GANDURI


2 minute de Finante Personale

Vacanța și niște obligații suprapuse m-au ținut deoparte de blog o perioadă.

Nu și de preocupările legate de subiectul finanțelor personale. Gânduri, idei, așternute pe carnețelul de notițe de care nu mă despart; poate pe unele le voi dezvolta,  la altele voi reflecta mai mult.  

 

 • Nu este deloc bine să amestecăm emoțiile în gestionarea banilor proprii. Dacă ești emotiv ar fi bine să urmezi un curs de transformare personală. Dacă ți-e frică de obiecte ascuțite nu vei tăia niciodată lemne cu un fierăstrău. Banii sunt niște unelte!
 • Nu suntem tocmai buni în cheltuirea banilor. Cumpărăm bunuri și servicii în majoritate. Lucrurile se pot sparge, se pot pierde, pot fi furate, se demodează. Acordăm puțină spre deloc atenție experiențelor cu amintirile atașate.  Care nu se sparg, nu se pierd, nu se fură, nu țin de modă. Unele dintre ele sunt chiar gratis. Toate lucrurile materiale costă!
 • “Nu contează cât câștigi. Contează cât pui deoparte!”, nu este riguros, matematic, exactă ca exprimare. Poți investi mult mai mult dintr-un venit mai mare, dacă ții cheltuielile pe loc, sau dacă le crești cu o viteză mai mică decât creșterea veniturilor tale. Doar astfel se adeverește altă frază des întâlnită: “Bogații devin mai bogați”. În oricare alt comportament, oamenii bogați din punctul de vedere al veniturilor pot deveni, ei bine da, mai săraci pe zi ce trece. Atâta vreme cât nivelul economiilor tale depinde de nivelul veniturilor, contează cât câștigi. Nivelul veniturilor face parte din finanțele noastre personale! 
 • Traducerea din Română în Română a propozițiilor: “Nu am timp” sau “Nu îmi pot permite deocamdată” – dacă sunt sincere – este: “Mi-ar plăcea, dar am alte priorități”. Am remarcat că oamenii cu realizări deosebite au prioritățile setate deosebit.
 • Banii câștigați din greu au aceeași “greutate” și semn cu banii câștigați neașteptat, ușor. Sau din investiții pasive. Sunt Venituri. Sunt cu plus! Banii cheltuiți pe reparația unei inundații sau pe trei zile de concediu suplimentar au aceeași valoare și semn. Ba, dacă întrebi un contabil e posibil să îți spună să bagi și investițiile aici. Toate sunt cu minus în situațiile noastre financiare. 
 • Studiile arată că, pe termen lung, o activitate care îți aduce împlinire o simți mai importantă decât o alta care îți aduce doar bani. Personal am ajuns să mă conving că este posibilă parcurgerea și pe sens invers a acestei relații. Dacă devii din ce în ce mai bun într-o activitate care îți aduce bani, o poți transforma în timp și intr-una care îți aduce mari satisfacții și împliniri. Nu orice relație trebuie să înceapă cu un “crush”.
 • Banii sunt un joc de multiplicare. Pentru că sunt obsedat de vizualizări, as spune că dacă ar fi să vizualizez într-o imagine aș folosi o pâlnie. Partea îngustă sunt eu: concepțiile mele, ideile mele, cunoștințele mele, experiențele mele despre bani. Eu sunt cel care controlează ce arunc în pâlnie și ce las să treacă prin locul îngust.
 • Timpul este un joc de sumă fixă. Dacă ar fi să vizualizez într-o imagine aș folosi o clepsidră. Partea îngustă a clepsidrei sunt eu: eu controlez deciziile din viața mea. Fiind un joc de sumă fixă nu pot adăuga câte zile vreau vieții mele. Clepsidra este închisă ermetic. Pot însă, prin controlul asupra locului îngust al clepsidrei, să fac fiecare grăunte care se scurge, unul care să conteze, memorabil!

Tiberius Margarit SdB


4 comments

 • Avatar

  Minunat articol, Tiberius! Iti multumesc mult de aceste mesaje de valoare 🙂
  Eu la o etapa anumita am inteles ca nu mai conteaza cat castigi… Deoarece daca ai un tipar risipitor, vei cheltui absolut totul! Si mai grav e ca, daca vei prinde gustul datoriilor, te vei scufunda in ele incet, dar sigur.
  Am inteles ca conteaza cat pui deoparte, si cat bagi la ‘pensie’ sau la independenta financiara. Daca toti ar putea pune deoparte niste sume micute lunar pentru a se pensiona adecvat, ar fi toti pensionari instariti 🙂 – De ce nu aud pensionari cu sute de mii sau poate miliounul in conturi la fiecare colt? Daca ar fi – nu s-ar mai plange ca nu le ajunge…
  Acel ce traieste in sat cu 1000 lei pe luna si cel ce sta in oras cu 10, poate avea o viata mult mai implinita. Da, e mai trudit, da – o poate duce mai greu cu WC in curte, dar in schimb cred ca e mai fericit. Nu are nevoie de ultimul IPhone sau Mercedes aparut. E mai aproape de natura, de animale, de oameni… caci acolo sunt oameni simpli…
  Minunate ganduri! Daca va fi si partea 2, o voi astepta cu nerabdare! Multumim!

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Marin, ma bucura foarte mult apreciera ta. Si absolut de acord cu ceea ce ai scris. Sigur ca vor fi continuari, pe masura ce se vor adauga alte ganduri. Respectul meu!

 • Avatar

  FABULOS – este cuvantul care imi vine in minte de cate ori citesc ceva scris de Tibi. Atatea conexiuni prin legare a trecutului de realitatea imediata si perspective elegante asupra unui viitor decent – nu am mai cuprins de multa vreme. Senzatia clara de brainstorming si nevoia acuta de a reciti articolele scrise de tine, te reprezinta ca fiind deja o emblema a unei viziuni personalizate cu caracter unic. Este iminenta lansarea unei scoli in care sa predai ideologia – Stapan De Bani – si apoi sa dai stafeta mai departe generatiilor de traineri care vor duce mai departe aceasta idologie. Astept cu nerabdare episoadele urmatoare si daca incepe scoala as dori sa fiu printre primii studenti inscrisi.

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Lucian iti multumesc foarte mult, sunt cuvinte foarte frumoase. Si da, am cateva proiecte de dezvoltare pornind de la SdB. Promit sa te tin la curent. Multumesc din nou!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *