EDUCATIE FINANCIARA PRIN…STATISTICI


DE CE FINANȚELE TALE PERSONALE NU SUNT EXCLUSIV DESPRE INVESTIȚII

Am văzut multe întrebări ale celor nou intrați în domeniu: cum pot să se instruiască, ce fel de surse de educație financiară pot accesa.

Cred că este o întrebare foarte bună. Este o întrebare care te pune pe șine.

Nu este o noutate ce am să-ți răspund la început (mă fac că mi-ai pus și mie aceiași întrebare).

Am înțeles de la Stăpâni De Bani autentici că ei folosesc ca surse posibile de educație financiara:

Bloguri

Carti

Site-uri

Mentori

Clasic, nu? Ei bine specific practicienilor,  mai sunt două domenii asupra cărora te invit să reflectezi!

Propria experiență, și

…Statistici!

Ei bine da, propria experiență poate și trebuie să fie o foarte importantă sursă de educație financiară personală pentru tine. Pentru că trebuie să reflectezi tot timpul la rezultatele acțiunilor tale în domeniu. Subiectul este extrem de important, și foarte discret abordat in canalele clasice de Educație Financiară de consum. Deocamdată, astăzi îți propun să ne ocupăm de statistici.

Nu orice fel de statistici: de exemplu nu trebuie demonstrat si – cu siguranță – nu este necesară nici trimitere la sursa, dar, …statistic, cam fiecare român avem un …sân și un …testicul. Totuși la ultimul inventar pe care mi l-a făcut medicul de familie am ieșit cu altă configurație. Am intrat în marja de eroare, cum ar veni!

Adică ideea este și de circumspecție în interpretarea unor astfel de date statistice. Am apelat la „imaginea” asta pentru a asigura că, din principiu mă delimitez de acest tip de …interpretări.

Am făcut introducerea asta doar pentru a sublinia o idee de maximă importanță din punctul de vedere al Educației Financiare Personale, și care este susținută extrem de puternic de statistici:

FINANȚELE PERSONALE NU SUNT EXCLUSIV DESPRE INVESTIȚII !!!

OK, te-am șocat destul, așa că trebuie să nuanțez oarecum: sigur că INVESTIȚIILE sunt EXTREM de importante pentru banii tăi. Dar nu la modul absolut la care mare parte din media te conduce. De aici și până la a statua că Finanțele tale personale sunt (doar) despre Investiții este o distanța mare. Cam de la 100% la…20%.

Una din cele mai mari „mantre” din Finanțele Personale de consum este aceea că dacă nu obții randamente de minim 10% la investițiile tale nu vei deveni niciodată eficient financiar; despre independent, nici poveste! Și atunci și eu (în varianta de neinițiat) am căutat investiții capabile să îmi aducă astfel de randamente. Pentru că, nu-i așa, numai cu astfel de randamente puteam să îmi construiesc bunăstarea financiară.

Numai că am învățat (și simțit efectul) mult prea rapid și dinspre volatilitatea unor astfel de investiții.

Dar, îmi spuneam eu, magnetizat de ideile din cursurile la care am fost, dacă nu riști, nu câștigi, sau corolarul că trebuia să caut mereu randamentele cele mai înalte, să îmi asum riscul aferent, și SIGUR voi avea și eu parte de înmulțirea propriilor bani. În rezultatele mele nu a fost totdeauna așa de sigur…

Primul mare șoc asupra acestei viziuni beton pe care am întâlnit-o aproape peste tot, a fost când am citit prima dată (cred că acum 17 ani) cartea „The Millionaire Next Door, The Surprising Secrets Of American Wealthy” scrisă de Thomas Stanley și William Danko, și care a apărut și la noi ceva mai târziu (eu am cumpărat-o în țară de la Editura Amaltea), sub traducerea „Milionarul De Alături; Secretele Surprinzătoare Ale Marilor Bogătași”. Acești autori ajunși celebri, au produs o întreagă furtună (în exprimarea comentatorilor americani „They put America on storm”), apelând exclusiv la (și aici ajungem la titlul articolului)…statistici de neclintit.

Și surpriza uriașă a acestor cercetători celebri a fost pentru mine în chiar prefața acestei cărti:

 

„Nici măcar o singură dată în ultimii treizeci de ani nu am văzut un milionar care să aibă peste o treime din avere provenită din investirea propriilor bani în acțiuni tranzacționate la bursă. De cele mai multe ori procentul este de circa 20% – iar informația se bazează pe studiile desfășurate de cei de la Fisc, care dețin informații exacte despre veniturile lor.”

N-am înțeles niciodată originea zicalei: „Să stăm strâmb și să judecăm drept!”, dar fie, mă și contorsionez ca să înțeleg corect ideea care rezultă din această teribilă statistică!

Așadar unii dintre cei mai mari cercetători din lume ai oamenilor cu bani relevă ca statisticile oficiale IRS (ANAF american, cum ar veni), arată că doar 20% din averea americanilor înstăriți provin din investiții de risc pe bursă. Personal, în timp,  mi-am format convingerea că investitiile in bursa de valori nici măcar riscante nu sunt, ci volatile, dar asta este deja altă poveste. Despre investiții înalt speculative studiul nici măcar nu se ocupă!

Pe mine m-a șocat diferența rezultată de 80% din averea oamenilor cu bani! Care, iată, rezultă că NU SE FACE atât cât lasă media de înțeles, prin efectul a unor randamente mari sau foarte mari!

Prin urmare NU randamentele foarte mari (care implică riscuri pe masură) constituie pârghia principală prin care oamenii cu bani își acumulează averile.

Dacă sunteți ca mine, veți fi exclamat deja: ”Serios? Și atunci, dacă nu magnitudinea randamentului investițiilor este lucrul cel mai important, care sunt acestea „altele”?”.

Asta a fost întrebarea care m-a „mișcat” pe mine în mijlocul educației financiare, și asta am căutat să aflu de la mentorii mei.

Deocamdată, mă mărginesc să menționez ca „mainstream-ul” educației financiare pune în centrul preocupărilor lor investițiile și randamentele cât mai înalte pentru un rezultat, iată, la nivelul a circa, 20% din valoarea ta financiară personală.

Vreau să subliniez foarte clar: departe de mine ideea că investițiile din bursă nu ar aduce rezultatele dorite, din contră! Chiar sunt un susținător feroce al acestui tip de investiții, făcute însă conform unui plan și a unei strategii.

Dar, n-ar fi o idee, dacă tot ne interesează studiul Finanțelor Personale, să începem cu ceea ce îți poate aduce de 4 ori mai mult în materie de propria bunăstare?

Altfel spus, să zicem că ești la începutul unui drum și te interesezi de modalitatea prin care să îți realizezi un obiectiv oarecare -financiar sau altul. Și ești întrebat ceva la modul:

Ok, există două căi de a începe călătoria spre acest obiectiv al tău: una care îți aduce 20% din el, și o alta, care îți aduce de 4 ori mai mult, adică 80% din ele. Cu care vrei să începi?

E clar! Sunteți ca mine!

Și eu merg pe priorități….

Tiberius Margarit SdB


2 comments

 • Avatar

  Vorba unui apicultor, ‘gram cu gram se face tona’. Asa si cu investitiile cu randament mic. O investitie (sau albina) nu face mare diferenta, dar un pachet de investitii (un stup) face mare diferenta.

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Multumesc mult dl Ionel, cred ca ati surprins foarte bine, in vorbe de duh (ale bunicului?, judecand dupa numele sitelui dvs…) acest principiu de Finante Personale. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *