DE CE NU ITI RISIPESTI BANII CAND IEI O PERECHE DE PANTOFI PE LUNA. SAU UN GADGET LA TREI LUNI. SAU…


2,5 minute de Finante Personale

Acum ceva timp discutam cu un amic – blogger despre virtuțile unei vieți cumpătate. În toiul discuției el aduce exemplul unui coleg care este pasionat de competiții sportive inclusiv alergatul la (semi)maraton. În fiecare lună merge pe Arena Națională când joacă FCSB, la Sala Polivalentă când joacă CSM-ul și, nu îi scapă amicului meu, a fost chiar și la Final Four la volei acum o săptămână. Acum strânge bani pentru nu știu ce maraton dintr-o capitală europeană (Roma parcă?). Amicul meu îl judeca aspru pentru că prietenul său are și un credit imobiliar pe 20 ani și unul de nevoi personale pentru amenajarea apartamentului de 4 camere nou cumpărat undeva lângă Sun Plaza în Sectorul 4.

Șocul lui a fost când i-am spus că mie NU mi se pare că un cost lunar mediu de 300 lei raportat la veniturile de – puțin peste – 1000 Euro pe pasiunea lui înseamnă prostie sau bani aruncați pe fereastră. Am încercat să argumentez chiar că …DIMPOTRIVĂ…!

Lui i s-a părut că una susțin pe StapaniDeBani și alta aplic în cazuri concrete! M-a provocat chiar să scriu despre acest caz pe blog.

Ei bine, iată argumentația!

Eu aparțin unei școli de gândire potrivit căreia construcția în Finanțe Personale nu se poate face prin privațiuni. Ci printr-un sistem de construcție. Construcție de bunăstare sau de avere personală. Un sistem de afacere personală. Atâta vreme cât pui în centrul acestui sistem – și realizezi lună de lună – metode precum „Plătește-te pe tine primul, al doilea, etc, dar mai ales …ultimul” înseamnă implicit că alocările pentru economii, investiții, asigurări (plasamente) sunt făcute deja primordial. În restul cheltuielilor programate ai TOTALĂ libertate de mișcare. Este unul din motivele pentru care eu chiar insist pe recomandarea ca un capitol de cheltuieli programate să îl denumești chiar așa: „EȘTI DILIU?” în care să încapă toate „nebuniile” / pasiunile tale.

Este un mesaj clar de suportabilitate, de haioșenie, către subconștientul tău consumătorist, care va privi astfel cu încredere planul tău de a nu mai consuma exclusiv pe pasive tot ce câștigi lună de lună.

Nu poți construi nimic durabil pe ideea că ai restricții în a simți bucurie / pasiune din cheltuirea banilor munciți de tine.

Construcția financiară personală de tip campanie de constrângeri poate ține 3,6 sau poate mai multe luni, ca oricare altă dietă! Atitudinea de a fi Stăpânul Banilor Tăi pe baze programatice este concepută să dureze la scara întregii vieți, chiar și după ce te pensionezi. Și de aceea nu trebuie să pui la baza unei construcții definitive elemente care simți că nu vor dura întrucât merg împotriva a însuși modul cum este construit emoționalul fiecăruia dintre noi: orientat spre ceea ce face plăcere, bucurie!

Convingerea mea este că oricare construcție împotriva afectivității emoționale personale este sortită eșecului imediat sau puțin amânat. Singura variantă câștigătoare este abordarea ȘI – ȘI pe care o consider una din cele mai importante Legi Ale Banilor Tăi.

„Nu ma lua cu valorile tale. Arata-mi bugetul si iti spun eu care sunt valorile tale.”   

Joe Biden

CONCLUZII

Atât timp cât aceste costuri ale pasiunilor tale se încadrează într-un plan asumat, urmărit și realizat înseamnă implicit că interesele tale pe termen lung sunt deja respectate, că o parte din banii tăi deja sunt puși la muncă pentru tine, DE CE să NU îți faci puțin de cap? Eu chiar văd un mare sens în a „arunca ceva bani pe fereastră” atât timp cât pe fereastra aia scrie „Mici Fericiri”.

Eu cred cu putere în cumpătare. Nu în constrângeri și coerciție. Și mai cred că asta este calea corectă de construcție a bunăstării!

Tiberius Margarit SdB


4 comments

 • Avatar

  Da, sigur. De duce de tot farmecul vietii, daca traim doar din constrangeri…

 • Tiberius Margarit
  Tiberius Margarit

  Salut Nic, si eu cred ca putem construi doar pe libertate, care face – cum spui tu – farmecul vieții! Multumesc!

 • Avatar

  Ideea care mi se pare interesanta este aceea de a iti crea spatii finanicare cu dedicatie. Spatiul dedicat distractiei, spatiul de rezerva, spatiul pentru independenta financiara ultimul ramine spatiul de subzistenta care trebuie sa fie de 70% restul de 30% se pot imparti in funcite de dorinta ta sau inclinatia ta spre un anumit spatiu.
  Ca sa subscriu la acest articol voi spune ca spatiul financiar de distractie trebuie golit obligatoriu in fiecare luna. Daca nu ai apucat sa il golesti inseamna ca nu ti-ai oferit timp personal indeajuns, deci reevalueaza-te si ofera-ti si bucurii. Cumpatarea nu inseamna neaprat austeritate, retinere, infrinare si tristete, din ocntra inseamna sa iti oferi cate putin din toate dar sa nu exagerezi pe anumite zone.
  Patreaza balanta si vei detine un control total. Succes si felicitari Tiberius pentru acest excelent articol.

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Multumesc Lucian, am constatat pe propriul…buget că o politică austeră continuă nu este suportată de mental. Trebuie un echilibru. Depinde de noi să îl proiectăm si sa il mentinem! Succes și tie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *