, micii investitori neașteptate, indiferent cât de bine arăta analiza fundamentală care îmi plăcea mie!

Costuri investiționale:

“Ironia sumbră a investiției este că noi, investitorii ca un grup, nu numai că nu primim ceea ce plătim, ci exact ceea ce nu plătim”.

John C Bogle

Pledoarie susținută de datele lui potrivit căreia nimeni nu poate știi exact momentul ideal de intrare sau de ieșire din bursă.

“Ideea că un clopoțel sună să semnaleze când investitorii ar trebui să intre sau să iasă din piață este pur și simplu ne-credibila. După aproape 50 de ani în această industrie, nu știu pe nimeni care a făcut-o cu succes și consecvent. Nici măcar nu cunosc pe nimeni care să știe pe cineva care a făcut-o cu succes și în mod consecvent. “

John C Bogle

Unul din citatele – concept care m-au orientat spre fondurile de indici:

“Prin Fondurile de indici obții rata de rentabilitate a pieței cu absolut nici un efort și cheltuieli minime. Fondurile de indici elimină riscurile stocurilor individuale, ale segmentelor de piață și alegerii managerilor, lăsând doar riscul de piață”.

John C Bogle

Este stilul lui așezat de a vedea investițiile: pe termen lung, și cu control al emoțiilor:

“Timpul este prietenul tău, impulsul este dușmanul tău.”

John C Bogle

Despre volatilitate, pe care, de altfel el mereu o încadra ca fiind un risc numai pe termen scurt:

“Dacă aveți probleme de a vă imagina o pierdere de 20% pe piața de capital, nu ar trebui să fiți pe acțiuni….”

John C Bogle

Singura mea problemă  din acest citat este procentul de 20%. La 20% poate că nu aș avea chiar probleme, dar la 38%, sau 72% pe BVB…

Am căutat originalul exact al acestui citat, și am înțeles că el de fapt pledează pentru a evita expunerea exclusivă pe (fonduri) de acțiuni. Aici soluția ar fi tot diversificarea dar văzută prin combinarea cu instrumente de venit fix, cum ar fi (fonduri de) obligațiuni.

Aceiași tendință spre paradoxal și puțină malițiozitate în citatul următor despre brokerii de fonduri care cer în State comisioane foarte mari:

“Este uimitor cat de dificil este ca un om să înțeleagă ceva dacă i s-a plătit o mică avere pentru a nu-l înțelege”.

John C Bogle

Mă bazez pe cunoștințele și experiența lui de 50 de ani în piața de capital:

“Datele istorice susțin o concluzie cu forță neobișnuită: pentru a investi cu succes, trebuie să fiți un investitor pe termen lung.”

John C Bogle

Unul din citatele mele preferate despre piața de capital:

“Greșelile pe care le facem ca investitori este că atunci când piața se ridică, credem că va merge în sus pentru totdeauna. Când piața coboară, credem că va pica pentru totdeauna. De fapt, nici unul dintre aceste lucruri nu se întâmplă. Nimic nu se face pentru totdeauna. Este despre moment.”

John C Bogle

Și încă:

“Succesul dvs. în investiții va depinde în parte de caracterul și de curajul dvs. și, în parte, de capacitatea dvs. de a realiza la înălțimea vârfurilor și a profunzimii disperării, ca ambele vor trece.”

John C Bogle

Ceea ce contează sunt fundamentele simple și viziunea pe termen lung:

“Pe termen lung, investițiile nu sunt deloc despre piețe. Investiția este de a te bucura de profiturile obținute de întreprinderi.”

John C Bogle

Speculație vs investiție:

“Întrebați-vă: Sunt investitor, sau sunt speculator? Un investitor este o persoană care deține afacerea sau porțiuni din ea – și le deține pentru totdeauna – și se bucură de rezultatele pe care întreprinderile din SUA și, într-o oarecare măsură, întreprinderile globale le-au câștigat de la începutul timpului. Speculația se face pe baza prețului. Speculațiile nu au loc în portofoliul sau în kit-ul investitorului tipic.”

John C Bogle

“Speculațiile vă conduc în direcția greșita. Vă permite să puneți pe primul plan emoțiile, în timp ce investiția scoate emoția din imagine.”

John C Bogle

John C Bogle a spus-o și a și luptat (cu folos) împotrivă cu mult înaintea lui Tony Robbins / Ray Dalio. De la John Bogle am înțeles că nu e suficient să cauți creșterea compusă din investiții, ci să și minimizezi cât poți compunerea costurilor. El este cel care a introdus acest concept, al costurilor care, iată, și ele se compun. Dar în defavoarea noastră!

“Miracolul creșterii compuse a fost copleșit de tirania compunerii costurilor…”

John C Bogle

Fără comentarii:

“Învățați în fiecare zi, dar mai ales din experiențele altora. Este mai ieftin!”

John C Bogle

Sau:

“Este caracterul, nu numerele, care fac lumea să meargă. Cum putem măsura calitățile existenței umane care înseamnă viața și cariera noastră? Cum rămâne cu eleganța, distincția, bunătatea și integritatea? Ce valoare punem pe pasiune, devotament și încredere? Cât de mult se adaugă la bucuria voastră, timbrul unei voci umane dragi și puțină ambiție în viața noastră? Spune-mi, te rog, dacă poți, cum să prețuiești prietenia, conlucrarea, dedicația și curajul?”

John C Bogle

Respect, John C Bogle!

 

Prima parte a articolului despre John Bogle o puteți citi aici.

Tiberius Margarit SdB


4 comments

 • Avatar

  Am fost extrem de impresionat de de faptul ca un titan al investitiilor a dat mai dparte posteritatii din preaplinul obtinut de el ca experienta practica. Trebuie sa treci prin tot – esec, reusita, emotie, frica, concentrare ,depresie, bucurie, extazsuferinta, umilinta ….si lista nu s-ar opri aici – pentru a intelege sistemul si apoi larandul tau sa creezi un alt sistem mai eificent, mai profitabil, mai accesibil. Excelent Tibi.

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Multumesc din nou Lucian. Si pe mine m-a surprins sa vad cat accent pun acesti mari autori pe mind setting, iar in ceea ce priveste actiunile practice sa le tina la un nivel de baza. Multumesc!

 • Avatar

  citate grozave. intradevar costurile in investiti percepute prin comisioane, taxe..etc de asemenea au influiente majore pe capitalul propriu pe termen lung.
  multumesc Nene Tiberius Margarit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *