ESTI O MASINA DE FACUT BANI!


2.5 minute de Finante Personale

În cartea mea “LEGILE BANILOR TAI” un capitol se numește TRAIESTI O AFACERE. CARE ARE UN MANAGER. LUPTA SA FII TU ACELA!.

În acest capitol am inserat o valoare de 1.000.000 de Euro, așa cum veți vedea în pasajul pe care îl redau. Un cititor, reflectând la cifra respectivă, m-a întrebat de unde provine?

Mai întâi câteva fragmente din capitolul menționat:

 

“Fie ca stii sau nu, iti place sau nu, ignori sau nu, esti in afacere. Obiectul afacerii este viata ta financiara, si are un administrator, un director, un manager cum vrei sa-l numesti. Un sef oricum si unul singur! Fie ca stim sau nu, ne place sau nu, ignoram sau nu, cel desemnat initial esti TU si activitatea asta nu trebuie sa fie delegata. Daca totusi o faci, vei fi crunt dezamagit! Daca nu iti exerciti atributele de sef al afacerii vietii tale, sau daca nu faci parte din Consiliul de Administratie al familiei tale, sau dacă nici măcar nu este constiuit la modul constient de catre tine, atunci este altcineva cu siguranta, pentru ca nici o afacere din lume nu ramane necondusa!

In toata viata ta incasezi bani si cheltuiesti bani. EXACT CA IN ORICE AFACERE.

Fie ca stii sau nu, fie ca vizualizezi sau nu, banii astia se compun undeva dupa o uimitoare simpla regula: Veniturile cu plus, Cheltuielile cu minus. EXACT CA IN ORICE AFACERE.

Uneori veniturile vin mai mari, alteori mai mici, cheltuielile sunt mai mari alteori mai mici. EXACT CA IN ORICE AFACERE.

Ideea este ca tu mereu sa iesi pe profit. Daca nu in fiecare luna, atunci la trimestru, sau semestru, sau anual. EXACT CA IN ORICE AFACERE.

In vietile noastre facem investitii, dupa cat ne pricepem, sau intelegem, sau suntem dispusi. EXACT CA IN ORICE AFACERE.

Indiferent daca suntem A (angajati) si deci investim timpul, cunostintele si experientele noastre, sau daca suntem in alte sectoare financiare, pe langa timp investim si bani. EXACT CA IN ORICE AFACERE.

Tot in afacerea vietii avem un Consiliu de Administratie care ar trebui sa conduca afacerea familiei. Daca nu exista, macar un administrator unic delegat, (adica la modul constient) si tot ar trebui sa existe! EXACT CA IN ORICE AFACERE.

Cred ca ai “prins” imaginea! ESTI IN AFACERE!

Esti responsabil de ceea ce inveti. Esti responsabil de ceea ce simti! Esti responsabil de relatiile pe care le ai cu alti oameni. Esti responsabil de ceea ce faci si ceea ce nu faci cu timpul tau. Esti responsabil de banii tai, aia 1.000.000 de euro pe care ii rulezi in viata ta pe acest pamant.  

Doar tu decizi pentru cine lucreaza banii tai! Esti res – pon – sa – bil!

 

Dar si , numai astfel, esti unicul beneficiar!!!”

 

Cred că ați înțeles, cititorul cărții mele m-a întrebat ce înseamnă mai exact cifra de 1.000.000 de Euro. E valabil pentru România?

Da, este valabil pentru România, pentru că, aici la SdB ne place să ne referim mai ales la realitățile românești.

Așadar, dacă admiți viziunea potrivit căreia trăiești o afacere, atunci ai și o “cifră de afaceri”, o sumă a tuturor încasărilor, a veniturilor tale / familiei tale.

Valoarea de sus provine de la calculele cumulate ale acestor “cifre de afaceri” la scara vieții tale active. În tabelul de mai jos pe coloana din stânga, am inserat salariul net de început, echivalent în Euro, iar pe linia de sus am luat în calcul mai multe medii multianuale de creștere uniformă a salariului. Astfel, dacă lucrezi la stat este posibil ca venitul tău să se indexeze anual cu o medie de 2.5% pe an. Este o valoare puțin probabilă, în calculele similare din afară o valoare foarte conservatoare medie este considerată 3,5 în State și Europa. Pentru țările emergente (în care sper să ne încadrăm și noi) o valoare medie este considerată undeva între 4 și 5. Pentru a acoperi toate variantele posibile le-am trecut pe toate în tabel:

Astfel, dacă salariul lunar net de la începutul activității tale este de 500 Euro și crește anual cu 4%, atunci, tu singur, vei încasa până la pensie peste 500.000 de Euro. Cu un soț / soție din aceiași categorie de venituri, iată, familia voastră este o afacere care încasează mai mult de 1.000.000 de Euro!

Dacă începi cu un venit de 950 de Euro lunar și crești în ritmul de 4% anual, atunci doar tu singur aduci în afacerea familiei tale 1.000.000 Euro.

Da, în Romania!

Exemplu concret: Într-un  articol precedent numit “INVESTITIA IN…MINE” arătam un caz concret al unor tineri licențiați din Universitatea Politehnică București care s-au angajat cu 3600 respectiv 2800 lei. Presupunând că vor forma o familie, ca afacere personală ei vor fi încasat, cel mai probabil, peste 1.700.000 de Euro pe parcursul vieții lor active!

Doar de ei, de cunoștințele lor de educație financiară depinde dacă vor pune la treabă și pentru interesele lor, o porțiune din acești 1.700.000 Euro!

Tiberius Margarit SdB


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *