DE ATATI BANI AI NEVOIE


2.5 minute de Finante Personale

Cele mai multe modelări matematice pe care le-am văzut se fac prin raportare la 1 milion de Dolari sau Euro. Ce salariu trebuie să încasezi, cât să economisești, cu ce randament, în ce instrumente, totul raportat la astfel de sume.

Eu nu cred că referința de 1 milion de ce or fi ei, este neapărat o bornă care să miște emoțional pe toți oamenii!

“Oamenii nu vor să fie milionari. Ei vor să experimenteze ceea ce ei cred că milioanele pot cumpăra. Nu 1 milion în bancă este fantezia. Fantezia este stilul de viață, libertatea completă pe care 1 milion, cred ei, l-ar aduce!”

Tim Ferris

În citatul de mai sus Tim Ferris spune că, de fapt, un stil de viață mai liber se atinge cu sume muuuuult mai mici.

Eu am vrut să împing viziunea puțin mai departe, în zona în care ar putea să fie interesați oameni obișnuiți ca venituri. Planificări ne facem nu numai pentru milioane. Ci și pentru obiective mai des întâlnite, precum: în 4 ani îți schimbi mașina, în 10 ani îți trimiți copiii / nepoții la studii, în 15 ani ieși la pensie etc. Câți bani îți trebuie să strângi anual?

Am făcut tabelele care urmează pornind de la următoarele premize: pornești de la 0 Euro, vrei să obții pentru proiectul tău una din valorile din ultima linie de jos a tabelului. Exemplu: 10.000 Euro, sau 15.000 de Euro până la (ei bine, da, dacă Excel mă lasă, de ce nu?) 1 milion de Euro.

Pe axa din stânga ai numărul de ani distanță până la proiectul tău.

La intersecția fiecărei linii și coloane este suma care rezultă că trebuie să o plasezi în fiecare an cu randamentul menționat în fiecare tabel în parte.

Astfel, dacă vrei să îți iei un Renault de 15.000 de Euro în 4 ani și să plătești ratele înainte (este titlul unui capitol din cartea mea, LEGILE BANILOR TĂI) și să beneficiezi astfel de toate avantajele care rezultă din asta, atunci trebuie să plasezi 3585 Euro pe an, dacă obții un randament mediu de 3% p.a.

Dacă obții un randament de 5% anual din investițiile tale, și vrei ca în 10 ani să te muți la casa ta care ar costa 100.000 de Euro atunci

trebuie să economisești 7950 Euro pe an.

Dacă mai ai până la pensie 15 ani, vrei să nu te bazezi doar pe 25% din ultimul venit activ (cât ar însemna pensia ta de la stat), și vrei să strângi până atunci 300.000 Euro, atunci

trebuie să strângi, dacă obții 7% ca randament, cam 1000 de Euro pe lună sau 11938 Euro pe an.

Evident că, dacă nu te interesează deloc domeniul finanțelor personale și nu vrei să prevezi cheltuieli și nici investiții atunci, cel mai probabil te vei duce pe pe linia 1 a tabelului: îți trebuie exact 150.000 de Euro (de exemplu) ca să strângi 150.000 de Euro într-un an, adică cel mai probabil credite, pentru că în acest caz planificarea financiară e zero ca și creșterea compusă.  

Tiberius Margarit SdB


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *