CUM TE IMBOGATESTI UITAND DE VENIT „PASIV”


4 minute de Finante Personale

Banii intră în conturile tale din conturile altora. „Altora” înseamnă aici

(a) conturile altor oameni               și

(b) conturile unor afaceri.

Dar la modul cel mai general banii vin din active. Conform lui Robert Kiyosaki, cel care a simplificat la maxim definiția, active înseamnă „tot” ce îți bagă bani în buzunar. Astfel, pe cele două categorii avem ca active:

 1. Forța de muncă sau de creație
 2. Capacitatea de a face profit

Dar cum fac oamenii bani prin forța lor de muncă sau de creație?

Până la urmă tot prin intermediul unei afaceri, indiferent dacă o deține sau este angajat în acea întreprindere!

Pe de altă parte, mergând mai adânc, ambele variante de obținere a banilor au în fundal investiții:

 1. Investiții în propria pregătire și educație
 2. Investiții de capital, tehnologie etc.

O concluzie parțială ar fi deci că:

Banii vin numai în urma implicării noastre fie sub forma unei investiții (în timp sau în bani) fie printr-o afacere (timp sau bani).

Ca să răsucim puțin logica frazei, rezultă de aici și că

Implicare zero => Bani zero !

Și atunci poate fi vreodată implicarea …„pasivă”?

Afacerile trebuie să fie profitabile, altfel nu întorc investițiile în bani pentru acționari. Banii se întorc (în principiu) proporțional cu implicarea ta: investind și tu pe lângă alții (agregarea aceasta a capitalurilor și a eforturilor este însăși esența capitalismului) participi la împărțirea rezultatelor disponibilizate (dividende).

Așadar, indiferent sub ce formă participi – a investițiilor sau a afacerii – veniturile tale sunt direct proporționale cu implicarea ta.

Ei bine, eu consider că implicarea, ca termen și sens, este opusă noțiunii de pasiv: se bat cap în cap!

 

„Inactivitatea este mama tuturor durerilor; daca Eva ar fi recurs la frunzele de vita ale sotului ei, nu ar mai fi avut timp sa il asculte pe sarpe.”  

Anonim

Una din relele complicații ale popularizării excesive a lucrărilor lui R Kiyosaki la noi în țară este generalizarea noțiunii de venit pasiv. Toată lumea vrea venit pleașcă! Stai pe spate sub umbrelă și numeri valurile în Grecia în timp ce apartamentul tău de 2 camere din Centrul Civic muncește pentru tine! Îmi pare rău că îți stric idila, dar lucrurile nu stau așa! Trebuie implicarea ta, fie că trebuie să verifici să nu îți strice chiriașul inventarul, să repari o țeavă, să plătești asigurări și impozite la timp, să îți faci calcule dacă rata de rentabilitate a închirierii te duce în termenul stabilit unde ți-ai propus, să ai rezerve constituite pentru situația în care chiriașul nu plătește o lună sau două la rând, timp în care rata la credit trebuie plătită, altfel plătești penalizări etc. Eu nu văd cum aș putea să numesc acest venit „pasiv”!

La fel stau lucrurile în cazul investițiilor în hârtii de valoare (poate cu excepția obligațiunilor): trebuie să urmărești portofoliul, să faci ajustări, să prevezi corecții, să compari randamente și să verifici încadrarea în planul tău financiar personal.

„Bursa este proiectata sa transfere bani de la cel Activ la cel Rabdator”  

Warren Buffett

De aceea nu sunt prieten nici cu noțiunea de „pont” de investiție. Eu nu cred că cei care investesc după ponturi sunt cu adevărat investitori. Sunt jucători cu ceva mai multe șanse decât un „investitor” la ruletă sau păcănele… Și asta pentru că decizia de investiție se ia în urma unui studiu pe care, fie înveți să îl faci singur, fie plătești consultanță.

Ce ironie, ambele variante de mai sus sunt de fapt…investiții!

Sigur că, față de jobul de zi cu zi acest gen de investiții este mai puțin solicitant. Dar nu pasiv!

Așadar trebuie să înțelegem că în spatele oricărei plasări de bani în urma căreia tu aștepți venit pasiv, stă de fapt o investiție și / sau afacere. Care, dacă este să îți aducă bani nu poate în nici un fel să fie …pasivă. Nici măcar veniturile din dividende, împrumuturi peer to peer etc. nu le considera prea pasive, pentru că nu trebuie să fie…

Dacă ceea ce se laudă a fi o investiție nu are în spate o afacere sau o implicare de a ta sub nici o formă sună la 112! Fie este ceva ilegal, fie tocmai ești pe cale să fii jefuit! Soft, dar tot jaf se numește!

Uită de sintagma VENIT PASIV! Nu există nici bani moca, nici prânz gratuit, nici zâna Măseluță, nici peștișor de aur. De curând am aflat, cu stupoare, că nu există nici soț perfect – trăgând cu urechea la o conversație a nevesti-mii cu două colege dintre care una pe cale să se recăsătorească și căreia i se argumenta, despre viitorul nou soț: „…uită de ideea că îl schimbi în timp: cum îl iei, așa îl ai toată viața…”. Sper să nu mă întrebați care a fost părerea soției mele despre subiect…

Dacă totuși ți se propune o formă de Venit Pasiv gândește-te imediat ce formă de implicare a ta absolut necesară ți se ascunde, voit sau din neștiință.

Prefer noțiunea de Venit Recursiv care presupune expres și deschis un efort inițial mai mare și apoi unul de urmărire și mentenanță pentru a-l monetiza.

CONCLUZII

Nicicând nu te vei îmbogăți prin pasivitate. Trebuie să te implici.

Finanțele Personale înseamnă alegeri, opțiuni. La cursul lui, Bill Walsh posesor al unei averi nete de 120 milioane de dolari, conform gazdei evenimentului, a spus că orice sistem de venit recursiv presupune OBLIGATORIU și minimal:

 • Planificarea,
 • Controlul, și
 • Reglarea

Altfel nu este sistemul tău, sau vei scoate bani doar întâmplător din el!

În cărțile lui, R Kiyosaki, posesor al unei averi nete estimată de Forbes la 80 milioane de dolari, a consacrat ideea de Pasiv atașată de Venit.

Alege!

(Îl respect mult pe RK, consider că face o treabă extraordinară, dar – iertare! – multe din soluțiile lui nu se pot aplica în Ro, sau, mai degrabă, în cazul meu nu au funcționat!)

Suflecă-ți mânecile și implică-te! Sunt doar noțiuni și situații care se învață.

Îți fac o confidență: una din fobiile pe care nu mi le iert, este cea legată de noțiunile financiare de bază. Mult timp le-am tratat cum am tratat chimia organică din liceu: am copiat și am chiulit la materia aia. Chiar și când am răspuns de o companie de aproape 800 de angajați cele mai mari tensiuni le aveam când primeam rapoarte financiare și aveam nevoie de dicționar româno – român. Când, în fine am decis să învăț aceste noțiuni am fost revoltat pe exact augusta persoană a mea, de atitudinea mea de evitare. Am căutat pe Youtube tutoriale de dat singur șuturi în fund, în fine, nu trebuie să ajungi și tu să te autoflagelezi. Aș vrea în schimb să te încurajez sincer: SUNT LUCRURI ȘI NOȚIUNI DE BUN SIMȚ!!! Tratează-le ca niște noțiuni dintr-o materie lipsă din curricula de liceu. Îți garantez, repet, îți garantez că sunt mai ușoare!

Întrucât atâtea școli de gândire subliniază importanța implicării personale, îți mai sugerez să te interesezi de ceva noțiuni de antreprenoriat.

Da, chiar dacă ești angajat… Sau poate chiar de aceea. Antreprenoriatul și ramura „Intraprenoriatul” te vor lecui însă de noțiunea de pasivitate! Nici măcar sau mai ales atașate de noțiunea de „Venit”. Pentru totdeauna!

Și înlocuiește-o cu ideea de activism și responsabilitate pentru finanțele tale personale! Pentru că atrage banii în contul tău…

Tiberius Margarit SdB


7 comments

 • Avatar

  Interesant! Desi mi-ai ucis mitul de a fi pasiv! Si-mi placea asta! 🙂

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Nic, ideea este ca pana cand ajungi sa castigi venit pasiv trebuie sa fii foarte…activ. Eu nu cred in existenta venitului 100% pasiv. Exista grade de pasivitate. De aceea prefer notiunea de venit recurent. Uite, de exemplu chiar site-ul tau (a carei denumire as insera-o aici dar nu ti-am cerut voie in prealabil!) nu aduce venit pasiv 100%. Ai muncit ceva la el, si muncesti in continuare. Venitul este recursiv. Dar nu pasiv 100%.
   Multumesc Nic!

 • Avatar

  Conform lui R. K. trebuie sa fii foarte activ pana faci primul mil. $. Dupa care lucrurile se mai destind putin. Deja cheltuielile de baza cu ipoteca, sau cele lunare nu mai sunt demult o grija. Deja ai bagajul de cunostinte prin care sa le gestionezi foarte bine.
  Avand “baza” asigurata deja te poti concentra si pe alte tipuri de venit. Gen cel pasiv. Dar noua ne este greu sa gandim atat de departe, inca nu am iesit din “cursa sobolanului”, ce sa mai vb-im de primul mil. $ si “venit pasiv”. Noi acum vrem sa devenim independenti financiar cat mai repede si din cauza asta suntem atat de activi.

  *Este doar o parere personala, a fi luata ca atare.

  • Tiberius Margarit

   Alex, mi se pare o parere personala foarte pertinenta! Doar cateva mici pareri personale: independenti financiar putem deveni si cu cifre muuuuult mai mici de i milion (mai ales in Ro, unde cheltuielile de trai sunt relativ mai mici) si, comform lui Ch Munger, partenerul de afaceri al lui W Buffett nu primul milion este reperul. Ci prima suta de mii. Dupa acest reper, toate acumularile devin mult mai rapide si usoare. Exponential mai rapid! Multumesc Alex!

 • Avatar

  In sfarsit am scapat de chestia asta obsesiva cu venitul pasiv, prin faptul ca mi-ai oferit aceasta alternativa interesanta – venit recursiv – pentru ca la randul neu am realizat ca de fapt nu prea exista pasivitate in a primi un venit financiar, chiar daca forma sa este repetitiva si uneori soseste fara prea multa implicare. Insa pentru ca repetitia acestui venit sa fie constanta trebuie implicare. In concluzie daca trebuie implicare, pasivitatea este total exclusa. Multumesc pentru relvanta , Tiberius.

 • Avatar

  Salut,

  Cand tata ma punea sa invat eu spuneam “fericiti cei saraci cu duhul” pe ideea cu cat avansez in viata si descopar diverse voi stii ca stiu din ce in ce mai putin. Credeam si eu pana acum in ideea de venit pasiv in proportie de 99%, acum procentul a mai scazut 🙂

  Buna treaba Tiberiu cu site-ul asta, tine-o tot asa !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *