Joburi. Si J O B U L !


3 minute de Finante Personale

Nu știu ce meserie /  job ți-ai ales sau faci  ca să îți câștigi veniturile.  Dar știu că, oricare ar fi aceea,  mai ai încă una. Sau încă un job. Și știu așa de sigur pentru că toți oamenii îl  avem.

Unul și același job.

Încă din liceu există o mare preocupare pentru profesia pe  care să o urmezi în viitor. De fapt îți alegi chiar și profilul școlii funcție de profesia pe care o vizezi.  Dacă vrei ( sau influența părinților, a anturajului sau chemarea ta acționează) să te faci avocat sau profesor de Limbi străine te duci la uman,  dacă vrei să te faci medic urmezi științele naturii, dacă vrei să urmezi inginerie sau programare te duci la mate info e t c.

Urmează o întreagă zbatere pe ani de zile până când  urmezi și o facultate de profil care te specializează pe domeniul ales. Și, în fine, intri la primul job unde speri să aplici ceea ce ai învățat atâția ani de școală.

Numai că, în zilele noastre,  în cei aproximativ 42 de ani de muncă /  activitate schimbi în medie 5 joburi, adică o dată la 8 ani. De multe ori în domenii total diferite,  pentru care nu te-ai specializat în școală. Adică pentru mulți dintre noi am cheltuit timp și bani pentru a ajunge într-un domeniu care nu se mai caută sau concurența e prea mare. Dar cifrele acestea sunt valabile pentru timpurile de acum. Cu robotizarea care ne arată –  dacă vrem să citim corect – că trăim deja în viitor, tendințele sunt de, spun diverși futurologi, 10 joburi schimbate pe parcursul unei vieți. Asta în Europa. În State deja media actuală este de 8 joburi pe viață activă!

Dacă cifra ți se pare SF du-te într-un Self Bank sau cere să vorbești la telefon cu „Antonia” la Primăria Clujului.  Sau uită-te pe banda de montaj la Dacia Pitești sau Ford Craiova. Nu cu mult timp înainte toate aceste joburi erau făcute de oameni specializați în școli exact pentru acele meserii.

Fenomenul este așa de accentuat încât miliardarul Jack Ma, fondatorul Alibaba, prevede că viitorul Război Mondial va veni din exact zona aceasta, pentru că oamenii își vor pierde  sursele de venit la scară planetară!

Așadar joburile clasice au fost toate inventate, și ele există ca atare, pentru ca fiecare din noi să avem surse de venit.

Numai că a trata finanțele personale exclusiv din punct de vedere al veniturilor reprezintă o greșeală ce poate duce chiar și la faliment personal. V-o spune un pățit…

Cândva, cu mai mult de 15 ani în urmă am avut șansa de a petrece câteva ore în compania unui milionar în dolari, despre care am scris în detaliu în cartea „Legile banilor tăi”.  Eram foarte curios să aflu cum a făcut acei bani și l-am întrebat de mai multe ori până să îmi răspundă, în ce domeniu activează, care este specializarea lui. Cred că voiam și să transpun pe realitățile din România tipul de job /  afacere / specializare care i-a permis lui acumuleze atâta valoare financiară netă personală în atât de puțin timp. Cum spuneam, după multe insistențe îmi răspunde:

„Basically I am a builder!” („În esență sunt un constructor”!). „Constructor? În ce domeniu?” Mă așteptam să precizeze dacă era vorba de constructor de mașini, construcții civile, de autostrăzi,  de automobile etc.

La care, mi-a răspuns  ceva ce – atunci – nu știam ce impact uriaș avea să aibă asupra vieții mele și care mă grăbesc să vă spun și vouă în speranța că vă va ajuta în evoluția finanțelor voastre personale:

„I am my personal wealth builder!” („Sunt  Constructorul bunăstării / averii mele personale!”).

Peste ani am reflectat asupra acestui „panseu” pe care inițial nu am avut deschiderea mentală suficientă încât să îl clasific mai mult decât o fiță  a unui tip cu mulți bani.

Acum înțeleg că acest mentor al meu nu se raportează la un job anume din  nomenclatorul de meserii care să îl fii propulsat în situația de a fi multimilionar. Ci se raportează la un mod de a privi banii pe care  el îl percepe ca fiind un job de sine stătător.

JOBUL!

Alegând să îmi răspundă la întrebările mele insolent de insistente prin formula „I am  my personal wealth builder!” („Sunt  Constructorul bunăstării / averii mele personale!”), înțeleg acum că  a fost modul ales de el pentru a ma face să înțeleg că,  până la urmă, nu are așa mare importanță CUM îți asiguri veniturile, prin intermediul cărui job. Ci  ce faci cu acel venit DUPĂ ce îl încasezi. Indiferent de cum câștigi acei bani!

El nu  a găsit important să  se refere la un job sau altul pentru care  ești pregătit pe bani mulți în nu știu ce școli cu renume. Ci s-a raportat la  JOBUL, singurul job care aduce și consolidează averea personală.

În timp am dezvoltat un tabel comparativ.

Joburi, Profesii, Meserii  

JOBUL CONSTRUCTOR DE BUNĂSTARE

Aduce venituri în familia ta

Aduce și consolidează Valoare Financiară ( avere) Netă

Se schimbă de mai multe ori pe parcursul  vieții active

Rămâne același tot timpul vieții. De la prima alocație /   cadou al părinților / bunicilor până când murim.

Durează o perioadă de maxim 42 ani

Nu se iese la pensie din jobul ăsta. Nu există nici măcar concediu!

Cunoștințele se predau în școli. Scopul este obținerea de venituri. Veniturile se impozitează, deci guvernul este interesat ca tu să dobândești aceste cunoștințe.  Și de aceea școala clasica este gratuită.

Nu se predau în școli. Ești pe cont propriu. Scopul lor este obținerea de Valoare Financiară (Avere) care este Personală. Averea nu se impozitează în mod direct. Deci ești singurul interesat de dobândirea acestor cunoștințe!

Poți rămâne fără un job anume. Schimbi de mai multe pe parcursul vieții active.

Niciodată nu ieși din acest unic job.  Chiar și pe ajutorul de șomaj ești în continuare constructor de bunăstare.Așadar nu știu care este  specializarea ta pentru a-ți asigura un venit. Dar știu sigur JOBUL personal al tău, și de acum îl știi și tu pe al meu și pe al oricărui alt om de pe Pământ.  Căci este același și este atașat vieții noastre și ne definește.

Ceva Concluzii!

  • Chiar mă gândeam zilele trecute că ar trebui trecut pe cărțile noastre de vizită ceva la modul:

Doamna /  Domnișoara / Domnul ….  și la „job title” să trecem fiecare:  „creator de bunăstare personală”! Dacă nu pe cea de business, măcar pe cea personală..

  • Dintr-un curs de dezvoltare personală am învățat că, dacă vrei să fii productiv atunci să te întrebi la sfârșitul fiecărei zile de muncă ce ai realizat tu pentru compania / afacerea pentru care lucrezi în ziua respectivă.

Acum însă cred că – cel puțin la fel de important – este să te întrebi câtă bunăstare / avere personală ai creat în aceiași zi pentru tine / familia ta!. Pentru că este singurul JOB din care nu te dă nimeni afară și nu îl vei schimba niciodată pentru că – obișnuiește-te cu ideea! –  este JOBUL VIEȚII TALE!

Tiberius Margarit SdB


2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *