INAINTE DE A PORNI VERIFICA SA NU AI FRANA DE MANA TRASA!


2 minute de Finante Personale

Cu ceva ani în urmă, când calculatoarele erau cam de puterea pe care o atingi acum și cu un telefon mobil, am apelat la sfatul unui coleg care era un fel de consilier pe lângă Centrul ce calcul al companiei de care răspundeam. Calculatorul personal mergea extrem de greu și îl întrebam cu ce anume puteam să îl schimb. Răspunsul lui: „De ce să vă luați altul? Sistemul încă nu este depășit. Doar că îl puneți să care mai mult decât este nevoie.”!

Mi-a salvat pe un CD informațiile de care mai aveam nevoie, a șters tot și apoi a reinstalat sistemul de operare. Voila! Calculatorul mergea din nou la fel de sprinten ca în tinerețile lui, fără să mai fie nevoie de un nou PC.

Banal nu?

Legătura cu Finanțele Personale:

  • Pe termen scurt: o economie considerabilă: pe atunci un sistem ca al meu costa 1000 de Dolari / Euro!
  • Pe termen lung: un principiu: „Să nu cari niciodată mai mult decât trebuie.”!

Eu puneam procesorul să se „lupte” cu o mulțime de fișiere, programe, regiștrii, viruși, progrămele inutile de tot felul.

(Nu era o întâmplare că acest – acum – prieten al meu a ticluit asemenea principii. El chiar  credea în ele și le și aplica, și o face inclusiv acum. A perseverat și are o afacere bazată pe exact echipamente de calcul folosite dar încă foarte puternice pentru un utilizator obișnuit).

Aceiași idee mi-a fost întărită de o știre despre un austriac care a doborât recordul mondial de eficiență în consum de combustibil pe o Skoda Fabia cu o uluitoare valoare de 2,8 l / 100 km. Întrebat cum a reușit el a declarat că prima măsură pe care trebuie să o luăm este să scoatem din mașină orice greutate inutilă, dând exemplu chiar și o cârpă…

Primesc des întrebări despre investiții. Realizez perplexitatea interlocutorului meu când prima mea întrebare este dacă își ține, sub o formă oarecare, evidența cheltuielilor lunare. Sunt conștient de prima impresie pe care o lasă întrebarea mea, care este de genul „Ce legătură are cu ce am întrebat?”. Are!

Pentru că, înainte de a porni să te concentrezi pe resurse (financiare, mentale, de timp, etc) provenind din investiții trebuie să-ți faci un inventar al costurilor, astfel încât să nu „cari niciodată mai mult decât trebuie”.

Sau, dacă vrei, să eliberezi frâna de mână!

Abordarea asta este de importanță strategică! Și totuși extrem de puțini oameni o pun în practică.

Vei vedea că, odată ce vei găsi răbdarea, cunoștințele și determinarea  de a-ți însuși acest obicei, „motorul” Finanțelor tale Personale (oricare va fi fiind acesta: salariu, dividende, drepturi de autor, chirii etc) va „întineri” subit.

Și știu asta și din practică. Nici un plan al nici unei afaceri din această lume nu începe cu un sub-plan de majorare a veniturilor.

Lasă-mă să fiu categoric: NICI UNUL ȘI NICIODATĂ!

Ci începe cu un sub-plan de reducere a costurilor. Abia apoi un altul de creștere a veniturilor, eventual prin noi investiții!

Reflectează la succesiunea asta din lumea reală! S-ar putea să te scutească de preocuparea de a obține cu orice risc valori mari ale randamentelor!

Dacă te gândești ce legătură este între lumea afacerilor și finanțele tale personale, atunci am să-ți spun obsesia mea, pe care cei care au citit cartea-mi „LEGILE BANILOR TĂI” o știu de acolo, din capitolul dedicat.

TU EȘTI O  AFACERE, chiar dacă nu știi sau nu te interesează să te comporți ca atare!   

Tiberius Margarit SdB


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *