DESTINE FINANCIARE


Una din susținerile mele de bază este aceea că ideile, conceptele, și susținerile din aceste pagini poartă amprenta pragmatismului, pentru că provin mai ales din perspectiva unor practicieni.

Iar o consecință imediată este că aici veți întâlni mai multe planșe, grafice, tabele, calcule, ilustrații, demonstrații care să susțină, acolo unde este cazul și posibil, o idee sau alta.

Un caz este și cel de la care a plecat ideea acestui articol. Acum ceva ani discutam cu unul din mentorii mei despre importanța Educației Financiare. L-am provocat pe discuția asta pentru că, mi se părea mie, unul din efectele identificării educației financiare ca fiind = Robert Kiyosaki exclusiv , era acela ca toată lumea vorbește despre Educație Financiară, dar când este de trecut la lucruri practice, concrete, lumea înțelege Educație Financiară ca fiind sau Educație Bancară, sau Criptomonede sau Imobiliare, sau Tony Robbins, sau…

Cuvântul cheie din fraza de mai sus este „sau”.

Îmi aduc aminte de răspunsul acestui mentor al meu pentru că a fost scurt, concis și…ilustrat. A luat o foaie de hârtie, un pix și mi-a desenat un grafic cam ca acesta:

După care a adăugat, emfatic, de parcă voia să impresioneze asistența ( a reușit, din moment ce era alcătuită exclusiv din „augusta” mea persoană!): „Doar oamenii cu Educație Financiară își construiesc Capital Financiar. Doar ei își construiesc… destinul!”

Am să vă mai spun că ultima parte, cea cu destinul, era un răspuns malițios la o discuție avută cu o seară înainte, când eu susțineam că nu cred în destin ca ceva imuabil, din moment ce există Judecata de Apoi.

Peste timp însă, pornind de la acea discuție, am prelungit ideea că fiecare dintre noi ne scriem destinul. Măcar cel financiar. Și, reflectând la aceiași  discuție, am complicat puțin graficul de mai sus.

Mai întâi am săpat puțin la ceea ce el numea „Capital Uman”.  Mă cam deranja denumirea, suna prea tare a citat din Marx. Una peste alta însă, reușise să mă intrige suficient de mult încât să caut mai adânc la noțiunile astea. Astfel am aflat că o denumire alternativă este „Resursele tale Umane”. Am vazut că există mai multe accepțiuni ale termenului, dintre care inserez aici cea a lui Jack Raymond Borden de la Universitatea Lincoln din Nebraska, pentru care Capitalul Uman înseamnă o gamă de calități ale oricărui om, precum cunoștințele, obiceiurile, creativitatea și abilitățile sociale.

Personal aș adăuga la cele de mai sus și sănătatea fizică și psihică, pentru că eu cred că degeaba le ai pe toate acestea și oricare altele, dacă nu ai starea de sănătate pe fondul căreia să performezi cele de mai sus.

În fine, per total, ideea este că, fiind suma a tuturor celor de mai sus, alura este cea din grafic, adică puternic crescătoare cam până la 35 – 40 ani, „moment” marcat pe grafic cu M (maxim), după care, cam la fel de puternic, aterizează până în punctul Z.

Punctul Z este acela în care, ca să ne păstrăm în registrul financiar personal, viața, acest bancomat al fiecăruia dintre noi din care extragem… zile (vă place imaginea? Mă simt creator de pastel cromatic…) afișează mesajul: „Tipule, ai fonduri insuficiente…”.

Sau, acel moment în care se vor strânge niște nepoți de-ai tăi și vor spune: „Nasol momentu’. Mișto colivă!”

În fine, ai citit imaginea, este momentul pe care Banca Mondială îl apreciază ca fiind (pentru noi, românii) undeva la 75 de ani.

Următoarea complicație a graficului vine cu inserarea grafică a Destinului Financiar al fiecăruia dintre noi. Și articulez așa de apăsat sintagma asta, „Destin Financiar”, pentru că, indiferent dacă oricare dintre noi credem la modul general în destin sau nu, cel Financiar există cu siguranță, întrucât este trasat prin…Lege! Mă refer explicit la Legea Pensiilor!

Așa cum se vede din grafic, perioada cea mai sensibilă din acest destin trasat prin lege este undeva (pe legislația actuală) între 63 și 75 ani, atunci când atât „capitalul” uman cât si cel financiar sunt, iată simultan, la nivel minim!

Cei pe care acest blog îi numește generic „StăpâniDeBani” sunt niște tipi care și ei au curba veniturilor crescătoare (trasată tot cu verde), și au și ei pensie de la stat. Doar că, ei își autolimitează – temporar – nivelul veniturilor pe care îl transformă în cheltuieli aferente stilului de viață (cel desenat cu albastru, este la un nivel ceva mai jos). Diferența o constituie „Economiile” pe care le bagă într-un sistem de creștere compusă. Astfel, doar la ei, la Stapanii De Bani, apare și alura de creștere exponențială a veniturilor.

Panta de creștere (alura curbei) nu este esențială pentru ideea acestui grafic. Probabil că voi arăta pe $dB, cu demonstrații și studii de caz concrete, că se poate „scrie” un destin financiar de excepție chiar și cu randamente de creștere anuală undeva între 3 și 4,5% p.a.

Deocamdată, să observăm că, pentru acești oameni, capitalul financiar crește atunci când cel uman scade!

Pe lânga alura crescătoare, este de remarcat că, la oricare vârstă, pe graficul  vieții acestor oameni, veniturile lor se compun din doua (2) valori: Valoarea A + (PLUS!!!) Valoarea B. Și acesta este cu totul alt „destin”. Măcar Financiar!

Aceștia sunt „Stăpânii De Bani”: Stăpânii propriilor „destine” financiare!

Acum, dacă vi se pare prea complicat și încărcat acest ultim grafic, vă propun să revenim la cel inițial, unul simplificat, cel care, pentru mine a fost sursa de inspirație și de la care am ajuns la toate celelalte. Pentru că, mi se pare că ilustrează grafic perfect ce înseamnă aplicarea cunoștințelor de Educație Financiară în plan personal!

Ideea care mi-a rămas peste ani după discuția cu acest mentor al meu este simplă: Dacă vrei să stăpânești banii, sau să îți treci numele la „Autor” al destinului tău financiar, atunci treci să îți construiești propriul Capital Financiar. Unii il numesc și Bunăstare, alții Bogăție, alții Active, Alții Portofoliu.

Indiferent cum vrei sa-l numești ideea de esență este ca nu se construiește de la sine. Mai nimeni nu va construi Bunăstare pentru tine! Mai nimeni nu o va face în numele tău!

Educația Financiară este punctul de plecare! Cu mențiunea apăsată că e vorba de Educația TA Financiară!

Apoi este acțiunea ta!

Tiberius Margarit SdB


4 comments

 • Avatar

  Bună perspectiva 🙂 degeaba citim 10 carti și 5 bloguri de educație financiara dacă nu acționam,daca nu aplicam….

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Multumesc pentru vizită, chiar remarcam că, din ce am vazut, tu chiar ACTIONEZI in sensul asta. Am vazut ca ai trecut la organizarea de evenimente adresate audientei tale. Te felicit si iti urez mult succes in continuare! TM

 • Avatar

  Extraordinar stilul de prezentare foarte pragmatic. Am fost foarte incantat de prezentarea pe baza graficelor si chiar m-am simtit intr-o clasa de curs prezentand evolutii grafice pe baze clare si bine determinate. Ai un mesaj concret si foarte bine structurat pe care il urmaresc cu atentie si urmatorul impuls cand termin un articol scris de tine este sa trec la actiune. Multumesc Tiberius.

 • Tiberius Margarit
  Tiberius Margarit

  Da, sunt fidel principiului potrivit caruia o imagine face cat 100 de cuvinte. Oriunde este posibil simt nevoia sa ilustrez ideea cu un grafic sau o ilustratie.
  Foarte amabile si frumoase cuvinte Lucian, ma motiveaza si iti multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *