OMUL CARE A REVOLUTIONAT INVESTITIILE: JOHN C BOGLE partea I


2.5 minute de Finante Personale

Știu că pentru generația actuală, așa cum R Kiyosaki a fost deschizătorul investițiilor în imobiliare, așa sunt acum Tony Robbins și Ray Dalio în domeniul investițiilor din piața de capital.

Pentru mine o carte micuță, format de buzunar, “Minighid de Investiții bine chibzuite – Singura modalitate de a vă asigura profitul meritat pe piața de capital” vândută la un preț de câțiva lei la un târg de carte – cerere aproape inexistentă mi s-a spus – în anul 2013 (cred), mi-a împărțit lumea investițiilor în două: înainte de John Bogle și după.

Îmi amintesc cu câtă înfrigurare căutam să cumpăr din Ro fonduri de indici Vanguard.

John Bogle este creatorul Vanguard undeva prin anii 1970. Revista Fortune l-a catalogat unul din cei 4 giganți ai secolului din domeniul investițiilor, iar revista TIME l-a inclus pe lista celor mai influenți 100 de oameni din lume. În 2018 Warren Buffett l-a omagiat extrem de elogios pe Bogle, numindu-l EROU pentru milioane de investitori obișnuiți, pentru promovarea investițiilor cu costuri (comisioane) foarte reduse și, în final, forțând jucătorii mari să-și reducă și ei onorariile. Nu este deloc o figură de stil. Chiar am citit de curând că Fidelity propune un fond cu costuri zero…

Ei bine, trendul ăsta se datoreaza lui John C Bogle…

Buffett îl consideră pe Bogle, după Ben Graham, celălalt erou de investiții al lui. Chiar îmi aduc aminte că a spus că dacă ar fi un mic investitor ar investi în fonduri de indici Vanguard…

Buffett s-a referit și la faptul că Bogle ar fi putut câștiga de multe ori mai mult decât avea (avere netă conform Forbes 80 miloane $, în condițiile în care, în mod constant a direcționat mereu 50% din venitul său către donații), dar el și-a respectat întocmai principiul său neclintit de a pune mai întâi pe micul investitor așa ca mine sau oricare din cei care citiți aceste rânduri. A mai remarcat și decența și lipsa oricărui element de opulență în stilul de viață, la care averea sa i-ar fi dat dreptul.

Revoluția din domeniul investițiilor de tip index pe care el a promovat-o înseamnă pentru fiecare dintre noi:

– posibilitatea de a face investiții mult mai puțin riscante decât în cazul investițiilor în acțiuni individuale. Acum puteți crește în același ritm cu America (scuze) corporativă, Japonia corporativă, Marea Britanie corporativă, puneți ce țară vreți voi aici în a cărei dezvoltare credeți. Chiar și odată cu avansul economic al întregii lumi. O acțiune poate înregistra șocuri severe, economia SUA parcă mai puțin…

– diversificarea este mult mai mare decât în cazul unei singure acțiuni

– replicarea fiind făcută automat, costurile de operare sunt mult micșorate, și noi, ca mici investitori, exact asta vrem.

– mie personal mi-a asigurat dezideratul de a mă lipsi de stres. Nu mai urmăresc situații financiare nici lunare, nici trimestriale, nici tendințe, nici nimic. Dacă îți place stilul de conducere constant în care asculți liniștit muzica sau podcastul preferat pe fondul unei viteze constante, John Bogle a creat pentru tine. Dacă pornești de pe loc cu turația la maxim, scrâșnești cauciucurile ca să ajungi la același semafor cu mine, dar înaintea mea cu câteva zeci de secunde, fondurile de tip index nu sunt pentru tine.

– de asemenea, nu mai am grija gestionării emoțiilor (să evit frica, să evit, ei bine da, lăcomia) să-mi controlez expunerea / riscul, să am grijă să sar de pe val înainte de a se sparge, să am un portofoliu diversificat, costurile de trading să nu depășească anumite limite pe care mi le impusesem, renunțarea la ambiția de a bate piața (din moment ce acum DEȚIN o parte din piață).

– John Bogle mi-a dat timp, valoare, constanță, simplitate, încredere și toate la costuri mult micșorate.

 

John Bogle a fost și un mare luptător în viața de zi cu zi. La vârsta de 66 de ani a primit un transplant de cord, (după o serie de atacuri de cord încă de la 38 de ani!), adică a trăit după acel transplant 39 de ani…

A fost paradoxal (o caracteristică rezervată geniilor, se spune) și în politică: republican care a votat cu președinți…democrați: Bill Clinton, Hilary Clinton, Barrack Obama.

 

A scris mai multe cărți, este celebru și pentru unele citate. Am să le inserez în articolul următor pe cele care m-au impresionat pe mine în decursul timpului. Acum am să inserez unul din cele care mi-au marcat mie personal cel mai mult evoluția:

“Investițiile nu sunt nici măcar pe aproape atât de dificile cum par. O investiție de succes se face făcând doar câteva lucruri bine și evitând greșelile serioase.”

John C Bogle

Tiberius Margarit SdB


2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *