INVATA SA …IUBESTI! ADUCE DIVIDENDE…


4 minute de Finante Personale

Spuneam într-un articol anterior că statisticile sunt, pentru mine, o sursă teribilă de informații specifice domeniului finanțelor personale. Spre exemplu am fost uimit să aflu că cei mai mulți oameni NU VOR să devină bogați! Desigur,  vor să fie bogați.  Dar nu să devină bogați.

Între cele două expresii este o mare diferență! Cu siguranță, mai toți ne stabilim obiectivul de a deveni bogați (în diferite nuanțe sau niveluri). Dar extrem de puțini sunt cei care și urmează pașii care duc acolo!

Ne atașăm de obiective. Dar nu aderăm la proiectele, procesele care ne duc acolo!

Gândeste in termeni de parcurs, nu de destinatie!

Toți vrem rezultatul stării  de a fi înstărit, bogat, vrem să cheltuim ca ei.  Dar nu știm, nu suntem dispuși sau nu vrem să parcurgem etapele procesului  care ne duc acolo.

Așadar abordarea generală este pe obiective.  Câți dintre voi v-ați setat obiective de Anul Nou?  Dar de ziua voastră? Și cum stați cu îndeplinirea lor?

Vedeți?

Și pentru mine setarea de obiective a funcționat la fel de bine precum o dietă.  Pentru un proiect de o săptămână, două, a mers dar Siguranța sau Independența financiară sunt obiective pe termen lung.  Multă vreme singurele obiective pe termen lung pe care le-am putut ține erau cele impuse, de genul ratele la credite.

Orientarea spre obiective nu este greșită.  Este chiar obligatorie. Nu trebuie să lipsească din setarea mentală a oricărui om care își urmărește situația financiară personală.  Nu poți atinge ceva dacă nu îl ai în vizor, nu poți ajunge la o adresă anumită dacă nu îi pui coordonatele pe GPS.

Coordonatele adresei de destinație =  obiectiv.

Dar doar simpla setare  a focusului pe obiectiv nu asigură atingerea lui.  Trebuie parcurs și un proces, un proiect, un sistem proiectat pe etape pentru atingerea acestui obiectiv.

GPS-ul  îți arată și ruta de parcurs pas cu pas,  nu doar coordonatele de destinație.

Parcurgerea rutei =  parcurs, proces, sistem,  proiect.

Transformarea pentru mine a venit când am citit o statistică potrivit căreia oamenii productivi au rezultate atunci când:

– își setează obiective ( orientare spre rezultat)

-( și în plus față de abordarea clasică)  agreează procedurile care duc la obiective,  până la modul în care ajung să le placă!

Dacă realizarea oricărui obiectiv reprezintă  o corvoadă, emoționalul tău aflat – mereu – la putere în parlamentul tău interior, va renunța. Și asta e fatal pentru interesele tale.

Cu certitudine, în oricare  etapă de atingere a unui obiectiv îți trebuie determinare,  disciplina, și tărie de caracter ca să îl atingi și să treci pe  lângă sau peste obstacole. Din experiența și observațiile mele toate aceste însușiri ale unui caracter puternic ajută reușitei,  dar pe termen scurt: o săptămână, luna, trei luni. Ca să alergi la maraton te încordezi câteva luni. să dai jos 5 kilograme – probabil –  la fel. Dar după aceea?

Obiectivele financiare personale sunt pe termen lung.  Să îți construiești siguranța financiară a familiei, să îți asiguri o pensie  suplimentară decentă, să scapi de datorii, să devii liber financiar sunt obiective pe termen lung.  Ani. Zeci de ani! Ele nu sunt prea sensibile la opinteli sporadice!

Pur și simplu trebuie să fim pregătiți mental mult mai mult decât doar să te concentrezi exclusiv pe obiective.

„Viața este o călătorie, nu o destinație. Bucurați-vă de călătorie!”

Parcă Roxette avea o melodie cu titlul ăsta! Haideți să prelungim puțin imaginea. Până la urmă destinația finală a acestei călătorii pentru fiecare dintre noi este una și aceiași. Vom sfârși între niște scânduri, eventual niște nepoți prin jur care, între două mesaje pe Whats’Up vor fi gândind: „Nasol momentu’. Mișto colivă!”. Ei bine dacă în cel mai important proiect nu are rost să ne concentrăm asupra destinației finale, ci asupra parcursului (să învățăm să apreciem, sa știm să ne bucurăm de fiecare clipă, să filtrăm pozitiv fiecare experiență personală) n-ar fi o idee să înțelegem că o importanță cel puțin egală are și procesul  – viața – în sine?

Ulterior am „interpretat” în aceiași cheie și biografiile unor personalități pe care le-am citit. Am descoperit că ceea ce ține în priză marile personalități este parcurgerea cu bucurie, cu trăire intensă a fiecărei etape care îi duce acolo, că ei găsesc satisfacții puternice în ași trăi propriile valori, că ei știu să aprecieze,  să fie recunoscători, să se bucure de „călătorie”.

Și, că abordarea asta SE ÎNVAȚĂ, SE DEPRINDE!

Si cum sta treaba in Finantele Personale?

Ca și caz particular este obligatoriu să setezi și obiective financiare.  Dar aceasta e doar necesar. Nu și suficient. Mai trebuie și să iasă de-o idilă între tine și fiecare etapă care te duce la realizarea acelor obiective.  Dacă țelurile tale financiare sunt clar definite și asumate cum spune la teorie, dar percepi etapele realizării lor ca și corvoadă, foarte curând vei descoperi  fie că „e prea greu”, fie că „nu sunt așa de importante”, fie că „se poate și fără”. Vei renunța.

Trebuie să te împrietenești cu câțiva termeni financiari.

Trebuie să găsești interesant să citești bloguri de educație  financiară.

Trebuie  să cauți să mergi la cursuri și seminarii de Finanțe personale.

Trebuie  să te preocupe  să asculți podcasturi de gen,  să activezi în grupuri pe social media.

Îmi dau seama că evoluția mea în planul financiar personal continuă o succesiune ( graduluală)  de emoții pozitive:

Îmi place să cumpăr din promoții.

Imi place sentimentul de siguranță pe care mi-l  dau investițiile familiei.

Ador să îmi achit anticipat  creditul, să primesc hârtiuța cu noua valoare micșorată a datoriei.

Îmi place când investițiile mele aleargă  la o rată mai mare decât cea a datoriilor.

Iubesc să văd creșterea compusă lucrând pe valoarea financiară netă a familiei.

Mi-a plăcut  să învăț despre investiții.

Îmi plac dividendele ca orice alt bonus.

Îmi place că am învățat să îmi stăpânesc emoțiile negative atunci când,  temporar, una din investițiile mele scade, sau nu crește în ritmul așteptat

Ce este de luat acasă

Bun, și ce e de făcut dacă, acum, te lasă rece lucrurile acestea sau chiar îți repugnă?

În timp lucrurile de care te ocupi devin obicei, cu prima  consecință că nu mai dor. Dar rezultatele de etapa îți vor plăcea – treptat –  atât de mult încât te vor captiva. Vei implica valorile în care crezi și deci vei impune o amprentă personală în acest drum. Înveți să devii responsabil, disciplinat, orientat spre rezultate pe termen lung, să tratezi banii ca valoare. Toate acestea sunt valori orientate spre parcurs.

E un sentiment  extraordinar să fii  stăpân de bani. Lucrurile acestea se învață, se deprind, vei ajunge să adori meseria de constructor al bunăstării tale personale

Este o dragoste cu beneficii:  aduce bunăstare!

Tiberius Margarit SdB


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *