INVESTITIILE SUNT DOAR SCULE!


3 minute de Finante Personale

Să zicem că ești într-un magazin de bricolaj și asiști la un dialog ca acesta:

 • Bună ziua! Aș dori să cumpăr o sculă! Ce îmi recomandați?
 • Bună ziua! Asta depinde! Pentru ce spuneți că vă trebuie această unealtă?
 • N-are importanță! Am niște bani puși deoparte și mă gândesc că prețul sculelor va crește în timp.
 • Are importanță și încă foarte mare! Ce puteți face cu o unealtă pe care nu știți la ce să o folosiți? Aveți un proiect, sau un plan?
 • Planul tocmai ți l-am spus: am niște bani disponibili și vreau să-i investesc. Mai târziu voi vinde acea sculă cu profit.
 • Eu vă pot ajuta pe un proiect anume. O unealtă este potrivită unui proiect, altă unealtă altui proiect. Dacă eu vă vând o pensulă și dvs aveți de tăiat un buștean, vă ajută?
 • Ăsta nu este un sfat bun, credeam că te pricepi! Deja am două soluții de la doi specialiști și doar vroiam să aud și părerea ta! Acolo n-am auzit o astfel de întrebare!
 • Cred că mi-aș folosi priceperea dacă m-ați ajuta să văd puțin imaginea de ansamblu. Măcar unde sunteți acum și ce vreți să realizați.
 • Nu înțelegi ce spun! Situația mea actuală este că am bani disponibili și te-am tot auzit că este o prostie să îi ții la saltea. Uite, vecinii mei tocmai și-au luat o bormașină! Mi s-ar potrivi?
 • Mai întâi trebuie să știi să mânuiești o bormașina , să fii atent să nu te accidentezi. Sunteți pregătit să acceptați ca atunci când veți avea nevoie de bani este posibil să fiți obligat să o vindeți la un preț mai mic?
 • Păi de ce să o vând în pierdere? Nu mai bine țin banii la saltea?

 

Ce părere ai, cine are dreptate? Vânzătorul sau clientul potențial?

Ok, este un dialog imaginar! Știu că știi ce este o investiție. Vreau să îți sugerez o temă de reflecție: tratează investițiile ca unelte, scule (de aici și similitudinea cu dialogul imaginar inițial). Sau ca vehicul. În cărțile mai vechi chiar așa se numeau: vehicule de investiții care să te ducă din punctul (situația financiară) A în punctul (situația financiară) B.

Din A în B poți merge pe mai multe trasee și deci folosind mai multe vehicule (de investiții), dintre care poți alege. Oricum le asimilezi ca imagine (sculă, unealtă, sau vehicul) îți sugerez cu putere să reții că investițiile sunt mijloc, modalitate!

Nu scopul în sine!

De aceea trebuie să îți clarifici mai întâi scopul, planul tău.

Abia apoi modalitățile prin care ajungi acolo.  

Exact spre zona asta de absurd m-a dus un dialog, real, cu o cunoștință.

 • Aș dori să fac o investiție. Ce îmi recomanzi?
 • Depinde, pentru ce vrei să faci investiția?
 • Cum pentru ce? Pentru ce se face orice investiție: am 45.000 Euro și vreau să îi investesc. Investiția vreau să o fac pentru că vreau să obțin din ei cât mai mult profit în cât mai scurt timp…
 • …Și fără risc, știu asta, dar din păcate nu prea este posibil mereu! Ai un plan?
 • Ce plan? Ăsta e planul: profit cât mai mare…
 • Un plan minimal presupune să știi de unde pleci, unde vrei să ajungi și cu ce viteză (în cât timp). Viteza mare este asociată cu riscul mărit.

— Vrei să-mi spui, te rog, ce drum trebuie să iau ca să plec de aici?

— Asta depinde în mare măsură de locul unde vrei să ajungi, i-a răspuns Pisica.

— Nu prea îmi pasă unde…

— Atunci nu are importanță ce drum iei!

Lewis Carroll: Alice in Tara Minunilor

 • Ești singurul care mă întreabă astfel de lucruri. Un specialist mi-a spus că acum ar fi momentul pentru bitcoin, că ar fi scăzut destul, iar altcineva mi-a recomandat imobiliare, cu un nou împrumut iar profitul ar fi chiria minus rata. M-ar fi interesat părerea ta: ce sa aleg între cele doua?
 • Când îți spun despre plan am în vedere că trebuie să știi ce ceri acestor bani ai tăi să facă pentru tine: să fie siguranța ta, să fie soldățeii tăi cărora le-ai spus să facă bani în locul tău, ca să enumăr doar două posibilități! Sau alt rol, pe care îl alegi tu! Câți ani ai, pot să te întreb?
 • Asta e chiar culmea, nu te supăra! Ce importanță are câți ani am? Îmi iei interviu de angajare?
 • Vârsta are extrem de mare importanță în absolut orice plan de investiții. Personal consider că este una din cele mai importante variabile într-un astfel de plan. Într-un fel ar trebui să arate un plan de investiții pentru cineva care are 20 de ani și care, până la pensie va „trăi”  vreo trei cicluri de volatilitate ale piețelor și în cu totul alt fel pentru cineva care mai are câțiva ani până la pensie. Și care, îți garantez, nu își poate permite să aștepte noul ciclu! Se poate recomanda unui viitor pensionar să își investească acumulările de-o viață în bitcoin, sau altă piață puternic volatilă? Orice plan care nu pornește de la vârsta ta nu este planul TĂU de investiție. Ci este planul de vânzare al comerciantului respectivului produs! Cât sunt încă banii tăi te invit să înțelegi diferența…!

CONCLUZII

Într-o astfel de călătorie din punctul financiar A în punctul financiar B cu un vehicul financiar anume, câteva elemente trebuie să le ai, obligatoriu, în vedere:

 • Care este EXACT punctul financiar A
 • Care este EXACT punctul financiar B
 • Cât de puternic vrei să fie motorul (suma pe care vrei să o investești)
 • Cât de mare va fi viteza de croazieră (tipul de investiție). Atenție la restricțiile de viteză, și de asemenea verifică dacă ai permis de conducere pentru vehiculele de viteză mare (învață despre investiții). Atenție și la corelarea vitezei cu condițiile de trafic! Viteza excesivă poate dăuna grav finanțelor tale personale, și pentru asta nu este de vină cel care ți-a vândut vehiculul…
 • Cât de devreme începi călătoria ta. Cu cât mai devreme pornești, cu atât vei putea să rulezi cu o viteză mai mică, deci deplasarea ta este mai în siguranță!

Dacă aceste elemente nu sunt stabilite de tine împreună cu consultantul  / sfătuitorul tău ÎNAINTE de a face investiția, nu este planul tău, te afli în exact situația tipului de mai sus care vrea o sculă fără să știe pentru ce!

Tu vrei să știi pentru ce și cum, pentru că banii tăi sunt timpul și energia ta exprimate în unități monetare!

Tiberius Margarit SdB


2 comments

 • Avatar

  Mai mult ca sigur ca daca citeam articolul acesta acum 30 de ani dar cu mintea de acum – la momentul acesta as fi atins un apogeu financiar paroxistic. Detaliile fine ale acestui articol luate in considerare si aplicate cu mare atentie pot genera in timp rezultate fabuloase. Am recitit articolul si am selectat exact necesarul pentru mine un 50+ pentru a imi delimita si mai bine fundatia pe care voi construi in continuare. Astept cu mare nerbdare noi articole din partea ta Tiberius si sa stii ca nu ma voi limita la o simpla vila cu etaj si mansarda. Am in plan un zgaraie nori cu multe apartamente si spatii de office.
  Let’s rock it !

 • Tiberius Margarit
  Tiberius Margarit

  Lucian iti multumesc mult. Astfel de aprecieri inseamna mult pentru motivatia de a scrie despre Finante Personale! Zgarie nori sa fie atunci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *