INVESTITIA IN…MINE


2.5 minute de Finante Personale

Ca să fac și eu o precizare amuzantă pe care o văd pe grupuri, nu e vorba de investiția în sectorul minier (deși, știați?, R Kiyosaki este un mare fan al acestui tip de investiții!), ci de investiția în propria persoană. Azi aș vrea să mă refer la un tip specific de astfel de investiție: investiția în propria pregătire.

Probabil că ați auzit sloganul că investiția în propria educație este cea mai profitabilă investiție pe care poți să o faci. Spun “slogan” nu pentru că aș vrea să minimalizez cumva înțelesul acestei fraze, ci pentru că, fiind un tip care mă orientez după date nu după mesaj, nu am văzut încă un calcul concret al acestui randament.

Cea mai concretă referire la un posibil astfel de calcul am văzut-o într-un studiu al unei universități din UK (din păcate am pierdut  sursa!) în care se făcea referire la un calcul potrivit căruia fiecare an de școală (calificare) aduce 7% în plus la nivelul veniturilor personale. Autorii subliniau că procentul era calculat și pe cazul studiilor post universitare și doctorale.

De curând am dat de următorul caz concret, asupra căruia reflectez de câteva zile. Doi studenți al facultății de Electronică și Telecomunicații din UP București, împreuna din anul I. Amândoi au optat pentru aceiasi specializare, nici unul din ei nefiind atrași de partea de programare, acesta fiind și motivul pentru care nu au mers la Automatică. El, cel puțin, și-a propus doar să treacă, indiferent cu ce medie, examenele materiilor care țin de programare. Fata însă a tras de ea și a mers pe principiul că nu strică nici o specializare, mai ales că este în perioada de acumulări. Astfel că a făcut și un curs opțional de inițiere în Siebel (am înțeles că se referă la Customer Relantionship Management), care deși nu era pe profilul facultății, a făcut parte din principiul ei potrivit căruia “nu strică, ci adaugă la CV”.

Amândoi au luat licența și, pe timpul masteratului au aplicat la diverse joburi. Probabil că intuiți că fata a fost angajată imediat la o multinațională care căuta inițiați în Siebel, iar băiatul la o companie de telecomunicații.

Partea de Finanțe Personale: băiatul primește un salariu net de 2800 lei lunar. Fata de 3600 lei lunar. Diferența cumulată pe un an de zile este de 9600 lei. Dacă este să calculăm în termenii lor, acesta este aproximativ costul unei excursii de o săptămână la New York, pe care și-au planificat-o împreună!

Dar pe o singură persoană…

Să presupunem însă că anual le crește salariul în medie cu 3%, o ipoteză considerată în State conservatoare în domeniul lor și, aș adăuga eu, chiar și pe cazul Ro, care este de presupus că va trebui să elimine mai rapid decalajele de dezvoltare. În fine, iată simularea:

Sau, ca să ne fie mai ușor de urmărit, iată graficul:

Chiar dacă nu ai citit seria de articole despre creșterea compusă, graficul acesta ne arată clar că este vorba de un tip de creștere liniară care va continua trendul atât timp cât condițiile care au cauzat această diferență nu vor dispărea.

Eu văd aici un exemplu concret despre ceea ce face diferența în acest tip de investiții personale: perseverența, specializarea, tăria de caracter, acumulări personale, – și nu știu ce să mai adaug ca să nu citez integral ce consideră autorii de Finanțe Personale că ar fi important în stabilirea nivelului veniturilor personale – chiar contează!

Sigur că o astfel de investiție în propria persoană ar putea să fie amplificată prin translatarea unor astfel de sume în investițiile clasice, dar aici am vrut să mă refer exclusiv la acest tip de investiție, care aduce propriile dividende.

La scara timpului, cu atât mai mult!

Tiberius Margarit SdB


2 comments

 • Avatar

  Bună ziua!
  Chiar astăzi mă gândeam cum să formulez o întrebare in această direcție de educație și mai exact…specializare normală” la stat” sau cursuri private?
  Că să fie mai ușor de înțeles este vorba despre domeniul finanțelor, investițiilor, țara Germania… Individ 31 de ani!!!Mai trebuie luat in calcul și factorii…specializarea la stat m-ar scoate din confortul financiar deținut pentru un moment,cursurile private ar putea fi făcute doar in puținul timp liber deținut deocamdată ( nu este tragic pentru o perioada fixă de timp)….
  Întrebarea este…ce ați recomanda dumneavoastră acestui individ să facă luând in considerare factorii de mai sus!!! Mulțumesc frumos si multă baftă!

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Salut Alex, bine ai venit pe SdB. Cam putine date sa-mi pot da o parere, pentru ca nu stiu continutul fiecarui curs in parte. Singura recomandare certa o fac aceea de a fi sigur ca furnizorul cursului este INDEPENDENT. Spre exemplu, un curs de Finante Personale tinut de o banca nu o sa te invete niciodata sa nu faci credite sau cat de rapid poti inainta daca iti platesti anticipat datoriile, cu atat mai mult cum sa o faci. La stat este problematic ca sunt la zi cu notiunile. Eu spre exemplu am invatat enorm din multe surse: mentori, cursuri private, dar si ale unor univesrsitati. Daca totusi ar fi sa fie o recomandare ar fi aceea sa le faci pe amândoua, si asta doar pentru inceput! Vezi ca si in Romania sunt unele cursuri foarte bune…Iti urez succes Alex!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *