„DO THE MATH! ALWAYS DO YOUR FU**ING MATH!”


2.5 minute de Finante Personale

O traducere aproximativă a expresiei de mai sus ar fi: „Fă calculele! Întotdeauna să-ți faci calculele!”. Aproximarea vine de la lipsa în traducere a cuvântului care începe cu „F” (!!)

Unul din momentele acelea în care te simți așa de umilit încât nu îl uiți toată viața, a fost pentru mine un seminar în timpul unei burse de business management în Italia, undeva aproape de Bologna. Cursul era ținut de un profesor universitar al Universității din Bologna care venise cu doi asistenți. Fiecare dintre asistenți trebuia să pregătească timp de trei zile o echipă cu participanți (amestecați) din Europa Centrală și de Est. Asistenții erau în concurență vizibilă pentru considerația profesorului, ulterior aveam să aflu că, de fapt ei dădeau un examen practic acolo – așa că fiecare din ei și-au dat toată silința ca echipa lor să câștige. Mie mi-a „căzut” un subiect care suna cam așa: „Ești în anul 200x, managerul companiei XYZ . Ești un conducător foarte bun și ai făcut profit de 4 ori mai mare decât cel prevăzut. Trebuie să prezinți Adunării Generale un raport cu propuneri de folosire a profitului, în cadrul unei viziuni pe 10 ani:

 1. Faci o medie ponderată și repartizezi 75% în reinvestirea profitului în companie, și 25% distribuit salariaților și acționarilor.
 2. Tot profitul îl reinvestești în Bursa din Milano, având în vedere că rata medie a randamentului așteptat este de 7% net.
 3. Tot profitul decizi să îl repartizezi salariaților. Până la urmă ei au făcut acest profit.
 4. și e) nu le mai rețin, dar în esență combinații ale celor de mai sus.

Plin de tupeu, și foarte sigur pe mine, când mi-a venit rândul să răspund în fața lui “Don Professore” și a asistenților lui (dar și a întregii asistențe) am răspuns că aș alege, parțial, varianta b). Parțial, am completat, pentru că aș investi cel puțin jumătate din sumă în bursa din București unde randamentele erau net superioare…, iar un conducător adevărat trebuie să diversifice riscul…În plus am experimentat personal câștigurile pe bursa din București, deci am experiență…Am fost aplaudat de restul cursanților.

Aveam să aflu motivul pentru care asistentul “antrenor” al meu a fost evident stupefiat de răspunsul meu, în pauza de prânz când, m-a chemat într-o sală separat, unde în loc de “italian pasta and wine” mi-a servit unul din acele momente memorabile de care spuneam!

Nici măcar nu a încercat să mă pregătească, sau să mă menajeze diplomatic în vreun fel căci prima întrebare a fost “Are you stupid?”. Până să mă dezmeticesc îmi aruncă biletul de examen pe care îl mototolise și mă pune să îl citesc din nou. Nu am să mai relatez exact cum a pigmentat el mesajul cu retorica italiană, am să vă spun doar mesajele pe care le-am reținut:

 • În bilet scrie că sunt managerul companiei XYZ, nu al bursei din Milano, nici al celei din București.
 • Profitul pe care l-am obținut în anul anterior l-am obținut prin eforturi manageriale, ținând sub control ceea ce pot controla. Voi putea eu, vreodată să controlez măcar câtuși de puțin randamentul vreunei burse, de orice tip?
 • Dacă am făcut profit așa de mare din activitatea de bază de ce acum mă orientez integral către o activitate secundară pentru a face profit?
 • Sunt jucător, cartofor? (“Are you a gambler?”)
 • Dacă tot am mers pe ideea investițiilor alternative pentru companie, de ce nu am menționat măcar constituirea unui fond de provizionare?
 • De ce nu am menționat măcar odată apelarea la un plan, așa cum ne învățase el?
 • Dacă am mers pe ponderi, de ce nu am ponderat cu investiții în care dețin controlul. Înțeleg că faptul că e vorba de două burse nu este diversificare?

Începusem să înțeleg. Eram pe cale să îi stric examenul lui Roberto (dacă îmi aduc aminte bine numele!).

Apoi m-a chemat în fața calculatorului și mi-a cerut să fac o simulare. Așadar ca manager aveam de întocmit o viziune privind profitul pe un orizont de timp de 10 ani. Să zicem că am două alternative.

 • Varianta I în care investesc 500 de unități  lunar (de Euro, de mii de Euro, nu contează) cu 10% randament, cum spuneam eu, pe bursa de valori, și
 • Varianta II în care investesc lunar 1000 de unități (Euro sau mii de Euro, sau orice altceva) cu un randament de 5% pe care l-aș fi obținut dacă aș fi reinvestit profitul în compania al cărui manager eram.

În care variantă aveam control și deci garanția că ce promit Consiliului de Administrație, se realizează?

Răspuns corect Varianta II. Totul depindea de mine!

În care variantă obțin un profit mai mare?

Ei bine, după ce inițial am răspuns greșit, am construit formulele în Excel și a rezultat următoarea situație:

Uluitor pentru mine, cel de atunci, în fiecare din cei zece ani, deci și la finalul celor 10 ani, varianta câștigătoare este…tot Varianta II!

A așteptat să vadă reacția mea de uluială după care, înainte de a trânti ușa, mi-a aruncat fraza din titlu: „DO THE MATH! ALWAYS DO YOUR FU**ING MATH!”.

“Toată lumea are puterea de a urmări piața bursieră. Dacă ați trecut de matematica de clasa a cincea, o puteți face”.

Peter Lynch

Rămas singur, evident ca am tras de coada formulei în jos ca să văd de la care număr de ani încolo se produce egalizarea:

Așadar după 23 de ani situația s-ar fi schimbat în favoarea Variantei I, în ciuda randamentului dublu!

Aș fi vrut să spun că de atunci am învățat o lecție. Dar aș minți. Nici măcar de atunci nu am pus în practica investițiilor mele ce am învățat la acel curs, ci la vreo doi ani distanță.

Iar acum, la alți ani distanță, de fiecare dată când îmi analizez finanțele personale, m-am obișnuit să gândesc în termenii ăștia:

Sunt managerul propriei situații financiare. Trebuie să îmi fac o proiecție financiară pe minim 5 ani. Am următoarele 5 variante de investire a profitului obținut….Pe care e bine să o aleg?

 

Întotdeauna fac un mic calcul. Un mic calcul al meu!  În care valoarea randamentului posibil nu este neapărat primul criteriu…

Tiberius Margarit SdB


2 comments

 • Avatar

  multumesc de exemplu! e o informatie destul de bine venita pentru persoanele care inca nu au aceasta ideie de a salva rugulat o suma din venit, investiti,produce dobinda compusa un efect uimitor!
  successs!!!

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Salut Leo, exact asta este ideea articolului, pe care ,si eu am aplicat-o pe cazul meu. Nu este neapărat obligatoriu sa mergi pe cele mai complicate investitii ca sa reusesti financiar. Ideea de baza este obiceiul castigator de a economisi o suma lunara. Multumesc de vizita!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *