LUCRARE DE CONTROL


2 minute de Finante Personale

Studiez în amănunt cursuri de Finanțe Personală din afară. Mai toate, inclusiv cel din care am să inserez exemplul care urmează, pus la dispoziție cu amabilitate de un profesor din State, conțin exerciții bazate pe realitatea practică, cu exemple concrete din lumea reală.

Un astfel de exercițiu, pe care inițial nu l-am rezolvat corect, m-a obligat să reflectez la un anume mod de abordare a principiilor de finanțe personale.

Nu vă blocați în cifre, nu asupra lor vreau să atrag atenția.

 

John își cumpără o mașină de 15.000$ plătind lunar ratele unui împrumut pe patru ani cu o dobândă de 6% anual.

Pentru următoarea mașină John decide să strângă de acum acei 15.000$, economisind lunar 350$ timp de 39 luni, la care obține dobândă tot de 6% anual.

Întrebări:

 

 • Care este avantajul financiar al celei de-a doua variante față de prima?
 • 1909.22$     b) 1380.44$   c) 3289.66$

 

     2) Cu cât se mărește Averea Netă a lui John peste 30 de ani doar din decizia de a economisi pentru achiziționarea mașinii, în loc să o cumpere prin credit?

 

Cred că ați înțeles că la primul punct am bifat b), în timp ce răspunsul corect era c).

Diferența între variantele b) și c) este de…viziune.

Am bifat Varianta b) pentru că 1380.44$ mi-a rezultat din calculul sumei dobânzilor primite de John pe parcursul celor 39 luni.

Varianta c) (pe care ar fi trebuit să o “văd” din prima că este suma variantelor a) și b)) reprezintă cât câștigă John din dobânzi, dar și cât NU MAI PIERDE John plătind dobânzi la împrumuturi pe care nu trebuie neapărat să le facă dacă le prevede că vor apărea.

 

CONCLUZIE

În Universități din State studenții învață că Valoarea Financiară (Net Worth, tradusă la noi prin Avere Netă) se acumulează nu numai atunci când câștigi efectiv, ci și atunci când încetezi să mai pierzi!

“Regula numărul 1: Niciodată să nu pierzi bani.

Regula numărul 2: Niciodată să nu uiți regula numărul 1.”

Warren Buffett

PS Dacă mai sunt și alți “tocilari” ca mine care ronțăie cifre, răspunsul corect la întrebarea 2 este 18.894.13$…

Tiberius Margarit SdB


2 comments

 • Avatar

  Da. Si timp de 39luni John nu se poate folosi de o masina, de care e posibil sa fi avut nevoie.
  Inteleg ideea de a economisi inainte de a cumpara, dar e relativ.
  Intr-adevar, pentru a-ti lua un telefon care sa se miste decent, fata de actualul, nu are rost sa te arunci intr-un credit, mai ales sa-ti faci abonament.

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Salut Daniel, bine ai venit. Gresesti! Textul este cu “Pentru URMATOAREA masina…”, ceea ce inseamna ca John deja are o masina. Necesitatea economisirii nu este relativa, nu trebuie sa fie relativa, ci absoluta! Sa stii ca si eu am avut mari reticente in anii de inceput ai gestionarii f.p. Finantele Personale nu sunt despre privatiuni, nu sunt despre a te lipsi de o masina pe 39 luni sau whatever! Este despre programarea unei vieti echilibrate. Principiile sunnt aceleasi pentru sume care se refera la un telefon sau o masina…! Multumesc pentru comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *