GRAFICUL VIZIUNII LUI TONY ROBBINS DESPRE FINANTELE PERSONALE


2.5 minute de Finante Personale

Tony Robbins este considerat unul dintre cei mai mari autori motivaționali din lume. Sigur nu îi cunosc pe toți dar, dintre cei pe care i-am citit sau ascultat, pentru mine este chiar cel mai mare.

Nu rezonez cu totul la stilul său (printre altele nu cred că voi călca vreodată zglobiu cu tălpile goale pușcă pe cărbuni încinși și să urlu apoi suav ca expresie a unui sentiment tandru – cică – de plăcere) dar cele mai multe din ideile sale din sfera motivațională pentru mine sunt de forță.

Probabil că la fel de cunoscute sunt și scrierile sale, traduse și la noi, din domeniul finanțelor personale. Aproape natural, dacă ne gândim că Tony Robbins vorbește despre succes, atunci trebuie să vorbească și de succesul financiar.

Și la fel de probabil este că unul dintre citatele cele mai cunoscute ale sale – de altfel îl repetă obsesiv în mai fiecare apariție în media sau în scrierile sale – este și acesta, care este considerat ca o sinteză a propriei concepții despre succes, inclusiv cel financiar:

“Succesul este 80% psihologie și 20% mecanică.”

Tony Robbins

El numește “psihologie” ceea ce alți autori preferați ai mei numesc setare mentală (mai ales T. Harv Ecker).

Acest citat spune – în “traducere” – că dacă vrei să câștigi “jocul” (na, uite și un termen de-al lui pe care îl urăsc atunci când îl asociază cu finanțele personale) banilor este să câștigi mai întâi războiul din interior. Astfel ai câștigat deja 80% din luptă.

Restul ar fi “mecanică” adică transpunerea în practică a  ceea ce ai setat ca principii.

Nu mă întrebați de ce 80% și nu 78,35(3)%, de exemplu, pentru că nu știu. Personal eu cred că este, de altfel, o exagerare. Pentru ingineri, care sunt obișnuiți cu demonstrații, nu există o demonstrație! Luați-o ca o licență poetică. O fi ca să se plieze pe Principiul lui Pareto (80 / 20), o fi pentru că el a devenit milionar prin excelența în ceea ce include în 80% nu știu, pentru că, mă repet, nu are și o demonstrație sau susținere. Mulțumiți-vă – și voi – cu constatarea că și alți autori vorbesc despre succesul financiar ca ceva care se obține mai întâi în interior, căci acolo este sediul al atâtor idei greșite despre bani.

Doar Tony Robbins vorbește despre cifre exacte, așa că m-am gândit, defect de practician, dacă tot e vorba de cifre exacte, să vedem cum ar arăta grafic succesul financiar în viziunea lui Tony Robbins.

 

Dacă succesul financiar ar fi un bloc de 100 de pătrățele, atunci 80 din ele sunt setare mentală. Restul “mecanică”.

În cartea mea “LEGILE BANILOR TAI” am tratat mult mai mult decât 20%,  aproape exclusiv, partea pe care Tony Robbins o numește mecanică, tratând fiecare element care intră în, ceea ce îmi place să-i spun, Formula Fundamentală a Banilor. Astfel acolo apar trei factori, și dacă vrem să fim și mai analitici, putem introduce și rata de plasamente, astfel încât să ne referim la 4 factori care determină “mecanica” succesului financiar:

Așadar viziunea succesului financiar după Tony Robbins arată astfel:

Personal, în momentul în care am reflectat la această vizualizare, mi-a “sărit în ochi” ponderea ultimului rând, pe care l-am colorat în roșu, în total.

Și mai clar:

Încercând un rezumat, pe baza prezumțiilor de mai sus, și aplicat pe viziunea lui Tony Robbins: dacă succesul financiar l-am reprezenta prin 100 de căsuțe, atunci 5 din ele sunt despre randamentul investiției.

Așadar doar 5 din 100!

Și atunci este oare corect ca atunci când discuți despre succesul tău financiar, prima și de cele mai multe ori singura întrebare să fie “spune-mi unde obțin cel mai mare randament / dobândă , eventual cu riscul cel mai mic?”.

Eu cred că, poate și de aceea Tony Robbins vorbește de setare mentală ca pondere atât de mare în succesul nostru financiar.

Pentru că răspunsul general la întrebarea de mai sus exact acolo se găsește, în zona de 80%.

Abia apoi, concret, îl găsești și în zona de 5% ca importanță.

Tiberius Margarit SdB


2 comments

 • Avatar

  Evident ca la inceput de an imi puneam deja niste intrebari legate de finantele mele si gasirea unei solutii viabile care va accelera, reformula si reinventa optica finantelor mele personale de pina acum si respectiv din 2018.
  Recunosc ca metalitatea mea pe aceasta zona a fost una care folosea paradigme deja existente si nu incerca sa adapteze in folos personal – ceea ce evident a creat dereglaje si derapaje financiare in bugetul personal.
  Ei si daca problemele mi le stiu si am nevoie de solutii evident ca verific si blogul lui Tiberius Margarit unde mai mult ca sigur ca un nou articol imi va oferi directii si raspunsuri la ceea ce caut.
  Efectiv ma bucur aproape copilareste de cate ori gasesc grafice in articolele lui Tiberius pentru ca stiu ca daca le studiez cu atentie gasesc raspunsuri si solutii ultrainteresante pliabile pe problemele si nevoile mele financiare. Multumesc Tiberius Margarit.

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Lucian, ma bucur extrem ca iti sunt de folos ideile de aici de pe SdB. Cuvinte frumoase! Iti multumesc foarte mult! La Multi Ani, prietene!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *