CUM RECUNOSTI UN OM BOGAT?


2 minute de Finante Personale

 1. După stilul de viață afișat ?

Pe mentalul comun, un vecin, care are cel puțin o mașină peste medie, cei trei membri ai familiei locuiesc într-un apartament / casă de 180 + m.p. se îmbracă doar de firmă, “poartă” doar vacanțe exotice, mănâncă cel mai des în oraș și locuiește în cartiere exclusiviste, este un om bogat! 

La polul opus, o familie care nu afișează un astfel de stil de viață sunt etichetați ca “sărăcuți” sau mai știu eu ce alte exprimări drăgălașe căutăm prin dicționar.

Acest criteriu este pur și simplu GREȘIT!

Dacă vecinul / cunoștința ta nu este un om super bogat, atunci este foarte posibil ca astfel de oameni să trăiască doar o viață cu sclipici. Toate costurile de mai sus pot proveni prin consumarea integrală a veniturilor pe posesiuni materiale a căror valoare scade în timp, sau, și mai periculos, pe credit. Un stil de viață cu bogăția afișată opulent sau ostentativ nu numai că nu indică un om bogat, dar ar putea să fie poleiala unor oameni chiar foarte săraci. E valabil și pentru vedetele care apar în media! După ce am trăit un astfel de stil de viață am ajuns să îi numesc pe aceștia “săraci poleiți”. De cele mai multe ori cei care trăiesc o astfel de viață, imediat ce sursa de venit, care pe moment le permite astfel de cheltuieli, intră într-un impas, ajung să ducă o viață, inclusiv bătrânețe, foarte grea!  

2) După nivelul venitului?

Foarte des întâlnită și această – la fel de – mare confuzie. De cele mai multe ori atunci când oamenii spun “vreau să fiu bogat” se referă la faptul că vor să cheltuiască precum oamenii bogați, adică să aibă un nivel mare al veniturilor. Persoanele cu venituri de 4000 Euro pe lună care au case de vacanță, conduc mașini full option japoneze sau germane, își angajează profesori universitari pentru meditațiile copiiilor pe care îi trimit la universități din afară și merg de 3 ori pe an în vacanțe exotice dar au în bancă echivalentul a doar două luni de astfel de trai, nu sunt bogate. Desigur cei cu venituri mari au mult mai multe șanse să devină bogați dar doar dacă se transformă în constructor de bunăstare, ca opus al stilului de viață actual în care trăiesc în fiecare lună pentru a-și consuma întreg venitul. 

Măsura bogăției ar fi dată de nivelul venitului exclusiv în cazul în care suma cheltuielilor lunare ar fi egală cu zero! Adică niciodată!

3) După Valoarea Financiară (Averea) Netă!

Dacă o porțiune din venitul net lunar este canalizată spre construcția propriei valori financiare atunci da, se cheamă că persoana respectivă este (mai mult sau mai puțin) bogată.

Lucrurile pe care le cumpărăm și le afișăm ca și confirmare a unui status nu arată un om bogat. Venitul mare nu construiește, în sine, un om bogat. 

În oglindă, un om care nu ține, de exemplu, să fie mereu la patru ace nu este neapărat un om sărac. Priviți această poză:

(foto Administrația Prezidențială) a fostului șef al misiunii FMI în Romania. În anul în care fotoreporterii au “prins” câtamai gaura din talpa pantofului lui Jeffrey Franks, tocmai se raportase că salariul șefului reprezentanței unei bănci în Romania (deci nu FMI!) a avut un salariu anual de 1.000.000 Euro!!!…

Pentru cei mai mulți specialiști pe care i-am citit măsura bogăției este dată de Valoarea Financiară (Averea) Netă. Nu de găurile din talpă, nu de veniturile noastre (de multe ori fluctuant), nu de randamentul (iarăși, fluctuant) al investițiilor noastre. Dacă nu ești prima dată aici pe SdB, sau dacă ai citit cartea mea de introducere în Finanțe Personale, probabil știi că sunt un susținător constant al calculării acestui important indicator al stării tale financiare. Și pentru că fie singur, fie în corelație cu alți indicatori, îți răspunde la întrebarea din titlu. 

Tiberius Margarit SdB


5 comments

 • Avatar

  Da. tipologia si ideologia din acest articol ma duce cu gandul la Thomas Stanley si la cartea sa “Milionarul de linga noi” ( pe care ma chinuiesc de luni bune sa o achizitionez si nu mai este de gasit pe piata).

 • Avatar

  Multumesc pentru articol, simplu si concis imi place asta :D. Cat despre cum recunoastem un om bogat, explicatiile tale au sens pentru mine, multa vreme m-am confruntat si eu insumi cu aceasta intrebare.

  Mi-am gasit bogatia in lucrurile spirituale, in lumea mea interioara si acum caut sa reflect bogatia interioara si-n exterior (am in plan anul viitor sa ma axez serios pe educatie financiara si finante), insa am rezonat multa vreme cu faptul ca o poleiala de oameni saraci nu inseamna o viata abundenta, de multe ori nu stim prin ce trec persoanele respective pentru a ajunge acolo unde sunt ….sau a afisa viata pe care o vedem noi din exterior.

  Insasi ideea ca cineva vrea sa se afirme sau sa se afiseze ma duce cu gandul la supracompensare, ca vreau sa afiseze o imagine diferita fata de ceea ce este el.

  La partea cu saracia si hainele mai am de lucru, eu mi-as fi inlocuit acei pantofi pentru ca atunci cand eram mic eram fortat sa umblu uneori cu gauri in incaltaminte datorita lipsei banilor.

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Multumesc foarte mult Vio, si bine ai venit. Mi se pare interesanta povestea ta. Ai anticipat un viitor subiect viitor referitor la nivelul pana la care putem merge cu frugalitatea. Nici eu nu sunt de parere ca trebuie sa ne flagelam acum pentru a trai o viata complet fara lipsuri intr-un viitor nespecificat. Am facut simulari matematice, pentru ca nu imi place sa ma bazez exclusiv pe presupuneri, si am inteles ca linia de echilibru este mult mai usor de atins. La ceea ce tu – inspirat mi se pare mie – numesti “supracompensare” mie se pare complet inutila, dpdv pragmatic. Pana la urma este vorba de ego! Succes in tot ceea ce faci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *