EDUCATIE FINANCIARA


„Educația Financiară înseamnă mult mai mult decât să știi pinul cardului de credit!”
Motto $tapaniDeBani”

EDUCATIA FINANCIARA ADUCE BANI LA NIVEL INDIVIDUAL / FAMILIAL

Toti vrem sa aparem ca fiind educati. Exista chiar in vocabularul comun si sintagma “educatie aleasa”, ca sa apara si un aer de superioritate in poza.

Fapt este ca educatia adaugata in CV aduce bani. Cu cat mai de prestigiu institutia de educatie, cu atat mai mari sansele de a fi angajat intr-o institutie / companie mai de renume si / sau pe o pozitie mai bine platita. Si inca, daca adaugi si studii doctorale probabilitatea de a inainta pe o pozitie mai inalta in schema organizatorica a oricarei institutii / companii creste foarte mult. Sunt sanse complet diferite in viata pentru un absolvent de liceu fara bacalaureat si un inginer cu master sau doctorat la Babes Bolyai, sa spunem. Sau PhD la Princeton!

In concluzie educatia mai inalta se plateste mai bine!

O foarte apasata distinctie am aici ca educatia formala are efectele acestea financiare pentru cei care isi castiga salariul ca angajati.

Daca esti antreprenor, atunci ocupi pozitia din varful schemei organizatorice a companiei tale din prima zi si fara sa ai conditie de educatie aleasa teoretica, traditionala! Pur si simplu este privilegiul tau! Iti trebuie si aici educatie insa de un alt tip, ca sa mergi pe calea asta, si anume educatie antreprenoriala.

Dacă vrei sa fii investitor, iarași îți trebuie educație specifică de investitor. Trebuie (sau mă rog, așa îți recomand și eu) să participi la anumite cursuri și să lucrezi pe ceva conturi demo înainte de a începe experiențe cu o bursă sau alta!

In fine concluzia este ca educatia aduce bani. Si de aceea e firesc sa tindem spre educatie cat mai buna.Este o realitate: cu cat ai nivelul de educatie mai inalt, cu atat sansele de a avea un venit mai mare cresc.

Educatia Financiara  nu face exceptii.

Prin educatia financiara adecvata vom putea lua deciziile corecte la nivelul banilor proprii privind, de exemplu reducerea datoriilor, refinantarea unei ipoteci dar si protejarea banilor nostri prin instituirea unui sistem de economii, si inmultirea lor prin investitii.

EDUCATIA FINANCIARA ADUCE BANI LA NIVELUL TARII

In diferite studii se releva si corelatia directa intre PIB-ul tarilor celor mai dezvoltate si nivelul de Educatie Financiara la nivel individual.  

EDUCATIA FINANCIARA ADUCE TIMP LIBER

Invatand sa iti gestionezi banii familiei corect, cu siguranta iti aduce, in timp, mai multi bani in plan personal. Asta inseamna si slabirea presiunii pe obtinerea lor. Ori castigarea veniturilor nu se face decat cheltuind …timp. In esenta aici este vorba de una din Legile Banilor pe care am constatat ca o aplica Stapanii de Bani si anume ca ei privesc si invers ecuatia TIMPUL = BANI (“time is money”,nu?) pe care toata lumea o stie:. Si mai concret vom vedea ca ei folosesc Banii Personali si pentru a cumpara … timp de calitate!

Mai apoi am legat acest aspect de definitia fericirii enuntata de Bill Walsh intr-una din prelegerile sale din Bucuresti, ca fiind “Timp de calitate petrecut cu oameni de calitate”. Ori, iata, timpul de calitate se cumpara cu …bani!

EDUCATIA FINANCIARA ESTE OPUSUL IGNORANTEI IN DOMENIUL FINANTELOR PERSONALE

Lipsa Educatiei Financiare duce la decizii financiare gresite. Unele din astfel de decizii pot avea urmari pe termen lung. Daca ne supraindatoram doar pentru ca asa facea si mama, sau daca ne luam neaparat ultimul model de Volkswagen si full option, doar ca sa fiu peste nivelul vecinului de la etajul trei, fara sa intelegem, sau sa simulam efectiv ce efecte au astfel de decizii in bugetul lunii imediat urmatoare si inca pe o perioada de  x ani, este, in cele mai multe cazuri rezultatul lipsei oricarei planificari financiare personale elementare!

EDUCATIA FINANCIARA NU ESTE NEUTRA!

Lipsa Educatiei Financiare  costa bani!

Mulți!

Daca nu stapanesti sau iti lipsesc notiuni precum creșterea compusa (capitalizata) atunci vei plati mai mult in costuri de tranzactionare, acumulezi datorii mai mari si  platesti rate ale dobanzii mai mari la imprumuturi. Se ajunge la un comportament in care imprumuti mai mult si economisesti mai putin.

EDUCATIA FINANCIARA ADUCE STABILITATE IN CUPLU

Statistici la nivel mondial (in Statele Unite este cea mai apasata acesta tendinta unde rata ar fi undeva in jurul a 50%) arata ca rata divorturilor este in continua crestere. Intotdeauna problemele legate de banii familiei, sub o forma sau alta (incompatibilitate in obiceiurile de consum, lipsa veniturilor etc) sunt vazute ca motive de top in destramarea familiior (am vazut statistici care il plasau chiar pe locul 1, inaintea infidelitatilor sau incompatibilitatilor fizice si emotionale).

Pe de alta parte am accesat diverse statistici inclusiv din celebra carte “Milionarul de langa noi” a lui Thomas Stanley si William Danko din care rezulta ca, in randul milionarilor americani rata divorturilor este (functie de sursa) intre 4% si 16%. Acum va invit sa comparam aceste procente 50% versus (sa mergem pe) 16%. Cum interpretezi tu aceste cifre? 

Banii aduc fericirea? Fericirea aduce bani? Pentru a evita o disputa de genul acesta, m-as margini la o concluzie care nu are nevoie de alte demonstratii: Educatia Financiara aduce bani. Care Bani aduc (si ei) stabilitate in cuplu!

EDUCATIA FINANCIARA REDUCE STRESUL ZILNIC

Deciziile financiare personale corecte rezultate din Educatia Financiara corecta conduc la eliberarea de stresul indus de problemele asociate (lipsei) banilor personali. Si asta duce la o sanatate mai buna, relatii mai bune in familie si job. Este o relatie de directa cauzalitate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *