DE CE IMI PLACE APPLE


3 minute de Finante Personale

La noi a trecut mai neobservată știrea care a fost breaking news în media de business de afară. Apple a devenit prima companie din lume cu o valoare de piață de peste 1 trilion de dolari. Adică (dexonline.net) 0 mie de miliarde de dolari. Sau 10^12 dolari.

Am văzut o serie de exemplificări despre ce înseamnă – aproape fizic – acest trilion de dolari.

Pentru mine însă, uluitoare este comparația cu Produsul Intern Brut (PIB) al unei țări.

Dacă ne uităm în datele Fondului Monetar Internațional, Romania are o proiecție a PIB-ului pe 2018 de 245.590 miliarde de dolari. Comparați cifra asta cu valoarea de un trilion a lui Apple!

Și încă, am fost uimit să remarc din aceleași date că din 192 de state ale lumii 176 de țări au PIB-ul sub 1 trilion de dolari la care a ajuns, iată, Apple!!!

Altfel puse datele, doar 16 țări din toată lumea asta produc anual mai mult decât valoarea de piață din August 2018 a lui Apple!

Uriașe, formidabile cifre și proporții, nu-i așa? Ce înseamnă aceste cifre?

Dacă 40% din americani cumpără telefoane Apple cu prețuri mult mai mari decât oricare telefon pe Android, putem vorbi de un fenomen. La nivel mondial 19% din oameni cumpără Iphone. Este o valoare uriașă. Pentru că ea compară un producător, unul singur, – Apple – cu TOȚI ceilalți producători din lume! Cu toate astea, conform Forbes, acest 19% din piață aduce Iphone 87% din profiturile din industrie…

Am fost curios să înțeleg cum se compun aceste cifre și am înțeles că la un preț de producție de 370$ un Iphone se vinde cu 999$. Adică aproape 270% profit. Eu de fiecare dată când văd un afiș cerut de lege atârnat în oricare prăvălie în care scrie că adaosul comercial practicat este peste 100%, ies din acel magazin fără să cumpăr nimic. Sunt probabil defect, dar eu consider că un business care merge pe adaosuri mai mari de această valoare fie nu are concurență, fie este vorba de un comportament irațional de cumpărare, la care, personal, nu vreau să ader.

Să ne înțelegem: telefoanele Iphone sunt, dacă luăm sa standard testele AnTuTu, cele mai bune din industrie. Dar ce înseamnă cele mai bune? Înseamnă cumva că fac lucruri pe care celelalte telefoane nu le fac? Așa cum bine o întreba nevastă-mea pe fi-mea: „Ce știe să facă un Iphone și telefonul tău nu știe?” În majoritatea caracteristicilor nu este vorba de cantitate, ci de calitate. Și celelalte aparate (să nu le mai numim doar telefoane, că le minimizăm funcțiile) fac poze, dar nu știu cu ce funcții Bokeh în minus. Dar dacă îmi iau un telefon obișnuit și o cameră compactă foto la zi cu caracterisiticile tehnice?

Iphone are un procesor mult mai bun. Și dacă fac toate procesările de sunet, imagine sau numai știu eu ce aplicații doar pe desktop? (Nu este o pledoarie anti Iphone, am inserat doar câteva argumente ale partizanilor Android de pe diverse grupuri!).

Vreau să ajung de fapt la o concluzie majoritară (explicabil din moment ce  81% utilizatori din lume au alt telefon decât Iphone). Poți obține funcțiile și caracteristicile Iphone și altfel decât cumpărând un foarte scump Iphone.

Și atunci de ce lumea preferă atât de mult un produs de tehnologie scump față de competitori?.

Răspunsul meu personal este pentru că lumea nu cumpără doar un Iphone. Lumea cumpără status, o imagine, o afișare a bunăstării. Nu mulți ne permitem un Mercedes nu știu ce model, sau BMW X5. Dar un Iphone, odată la 2 ani poate ne permitem. Nu o spun eu, pe mine m-ați putea combate ușor. O spune studiul Universității din Chicago cu subiect și predicat.

 

Până la urmă ce este rău în a-ți cumpăra vizibilitatea unui status? Sincer nu văd ca ceva rău. Pentru simplul motiv că suntem oameni. Status este și când ne cumpărăm ținută business de exemplu. V-ați imagina în ședința boardului director în șlapi sau în bermude? Dar consider că este periculos să cumpăr acest status ȘI cu Iphone, ȘI cu țoale exclusiv de marcă, ȘI cu Tiguan, ȘI cu concedii de 5 stele ȘI cu… în situația în care planurile mele financiare nu sunt realizate la zi!!

Adică eu văd două probleme aici:

  • Una de primordialitate (status înainte de planuri financiare)
  • Una de cantitate (acel ȘI scris cu majuscule, dacă apare în mod repetat în cazul fiecăruia!).

Am scris rândurile astea pentru că, în urma unui articol despre același Iphone un prieten m-a dojenit că nu privesc viața ca trebuind trăită cu mici plăceri, cum este Iphone. Așa că, în plus de cele de mai sus, mai adaug ceva: și mie imi place Iphone. Doar că, Iphone ca mică plăcere este prea mare în ponderea cheltuielilor mele. Pentru mine plăceri, dar ceva mai mari, sunt altele, și asta nu trebuie să ne încaiere! Finanțele personale și de aceea sunt personale.

Pentru mine alegerea stă în tabloul următor. Stau în fața unui raft pe care sunt două produse: pe eticheta de preț a primului scrie „Mai multă libertate financiară (prin plata anticipată a două rate la credit sau 3 rate la Fondul de Siguranță al familiei) + Android nou = 999 Euro”. Iar pe celălalt produs scrie „Iphone = 999 Euro”.  

Astăzi, pe cazul meu, eu aleg primul produs!

Tiberius Margarit SdB

PS: Tocmai a apărut știrea că și Amazon a intrat în aceiași ligă a capitalizării bursiere!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *