ESTE CASA IN CARE LOCUIESTI UN ACTIV? DAR INVESTITIE?


3 minute de Finante Personale

Am citit o dezbatere pe tema asta. Pentru mine nu este însă deloc o temă teoretică. Eu cred că răspunsul are o finalitate cât se poate de practică.

Dacă l-ai citit pe Kiyosaki, răspunsul lui este NU! RK este categoric: nu este nici activ, nici investiție.

Dar dacă nu l-am citit, sau l-am citit, dar îmi exercit dreptul de a avea propria opinie?

Eu înțeleg că RK adoptă definiția activelor exclusiv din punctul de vedere al fluxului de numerar (cash-flow – îi datorez mult pentru că a insistat atât de mult pe noțiunea asta în cărțile lui): 

“Tot ceea ce îți bagă bani în buzunar este activ. Tot ceea ce îți scoate bani din buzunar este pasiv.”

Robert Kiyosaki

 Casa în care locuiești îți scoate bani din buzunar lună de lună, deci este un pasiv, argumentează RK.

Pe de altă parte pe Wiki, spre exemplu, am văzut și alte definiții pentru “activ”: “Un bun (nu mă pot abține: așadar nu este vorba despre un “prost”!), o resursă controlată de o persoană de la care se așteaptă să genereze beneficii pentru acea persoană”

-Este casa ta o resursă pe care o controlezi? Este! Poți decide orice în legătură cu casa ta: începând dacă o cumperi sau o închiriezi apoi să o vinzi, câte camere să aibă, ce dotări, cât de mare / mică este etc.!

-Garantează beneficii pentru tine ca proprietar? Oh, DA!

a)Nemonetare: dacă lărgim sfera lui Kiyosaki care are în vedere exclusiv aspecte de cash-flow și îl citim și pe Maslow, care pune la nivelul zero, baza piramidei necesităților umane nevoia de adăpost, atunci casa ta este unul din cele mai importante active! Pentru demonstrație să mergem pe “a contrario”: dacă nu ai avea casa ta, ai avea același confort mental? Suntem oameni diferiți dar majoritatea dintre noi răspundem specific la întrebarea asta cu “NU”. Până la urmă eu nu văd scopul urmăririi fluxului de numerar ca obiectiv în sine. Ci de a ne produce o bunăstare (inclusiv fizică, mentală, emoțională) nu numai la finalul unui parcurs, ci și acum, pe loc. Cum propria casă aduce astfel de satisfacții, atunci casa mea ESTE un activ!

 1. b) Monetare: Aduce casa în care locuim dividende, cash flow, creștere de valoare în timp? Răspuns: dividende financiare nu, cash-flow nu, dar creștere de valoare în timp…pe cazul general DA! Să ne amintim că, în anii ‘90 o casă valora în Ro cât o mașină!

Poate la pensie te gândești că, pentru tine casa dimensionată pe familia cu doi copii, care acum au plecat la casa lor, este prea mare pentru două persoane. Și atunci fie o vinzi cu un profit, fie o închiriezi iar tu te muți într-o casă mai mică, și atunci casa ta devine activ și după definiția lui Kiyosaki. 

 

Este casa ta o investiție?

După cea mai acceptată definiție a unei investiții: “O alocare, un plasament financiar în speranța unui profit în viitor”, eu consider casa personală o investiție! Ca argument haideți să luăm următoarele două situații:

Cazul A) Ai o suma de bani de câteva zeci de mii de Euro și vrei să faci o investiție. Plasezi acești bani în bursă, înțelegi că pentru a avea sens investiția ta trebuie să ai un orizont de zeci de ani. Poți obține, sau nu, și niște dividende care, bani fiind, nu constituie o satisfacție în sine, dar cu care poți să cumperi ceva ce îți dorești, sau să îi reinvestești în bursă. Atunci când te hotărăști, dacă te hotărăști, scoți acei bani din bursă după un termen x ani. Poți scoate mai mulți, tot atât sau mai puțini bani decât ai plasat, și să îți cumperi ce îți dorești de exemplu o casă.

Acest comportament se numește investiție financiară.

Cazul B) Ai aceeași sumă de bani, știi că îți dorești o casă în care să locuiești tu și familia ta, dar știi și că valoarea casei crește în timp. Plasezi ACUM acești bani DIRECT în achiziția casei, eventual ca avans, dar înveți și te asiguri că știi cum să rambursezi anticipat diferența. Încasezi în continuu dividende emoționale prin satisfacția de a simți “acasă”, dividende pe care le-aș numi dividende directe, pentru că nu mai trec prin faza de a fi obținute întâi ca bani ca în cazul A). Atunci când te hotărăști, dacă te hotărăști, vinzi această casă după un termen x ani. Poți scoate mai mulți, tot atât sau mai puțini bani decât ai plasat, și să îți cumperi ce îți dorești, de exemplu o casă mai mică și de diferență ce nevoi / dorințe specifice ai tu.

Acest comportament s-ar numi pasiv, și dat exemplu ca non-investiție.

Mie nu mi se par diferite plasamentele de mai sus!

Un argument serios este însăși metodologia de calcul a Valorii Financiare (Averea) Nete. Acolo se iau în considerare valorile unor posesiuni / bunuri perisabile, a căror valoare scade în timp, și nu aduc niciun fel de dividend în afară de acela de folosință. Cum să nu iei în considerare atunci ca activ un bun (casa personală) care în timp își crește valoarea? Dacă vă duceți la bancă veți vedea că și ei, ca instituție, atunci când vă încadrează situația financiară vă ia cu plus valoarea casei în care locuiți, adică o plasează la…ACTIVE!

Am funcționat multă vreme pe programarea lui RK privind definiția activelor de mai sus. Dar parcă nu banii, deținerea de bani în sine sunt scopul finanțelor noastre personale. Ci bucuria, emoțiile pozitive, starea mentală de bine, fericirea până la urmă, pe care le încercăm în urma cheltuirii lor. De ce atunci nu am considera activ ceva care ne aduce toate acestea dar la modul direct? 

De ce banii în sine pot fi considerați activ, iar materializarea lor nu?

Casa în care locuim ne scoate bani din buzunar? Păi și titlurile de valoare tranzacționate pe bursă au costuri, care ies deci din buzunar: comisioane și taxe. 

Și creșterea și întreținerea copiilor ne scoate bani din buzunar. Ne putem considera copiii …pasive?  (Un user pe un site despre investiții și active, vrând să îl contrazică pe un susținător al lui RK spunea că, după definiția lui RK și …sexul, așezat de Maslow tot la baza nevoilor umane, ar trebui să fie considerat…pasiv, pentru că plătim pentru el în continuu. Întrebat dacă el plătește pentru sex a răspuns că noi ăștia însurații plătim cu libertatea…).

“Activ este orice îmi induce o stare de personală de bine, emoții pozitive, fericire personală.” 

Stapani De Bani

Ei bine DA, pentru mine, casa personală este un activ. Si încă cel mai mare. Si este o investiție. Încă cea mai importantă de până acum. Știu sigur că valoarea îi crește în timp.

De fiecare dată când îmi calculez Valoarea Financiară (Averea) Netă a familiei, valoarea de piață a casei în care locuim este luată în calcul!

Tiberius Margarit SdB


11 comments

 • Avatar

  RK a scris cartile pentru piata americana. Acolo ai taxe foarte mari care in unele cazuri pot sa depaseasca chiria platita, situatie care nu se intalneste la noi.

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Salut Marius, si bine ai venit! Argumentul tau este unul in plus pentru care finantele personale trebuie sa fie personale. Si personale, cum bine spui, presupune sa fie bazate pe modele locale…Multumesc!

 • Avatar

  Excelent raționament. Felicitări pentru analizele profunde si bine argumentate!

 • Vulpescu Victor
  Avatar

  Din punctul meu de vedere, casa in care locuim este 100% un activ. Restul este marketing.

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Salutare Victor, multumesc de vizita. Cred, ca si tine ca avem nevoie sa particularizam tot ceea ce citim si invatam pe propriile noastre situatii. Am vazut din videourile tale ca nici tu nu iei de-a gata solutii de genul “masura unica”. Asadar go for it!

 • Avatar

  Pana la citirea randurilor de mai sus am afirmat, sus si tare, ca greseala mare pe care am facut-o in viata a fost constructia casei. O casa pentru toata familia noastra, adica eu si sotia si cei doi copii cu familiile lor. Copiii…si-au luat zborul. Eu si sotia am ramas cu regretele. Pana acum un sfert de ceas. Multumesc mult !

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Cu drag Vlad. Sunt convins ca prin raportare si la beneficiile nefinanciare, viata noastra se imbunatateste! Multumesc foarte mult Vlad!

 • Avatar

  Exact asta gandeam si eu cand l-am ascultat pe RK. Si ma mai gandesc la un argument suplimentar: casa in care locuiesti poate fi considerat un activ si pentru ca te “scuteste” de obligatia de a plati chirie lunar. Astfel, in mod indirect, dobandesti un cash flow lunar egal cu valoarea chiriei pe care ai fi achitat-o daca nu erai proprietar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *