MACRO-TENDINTE SI MICRO-FINANTE


3 minute de Finante Personale

Până acum câțiva ani eram convins că a treia economie a lumii este Japonia, probabil ca efect al influenței vizitării principalelor orașe ale acestei țări. Greșeam. A treia economie a lumii, cu un PIB aproape de două ori mai mare decât al Japoniei, este India..

Modul cel mai acceptat de către specialiști în care se măsoară bogăția unei țări este PIB (Produsul Intern Brut (GDP -PPP sau Purchasing Power Parity în limba engleză). Înainte de a trece efectiv la legătura cu micro-finanțele (personale) vă propun să ne uităm la un clasament al țărilor după PIB în 2018, întocmit de Fondul Monetar Internațional.

Dacă nu vă duceți la sursă, iată aici primele câteva locuri.

Câteva observații:

 1. SUA nu mai sunt prima economie a lumii.
 2. Dacă UE ar fi țară, SUA nu ar mai fi nici măcar a 2-a economie a lumii. Cu siguranță, acest clasament a fost și în atenția președintelui american Donald Trump care susține pe față Brexitul și descurajează mereu afirmarea UE ca entitate.
 3. Pentru că nu se vede aici, fac mențiunea că România apare pe locul 40 din 187 de țări.

Cu datele din tabelul de mai sus am făcut următorul grafic, în care mărimea fiecărei sfere este direct proporțională cu mărimea PIB (PPP):

Standard Chartered, o bancă multinațională cu sediul în Londra, a publicat o proiecție privind modul în care va arăta acest clasament în 2030, evident dacă ritmul și tendințele pe care le-au luat în calcul se mențin.

Pe mine aceste previziuni m-au uluit!

Iată noul grafic pe care l-am făcut de la datele previzionate pentru 2030.

Și aici câteva observații personale:
1. Egipt este o uriașă surpriză cu cea mai fulminantă creștere și intră în top 10 economii din această lume.

 1. În 2030 peste 35% din bogăția acestei lumi va proveni din Asia.
 2. SUA va fi întrecută și de India care va deveni a doua putere economică a lumii.
 3. Este evident că o corelație există între avansul PIB și creșterea populației țării respective. Spre exemplu, India va deveni, undeva prin 2026, cea mai populată țară din lume, depășind China!
 4. Din acest clasament făcut în Londra lipsește UE…
 5. Oare cum s-ar modifica aceste date dacă Acordul de Liber Schimb (TTIP în limba engleză) negociat îndelung între UE și SUA, și pus pe hold de actualul președinte al SUA, s-ar realiza? (opinii convergente apreciază că TTIP ar duce la o creștere a comerțului între cele două maluri ale Atlanticului cu 50%).

Legătura acestor mega-tendințe și micro-finanțele noastre personale ar putea apărea din următorul tabel pe care l-am făcut cumulând cele două seturi de date, astfel încât să reiasă tendința:

Dacă acceptăm ideea ca avansul indicilor unei burse dintr-o țară anume este corelat și cu avansul PIB, atunci am putea înțelege că și în următorii 11 ani S&P 500 va avea un parcurs ascendent. Dar nu neapărat cel mai mare…

Până în 2008 eram partizanul analizei tehnice 70% și fundamentale 30% în deciziile de investiții. Ambele arătau foarte bine înainte de criza pe BVB. Ambele! Și primeam și rapoarte de la 2 firme de brokeraj simultan, susținând că BVB va crește în continuare.

…Pierderile au fost de 80%…

De când am înțeles că eu personal nu voi bate piața, am început să caut factorii care fac piața să urce în ansamblul ei. Macro-tendințele sunt – pentru mine – indicatori care transmit informații. Astfel, avansul PIB-ului unei țări se face prin companii din acea țară. Care companii sunt cotate la bursa din aceea țară…

Tiberius Margarit SdB

Disclaimer: Nimic din acest articol sau acest site nu reprezinta sfaturi sau indemn explicit sau implicit de investitii. Este doar un punct de vedere al autorului si nimic mai mult!


12 comments

 • Avatar

  Mersi de informatia utila!!!
  Ceea ce tine de Egipt o supriza buna!
  Necesita sa ma documentez de unde o astfel de atentie asupra ei?!!
  Multumesc!

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Cu drag Leo, si pentru mine prognoza pe Egipt este o uriasa surpriza. Personal cred ca este vorba de cresterea populatiei si pe cresterea gradului de urbanizare. Multumesc din nou pentru ca ti-ai facu timp de vizita si de aprecieri. Multumesc!

 • Avatar

  Felicitări pentru articol !
  Interesant.

 • Avatar

  Pe măsură ce veniturile nominale ale populației cresc, acestea scad în ppp, deci mai degrabă tendința este de stagnare sau creștere lentă, decât de creștere agresivă (conform prognozelor înaintate în articol), pe termen lung în economiile în curs de dezvoltare. Să nu uităm de middle income trap, fenomen cu care încă nu s-a confruntat mare parte a populației din țările ce vin tare din spate. În plus fără supremație tehnologică nu vor putea niciodată lua fața țărilor occidentale, care pe deasupra au și o enormă avuție națională acumulată. Mai e mult până departe, visavis de schimbarea polilor de putere economică…

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Salut Bogdan, bine ai venit! Bogdan, daca esti de acord, as vrea sa punctam cateva idei. Situatia la zi (PIB 2018) apartine FMI. Prognoza pe 2030 apartine Bancii mentionate in articol. Nu sunt macrofinantist, asa ca eu nu m-am pronuntat pe acuratetea unei prognoze. Asa cum am si mentionat in articol, preluând rezerva din chiar articolulul original la care am facut trimitere, prognoza se adevereste DACA premizele de la care au plecat ei se adeveresc. S-ar putea ca argumentele tale sa fie corecte. Dar s-ar putea si sa nu fie, corect? Spre exemplu ei lucreaza cu doar cativa termeni usor verificabili precum GDP si PPP (ma feresc de termeni prea tehnici, pentru ca acest blog este despre finante personale la modul simplu, pentru fiecare om). Inteleg din comentariul tau ca ai vrea sa iei in calcul factori precum “suprematia tehnologica”. Corect! Dar si acum SUA este (cred eu) supremul tehnologic. Dar chiar in acest moment este a doua putere economica a lumii (daca nu vorbim de UE) in ciuda suprematiei tehnologice. De ce adica acest factor va conta atat incat sa inverseze situatia de azi? Apoi “avutie nationala acumulata” inseamna chiar …PIB. Un alt termen care – cred eu – ar trebui precizat este “pol putere economica”. Revenind, tu in esenta spui, “stai putin ca nu se stie”. De acord, de aceea, iti fac marturisirea asta, eu astept si integrarea UE si tratatul TTIP care ar face blocul UE-SUA imbatabil. Si cu Romania parte in aceasta forta!!!. Dar pana atunci… Multumesc din nou!

 • Avatar

  Fabulos articolul si extrem de bine pus la punct cu graficele care dau o nota distinsa si distincta in tot ceea ce face Tibi Margarit. Excelent.

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Lucian, multumesc foarte mult! Multumesc si pentru ca il apreciezi si pentru comentariul (cum sa-l numesc?) fabulos!
   Succes Lucian!

 • Avatar

  Usoara schimbare de directie… Daca pana acum sfaturile de investitii erau pentru SP500 la actiuni, sau un procent foarte mic la EM, cred ca lucrurile ar trebui sa se schimbe… Eu cel putin voi aloca mai mult pe EM, ma gandesc chiar la 50/50 intre SP500 si EM; pana la urma orizontul de crestere nu e foarte indepartat.

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Salut Radu, si bine ai venit! Nu cunosc exact situatia ta, si mai ales obiectivele tale pe termen scurt, mediu si lung. Cu siguranta, pe una din coordonatele astea de timp asa gandesc si eu, asa cum probabil ai intuit. Iti urez succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *