HOMO GREȘELIBUS


2,5 minute de Finante Personale

Eu cred ca suntem homo sapiens numai in exacta masura in care suntem si homo greșelibus (accepți termenul?) in prealabil! Nu orice greseala este un esec. Greșeala ramane simplă greșeala , un jalon pe drumul catre succes, doar daca este insotită de introspectie si reflectie, de invatare a lectiei! Altfel, da, devine eșec. Definitiv!

Spune-mi te rog ce vezi în diagrama asta? Ce anume vede „ochiul” tău din succesiunile de mai jos?

Dacă ești ca mine și cei care formăm 95% din populația acestei planete atunci vezi o mulțime (49 am avut răbdare să simbolizez) de pătrățele gri, plicticoase.

Aaa, și câteva pătrățele mici verzi.

Acum ceva timp când ideea acestui blog încă nu se născuse, astfel că nu am păstrat linkul încât să îl pot insera, un articol din revista Fortune cita un studiu al unei universități americane potrivit căreia realizările noastre semnificative ca oameni vin, în medie, după a șaptea încercare.

În argumentația lor erau exemple din mai multe domenii, dar îmi amintesc că între cele legate de finanțe personale erau inserate job-ul de vis care vine cam după a șaptea încercare, un contract major pentru o firmă care vine după alte șapte de mai mică importanță, iar pentru comis voiajori contractul vizat vine, în medie, după șapte prospecți etc.

Ei bine, prin vizualizarea de mai sus exact asta am vrut să scot în evidență: Suntem „programați” ca într-o succesiune ca cea de mai sus să „vedem” griul, cenușiul, adică pătrățelele simbolizând Încercările Î1, Î2 ș.a.m.d., dintre care unele greșeli, care apar de 7 ori mai des decât ceea ce contează cu adevărat, pătrățica de Realizări, pe care am notat-o cu R pe fond verde.

Mi-am însușit concluzia articolului potrivit căreia avem nevoie de un curs intensiv de optimism. (Există așa ceva?)

Câți dintre noi nu renunțăm devreme, după a doua, maxim trei încercări? Ne gândim că poate am întârziat la petrecerea când se împărțeau daruri oamenilor, sau că nu e de noi, sau că nu suntem capabili să reușim și alte astfel de formule gingașe care ne auto-poluează mentalul și auto-respectul. Este exact atitudinea care transformă greșelile în eșec.

Reușita în planul personal financiar nu face exceptie. Când începeți să urcați acest drum trebuie să vă obișnuiți cu ideea că nu este vorba de „o lovitură și gata”! Nu este un drum care are scurtături. Trebuie să pornim de la ideea că este vorba de un parcurs de uzură, în care vom da – iată – și greș, în medie de 7 ori.

Dacă ne antrenăm voința astfel încât într-un „tablou” precum cel de sus să „ne sară în ochi” Reușitele R în mod primordial se cheamă că suntem stăpâni pe viața, destinul și banii noștri.

Doar 5% din noi vede  și deci înțelege că Reușitele R vin exclusiv la pachet cu o „cocoașă” de 7 Încercări. Realizările, succesul nu vine niciodată în stare pură, absolut singulară. Viața vine în pachet de 7 + 1!

Eu mi-am propus să îmi antrenez mentalul încât să mă uit prin lentile care îmi arată că e vorba de fapt de 1 + 7 !!!

Eu sunt convins că fiecare dintre noi am picat de mai multe ori în fund până am învățat să mergem! Atunci acceptă și că starea ta financiară personală nu va înflori peste noapte. Eu am făcut greșeala asta, m-am „aripat” deseori atașându-mă emoțional de o formă de investiție sau alta fără să învăț întâi cu premergător și am căzut de mai multe ori în fund până când am înțeles că în studiul acesta nu este numai metaforă ci și realitate brută!

Viața vine, statistic, în pachete de 1 + 7.

La fel și realizările banilor tăi!

Tiberius Margarit SdB

PS Am constatat totuși că studiul ăsta nu se prea potrivește peste tot, de exemplu în relațiile de …cuplu. Unul din amicii mei de bere ne-a spus că statistica asta ar fi greșită pentru că absolut toate fetele pe care le-a cunoscut i-au șoptit că el a fost, invariabil, exact al doilea bărbat din viața fiecăreia…Nu al treilea, exclus cifre mai mari! La care soția, vexată că un astfel de inventar a fost dat pe goarnă în fața ei (ce greșeală!!), îi trântește că nu are de ce să se plângă, întrucât ele, fetele, ar fi trebuit să urmeze modelul prințesei care numai după ce a pupat 99 de boturi reci și buboase au ajuns la el, marele Făt Frumos!

Așa că, mă gândesc că măcar noi, domnilor, ar trebui să fim teribil de discreți când dăm de marea realizare indiferent din a câta încercare, nu credeți?

 

Mă refer la finanțe personale, da?

Tiberius Margarit SdB


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *