LOGICA LINIARA VS LOGICA EXPONENTIALA SI BANII TAI


2,5 minute de Finante Personale

Nu avem nicio vină! În școală nu se „predă” decât logica liniară. Sau proporționalitatea directă: dacă o pâine costă 4 lei, atunci două pâini costă 4 x 2 lei = 8 lei! Din păcate lipsesc exerciții de genul: o pâine costă 4 lei, guvernul majorează salariul cu 4% iar inflația crește în același an cu 3,5%. Cât va costa în termeni reali aceeași pâine la sfârșitul anului? Dar peste un an? …Dă cu zecimale…

Numai că în Finanțele Personale funcționează – din fericire, dar și din păcate – și logica exponențială.

Din lipsa asta de experiență nu prea ghicim evoluția unor valori în timp, nu le simțim! Eu cel puțin, simt nevoia, odată ce ies din zona calculelor simple (în care pot aplica reguli empirice), să apelez la modele mai elaborate!

O familie cu venituri medii în România câștigă 2721 x 2 = 5442 lei net / gospodărie. Ei citesc cartea lui George Clason și decid să economisească lunar 10% din venitul net. Se mai gândesc ei puțin, și pentru că nu vor ca eu și voi să ne încurcăm în calcule cu multe zecimale pun deoparte cam 9% adică 500 lei / lună.

Ei sunt niște oameni care nu cunosc sau nu vor să pună economiile decât în depozite bancare care le aduce un câștig net de 1% anual. Câți bani vor avea peste 5 ani? Logica liniară spune că trebuie să fie ceva apropiat de 500 x 12 luni x 5 ani adică 30.000 lei

Avem o diferență de 912 lei, provenită din diferența între logica liniară și cea exponențială, aplicată pe condițiile date.

Aceiași familie decide să lase banii acolo, adică economisesc pe termen lung și vor să știe cât vor lua peste 20 ani. Pornind de la aceiași logică liniară, calculele ar fi 30.000 lei x 4 = 120.000 lei.

Diferența de 13.435 lei este, de acum știm, datorată creșterii compuse, în care timpul este una dintre variabilele cele mai de impact. Creșterea procentuală este de peste 11%!

Aceiași familie învață finanțe personale și află modalitățile prin care familia lor poate plasa banii în investiții pe care le pot controla total sau parțial, astfel încât obțin un randament mediu anual de 7% aplicat economiilor lor.

Aici logica liniară se îndepărtează mult mai mult de realitate. În loc de 30.000 de lei, ei obțin în 5 ani…

cu 6920 lei mai mult. Diferența în procente este de 23%!

Dacă ei își păstrează bunul obicei al economisirii pe termen lung oare pe 20 de ani cât de aproape vor fi de 120.000 lei?

263.191 lei!!!!

Mai mult decât dublu!

„Susțin total predarea finanțelor  familiei în școli, începând cât mai de devreme posibil. Iar când vine vorba de liceu, cred că învățarea despre creșterea compusă  este cel puțin la fel de importantă ca trigonometria sau memorarea numelor tuturor celor 50 de capitale statale.”

Richard Thaler, câștigător al premiului Nobel

Concluzii:

  • Dacă admitem că logica liniară este cea standard, atunci cea exponențială care se aplică creșterii compuse este – pentru cei mai mulți oameni – contraintuitivă!
  • Deși nu rezultă explicit din exemplele de mai sus, factorul care produce efectul cel mai important în valorile creșterilor compuse NU ESTE mărimea randamentului! Este timpul! De aici rezultă că și căutarea cu obstinație doar a investițiilor cu randament mare (și, de cele mai multe ori asumarea de riscuri mari), ca fiind singura cale de multiplicare a sumelor, este greșită!
  • Sau altfel spus și familiile care nu cunosc / nu vor să meargă pe bursă de exemplu, (deși ar fi păcat să nu beneficieze și de acestea!) au șansele lor intacte să își compună plasamentele! .  
  • Aici am inserat doar exemple cu creștere compusă. Tot compusă este însă și scăderea, ca atunci când nu ne protejăm economiile de inflație…
  • Altfel exprimată ideea de mai sus: economiile noastre fie se multiplică exponențial, fie se erodează exponențial. Este destul de greu să pici chiar pe instrumentul care îți întoarce exact valoarea inflației și să rămâi pe zero!
  • Un adevăr care nu apare mai deloc în prezentările festive ale celor care vorbesc de investiții: creșterea compusă este o mașinărie de multiplicat banii care obține rezultate semnificative DOAR pe termen lung! De aceea viziunea pe termen lung este esențială în finanțele noastre personale!

Tiberius Margarit SdB


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *