IPHONE-UL ALEXIEI SI FINANTELE PERSONALE


2 minute de Finante Personale

Probabil că știți deja – m-am lăudat destul – fi-mea a obținut un scor foarte bun la Evaluarea Națională. Suficient de bun încât să poată opta pentru oricare liceu din București pentru domeniul pe care îl dorește.

Spre mirarea rudelor și cunoscuților (și mulțumirea noastră, a părinților) nu a ales Sava sau Lazăr ci liceul cel mai aproape de casă dintre liceele cele mai bune din București. Două din criteriile pe care le-am pus în matricea decizională (nu este o licență de expresie, este un instrument de conducere învățat la un curs, care te ajută să iei decizii la modul obiectiv) a fost cel al timpului deplasării dus întors până la liceu și criteriul dacă se învață în unul sau mai multe schimburi. Pentru noi (și iată și ea) să faci mai mult cu 2 x ½ oră = 1 oră pe zi până la Sava înseamnă mult prea mult. Cu 5 ore pe săptămână, 20 ore pe lună și 180 de ore pe an școlar mai mult, doar pe transport, față de durata până la liceul pe care l-a ales.  180 de ore înseamnă 30 de zile de școală în plus. În fiecare an! În patru ani de liceu înseamnă 4 luni petrecute în plus doar pe mijloacele de transport.

Plus oboseala aferentă.

Nu sunt convins că a înțeles exact, este destul de greu chiar și pentru maturi, dar a aplicat mai multe principii din Finanțe Personale despre care deja am început să îi vorbesc.

Banii sunt, potențial, infiniți. Ca Stăpâni De Bani avem control asupra lor.

Timpul este finit. Avem zero control asupra timpului.

Trăim timp, nu bani!

Scopul ultim al Stăpânilor De Bani este timpul, nu banul. Banii sunt modalitate prin care ajung la scop.

Bunăstarea și Libertatea Financiară nu se măsoară în unități bănești, monetare.

Bunăstarea și Libertatea Financiară se măsoară în unități de timp! La propriu!

Alexia este șefa de promoție a școlii unde a învățat fi-mea. O apreciez și pe ea, și pe părinții ei pentru educația pe care i-au dat-o. Sincer, îmi place de ea, și îmi place prietenia lor. Și îmi place că se întâlnesc și după examen, sper să continue să fie prietene peste timp.

Alexia a ales Sava. Pentru cei care nu știți Sfântul Sava este cotat cel mai bun liceu din Romania. Sigur că au avut în vedere alte criterii decât ale noastre.

După ultima oară când s-au întâlnit fi-mea a venit cam bosumflată. Părinții Alexiei i-au luat, ca premiu pentru reușita la examen, un Iphone 8. Pe când ea a primit „doar” niște căști Sony.

Maică-sa i-a făcut inventarul, pe care copiii întotdeauna uită să îl facă integral: și excursia în Europa, și trei perechi de blugi și două tricouri. Replica ei a fost rapidă: Da, dar Alexia a fost în tur în Rusia cu avionul, pe când noi cu mașina, iar țoalele sunt de la lichidări de sezon, și oricum o să i le poarte și soră-sa, deci nu se pun! Nevastă-mea a intrat atunci pe un teritoriu pe care nu îl stăpânește: ce face Iphone 8 și telefonul ei nu face? Au urmat câteva contre tehnice, dar eu am intrat în discuție doar după ultimul ei argument: „Toată lumea se uită la tine dacă ai un Iphone, nimeni nu se uită la tine dacă ai Allview!”.

Până la urmă dacă ele știu la 14 ani mai multe despre sex decât știam eu la terminarea liceului, de ce n-ar știi mai multe despre bani decât știam eu la 35 de ani?

Domnișoara mea a trebuit să afle noțiuni și principii condensate precum:

Noi nu suntem orientați în cumpărături după cum ne privesc oamenii. Oamenii nu se uită la tine că „porți” un Iphone, o mașină electrică sau nu știu ce Vuitton. Ci jinduiesc la Vuitton, BMW i-3 sau Iphone. Tu ești doar un element de decor în imaginea asta. De aceea nu trebuie să-ți pese!

Noi nu întreprindem, în general, acțiuni astfel încât să urmăm o mulțime. Se aplică mai ales în domeniul Finanțelor Personale, unde 90% din oameni au probleme cu banii. Dacă am urma obiceiurile de gestionare a banilor a 90% din oameni ar însemna implicit că importăm și problemele lor cu banii.

Banii nu cumpără doar bunuri și servicii.

Spre exemplu noi, ca Stăpâni De Bani, obligăm banii noștri să cumpere și valori precum siguranță, șanse mai mari pentru o sănătate mai bună, libertate și independență.

Asta nu înseamnă că este rău să-ți dorești să deții astfel de „jucării” pentru oameni mari. Dar nu ca prioritate pe lista ta de cumpărături! Este foarte posibil ca părinții Alexiei să fii cumpărat înainte de Iphone 8 aceste valori pentru familia lor, dar noi nu suntem încă acolo!

Învață să apreciezi cumpărăturile și din prisma valorii lor viitoare: cât va valora Iphone 8 peste doi ani când pe piață va fi apărut deja Iphone, nu știu, să zicem3,14 ? Cumva mult mai puțin? Probabil că nu știi dar fondurile tale de genul celor de care ți-am spus vor valora mai mult peste doi ani decât acum. Din ce în ce mai mult. Iar valorile lor de întrebuințare vor crește la rândul lor, pentru că pe măsură ce crești, ele vor însemna mai mult pentru tine!

Nu mă aștept să fi înțeles, sau să fi acceptat tot ce am perorat eu acolo. Știu asta pentru că nu a mai așteptat să îi răspund la întrebarea retorică pe care a lansat-o înainte de a părăsi, tot ofuscată, scena:

„Da? Și cum să le spun prietenelor mele că mi-ați luat drept premiu ceva mai multă libertate?”

Voi cum i-ați răspunde?

Tiberius Margarit SdB


5 comments

 • Avatar

  Este o chestiune destul de complicata educatia tinerilor privind finantele personale. Conform unor invataminte budhiste, tinerii sunt “setati”, in primul rand, pe distractie, orice ar face parintii sau alti apropiati. Este o mare realizare sa-i faci sa constientizeze mai rapid aspecte care nu sunt in centrul lor de atentie…

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   De acord cu setarea lor, dar si noi avem, daca vrem metodele noastre. Putem sa influentam, macar, setarile…
   Multumesc pentru vizita pe SdB!

 • Avatar

  Felicitari pentru articol si educatia oferita Alexiei! Noi suntem inca la inceputul provocarilor vietii (avem 2 copii) si va citim cu drag si speranta totodata. Recunosc ca ma sperie sa vad cum se schimba motivatia si prioritatile noii generatii. Imi amintesc ca atunci cand am dat examenul de admitere la liceu, am fost atat de motivata sa ajung prima pe liste caci tata imi promisese achizitia unui ciobanesc german. Am primit drept premiu 2 caini (nu cumva sa ma cert cu fratele meu) si cu toate ca intentia lui era sa ii duca pe terenul recent cumparat a cedat rugamintilor noastre si i-am pastrat la bloc mult timp.Am fost fericita,recunoscatoare si motivata sa continui pe drumul pe care pornisem.:) Va scriu din putina noastra experienta si din discutiile premature purtate cu baiatul nostru (in curand 8 ani) care deja vine cu pretentii nejustificate (a cerut si el Iphone sau zile de nastere serbate la LaserMax (aprox 4000Ron/petrecerea). Consider ca telefonul constituie un bun personal care de indata ce il aduc acasa nu mai are aceeasi valoare reala, isi pierde imediat din pretul pe care il platesc in momentul in care ies cu el din magazin (deci nu m-as grabi sa il trec la valorile familiei). Exclus sa alimentez un cerc vicios..sa ii cumpar o „jucarie” scumpa de care in curand se va simti plictisi si va cere o alta mai scumpa si in trend. In plus, i-am spus baiatului ca toate aplicatiile de pe Iphone trebuiesc cumparate, greu gasesti sa descarci ceva fara bani, deci alte cheltuieli,alta distractie si lasam la latitudinea lui sa aleaga daca vrea un telefon util, de care se poate bucura sau un telefon cu care sa se laude doar. Faina intrebarea Alexiei si m-am tot gandit cum as raspunde in locul Dvs. O prima idee care mi-a venit ar fi ca i-as oferi baiatului suma cu care ar putea sa isi ia telefonul dar l-as conditiona sa o foloseasca doar in momentul in care reuseste cumva sa o dubleze. L-as sprijini cu idei concrete (din banii oferiti te sfatuiesc sa te inscrii/platesti un curs de webdesign si pe site-ul/blogul meu iti promovez serviciile..sa realizezi o pagina web costa x lei , la y pagini realizate reusesti sa iti cumperi telefonul(inveti si ceva util si poate prinzi gustul sa devii independent financiar); sau platesti un domeniu, iti faci blog unde poti face recenzii ale cartilor lecturate(astfel e ceva educativ,se limiteaza/se potenteaza(daca alege sa faca recenzia cartilor din programa) timpul risipit in activitati extrascolare; platesti promovare si astepti sa culegi roadele(va deveni mandra ca a reusit sa isi infranga impulsivitatea si poate invata rabdarea). Astfel telefonul va insemna mai mult decat o rasplata si va fi dovada vie ca a reusit sa invete sa isi foloseasca inteligenta financiara.
  Dar, sa ne vedem pe noi peste cativa ani cum o sa facem fata provocarilor.Multumim,spor si inspiratie!

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Sarut mana doamna!
   Imi pare extrem de rau că am descoperit mesajul dvs așa de tărziu.
   Încerc câteva observații:
   1) Din ce am citit și aplicat, copiii au astfel de inclinatii venind din cateva directii posibile
   – Educatia (nu neaparat cea verbala, ceea ce scrieti dvs ca parinte va plaseaza extrem de lejer in elita celor 10% din parinti preocupati de ed financ a copiilor). Sper sa nu va suparati, dar nici dvs nu ar trebui sa aveti IPHONE sau, daca aveti sa ii explicati (asa cum a facut D Trump care isi trimetea copiii la Economy in timp ce el mergea la Business Class, avand mereu grija sa le explice ca ajuns acolo (si puneti aici ce invatatura vreti sa prinda baiatul dvs din asta)
   – Media la care se expune. Nu il lasati sa consume reclame, mai ales in perioada sarbatorilor
   – Anturajul. Verificati strict anturajul! Sigur in preajma lui sunt copii cu astfel de alegeri. Dupa ce ii identificati pe acestia, vorbiti cu baiatul dvs despre ei, dar nu la modul “dat sentinte” de genul X este rau, tatal lui Y este milionar, nu cred ca va intelege. Din experienta mea ajuta mult sa vada la dvs ca urmati un buget, ca aveti cheltuielile limitate, si deci liimitate vor fi si cumparaturile lui. Trebuie sa va inarmati cu persuasiune.
   In rest, o alternativa ar fi sa procedati cu el asa cum procedeaza UE cu Ro: cofinantare. Isi doreste Iphone? Prea bine! Costa deci 4000 de lei. Eu iti dau bani de echivalentul unui Allview cu caracteristici asemanatoare (cred ca este undeva la 1000 de lei) si uite ce trebuie sa faci ca sa pui TU diferenta. Va garantez ca functioneaza (tocmai v-am spus un capitol din una din proiectatele mele carti!) La noi si multi altii a functionat!
   Mult succes!
   Multumesc pentru vizita pe SdB!
   Tiberius Margarit

 • Pingback: DE CE IMI PLACE APPLE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *