INAINTE DE ORICE INVESTITIE, FA-TI UN ATM!


2.5 minute de Finante Personale

Finanțele Personale nu sunt deloc exclusiv despre randamentul unor investiții. Mult mai mult sunt despre ceea ce – eu numesc – ATM-ul personal.

Dacă vrei să aplici la banii tăi vechea zicală românească “Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă în traistă”, traista este ATM-ul personal. Care așteaptă să îl construiești.

Degeaba obții cel mai mare randament din nu știu ce investiție celestă, dacă nu ai ATM-ul constituit și propria politică (plan) de alimentare stabilită.

Atunci când R Kiyosaki spune în cărțile lui că investițiile sunt ca un joc de pocker (nu îmi place deloc, chiar deloc, metafora asta!), în care tu, ca să câștigi trebuie să ai grijă ca după fiecare “mână” să îți iei cât mai repede banii după masă, tot la acest concept se referă.

Am studiat în amănunt cursurile a două universități (una din State și una din Canada) de Finanțe Personale. În programa universității americane modulul de investiții în bursele de valori durează 4 ore. Modulul de “Securizare a cashului” durează 16 ore…Iar la cea canadiană modulului de investiții bursiere îi sunt alocate 6 ore. Capitolul asigurării fluxului de numerar (bani) 14 ore…Faceți niște calcule…

De abia în 2008 când investițiile mele bursiere au căzut cu 72% am înțeles de ce!

Eu sunt adeptul exprimărilor simplificate și, în măsura în care reușesc, plastice. Eu nu pot vorbi despre “securizarea cashului” sau “asigurarea fluxului de numerar”. Dar spun că mi-am setat ca obiectiv financiar personal un “ATM” cu numele familiei scris pe el!

Randamentul este modalitate, cale! ATM-ul este scop.

Dacă nu știi unde te duci, orice drum te duce acolo…

StapaniDeBani

Cel mai plastic exprimat despre subiectul alegerii unei căi dar fără un scop stabilit, am citit în Alice în Țara Minunilor:

Alice : “ Imi spui te rog pe ce drum sa o iau de aici?”

Pisica: “Depinde foarte mult de locul in care vrei sa ajungi”

Alice: “Nu prea imi pasa unde ajung”

Pisica: “Atunci nu prea conteaza pe unde o iei…“

Lewis Carroll “Alice în Țara Minunilor”

Finanțele Personale sunt despre ATM-ul propriu. Nu (doar) despre investiții!

Mi-a plăcut să denumesc “ATM” banii “securizați, care nu intră în investiții cu risc, pentru motivul că tu le dai sarcina să asigure funcția de stabilitate a situației tale financiare.

Atunci când îți faci planul banilor tăi ai grijă să prevezi direcționarea unei părți, obligatoriu diferită de zero, oricât de seducător ar suna valoarea prezumată a nu știu cărei investiții, către ATM-ul virtual cu numele familiei tale imprimat pe el.

Atunci când direcționezi toți banii tăi spre consum ești ATM-ul altcuiva!

Atunci când faci credite fără să ai – ceea ce eu numesc – politica de ATM, pentru acționarii băncii funcționezi ca un ATM al lor. Relaxează-te, nu este un mesaj anti-sistem bancar. Nu sunt nici măcar împotriva creditelor. Capitalismul însuși se învârte în jurul creditării. Spun însă că dacă planul tău de creditare, prin care iei bani cu împrumut, nu prevede și un ATM propriu care să plătească ratele în locul tău, atunci chiar funcționezi ca un ATM pentru altcineva care și-a făcut planuri detaliate pe zeci de ani.

Știu că îți iau ochii ce citești despre nu știu care investiție cu nu știu ce randamente colosale. Cu riscul de a deveni patetic, îți spun că, dacă vrei să te feliciți peste 20 de ani, mai întâi planifică în detaliu cum arată ATM-ul tău personal. In detaliu!

Leo Messi, întrebat fiind ce atacant ar vrea să aibă coleg în atacul Barcelonei astfel încât să pună în practică filozofia de joc a clubului “Noi vrem întotdeauna să înscriem cel puțin un gol în plus față de adversari”, spre stupoarea asistenței a indicat numele unui…fundaș. Apoi a adăugat că dacă ei nu înțeleg că a înscrie un gol în plus față de adversari înseamnă în primul rând cea mai bună apărare, ei au o problemă. Mare!

In Finanțele tale personale betonarea apărării înseamnă planificarea ATM-ului personal.

Și, iată, Leo Messi “spune” despre banii tăi că dacă nu-ți construiești propriul ATM s-ar putea să ai o problemă. Mare!

Tiberius Margarit SdB


7 comments

 • Avatar

  Paul Martinelli spune:
  Ai mare grija sa nu te indrepti cu viteza accelerata spre NICAIERI.
  Pentru a ti se releva Secretul trebuie sa fii pregatit sa il primesti si pentru asta sunt necesare 2 chei de importanta vitala.
  1. Trebuie sa stii clar ce iti doresti.
  2 Trebuie sa crezi cu toata fiinta ta ca acest lucru este posibil pentru tine.

  Excelent Tibi. Reusesti ca de fiecare data sa imi creezi prin articolele tale constientizari care vin exact pe envoile mele si creaza acel MOMENTUM pretios care trebuie exploatat la maxim.
  Enjoy your life !

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Lucian, multumesc foarte mult! Chiar pot spune, daca ma lasi, ca scrii foarte bine…
   Si citatul din Paul Martinelli mi se pare foarte inspirat!
   Succes omule, in tot ceea ce faci!
   Si, din câte știu eu că faci, ești pe un drum bun…
   Multumesc Lucian!

 • Avatar

  Felicitari Tiberiu, pentru abordarea subiectului si pentru faptul ca ascultandu-te cum descri viata ca pe o afacere, in care la fiecare sfarsit de luna trebuie sa fim pe profit, am inteles complet ceea ce eu personal aplic de 10 ani.

  Bafta cu blogul, cu siguranta va ajunge printre primele din Romania pe teme de educatie financiara, capitol la care Dragii mei Romani sunt mult in urma.
  Experienta ta profesionala si investitionala va fi de mare folos cititorilor blogului.

  Cu stima.

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Cuvinte frumoase, pentru care iti multumesc din nou! Astfel de aprecieri “alimenteaza” motorul proiectului SdB!
   Iti multumesc foarte mult!
   Respect!
   TM

 • Avatar

  Tiberiu,
  Interesant și incitant articolul. Poți să ne dai mai multe detalii despre ATM? Cum este construit, din câte subsiteme? Cum funcționează? Când introduci bani în el? Când poți scoate bani din el? Mulțumesc

  • Tiberius Margarit

   Salut Mircea. Bine ai venit!
   Folosesc termenul de ATM pentru a ilustra ideea foarte puternica si – aproape ignorata – la noi, potrivit careia banii au mai multe functii, nu numai aceea de a cumpara bunuri si servicii. Fiecarei functii i se atribuie cate un – cum bine il numesti – subsistem. Exemplu: Banii TREBUIE sa aiba si functia de asigurare a …sigurantei familiei. Pentru a asigura ca banii familiei tale indeplinesc acest scop, prevezi o anumita suma care sa stea in anumite instrumente financiare care nu au scop de maximiarea investitiei, ci exclusiv in instrumente cat mai sigure: exeplu: titluri de stat, (ro sau straine, tu decizi, sau si- si) prime de stat sau depozite, sau altele. Aceste tipuri de plasamente, caci nu sunt investitii, sunt dintre cele mai sigure. AStfel tu mergi mai departe cu investitiile tale financiare avand apararea betonata. Gresesti in investitii si in paralel sotia este disponibilizata? Nu este nicio amenintare ca vine banca si te da afara din casa sau ca iti ia masina, sau ca maninci la parinti. Tii bani in ei cat timp veri sa ai siguranta. Eu am nevoie de ea toata viata. Eu le-am scris fisa postului acestor bani sa imi aduca, in conditii de max siguranta posibila, doar 1% peste inflatie…

   • Tiberius Margarit

    Am omis sa precizez ca pentru celelalte functii pe care banii le pot indeplini pentru tine, stabilesti cate o alta politica de ATM. Spre exemplu eu mi-am setat un subsistem de ATM pentru situatia in care apare un nou crah bursier, care nimeni nu stie nici cand va veni, nici cand se va termina, astfel incat sa nu fiu obligat sa scot bani din investitii astfel incat sa contabilizez pierdere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *