CUM POȚI REDUCE CU PESTE 50% CHELTUIELILE DE CONCEDIU, FARA SA SCAZI STANDARDELE!


4 minute de Finante Personale

Ani la randul am fost tributari ideii de concediu de tip – pe care acum îl numesc – țarc: mergi într-un complex hotelier all inclusive unde dormi, mănânci, bei cât poți (și, la capitolul acesta „putem” foarte puțin, dar de plătit plăteam ca și cum am putea maxim!), piscină, mare, eventual ceva distracție în interiorul complexului. Altceva de văzut exterior „țarcului” nu prea exploram pentru că ar fi însemnat să luăm din servicii deja plătite, așa că astfel de excursii le făceam în trecere, din mașină practic! Mai ales pe relația Turcia, și Bulgaria am practicat genul acesta de concediu.

La un moment dat, pe măsură ce fetele au mai crescut, am început să apreciem și concediile – pe care acum le numim – de descoperire: orașe, muzee, localități, panorame, atracții locale etc.

Orice formă de exclusivism (ori o formă de concediu, ori cealaltă) a căzut la vot, așa că, pentru noi, concediul ideal îl constituie o combinată a celor două.

Astfel, după rezultatele la Evaluarea Națională, la cererea expresă a publicului tânăr („Ai promiiiiis, ține-te de promisiune!”) am planificat o excursie Budapesta – Viena. Însă, în varianta concediu de descoperire în stilul SdB!

Nu avem pretenția că am făcut concediul la standarde de 4-5 stele. Nici că am mers pe cea mai economică variantă. Dar știm că am văzut tot ce este cuprins în pliantele turistice din cele două orașe, și peste.

La preț mai mic decât jumătate!  Și aici intrăm în domeniul finanțelor personale.

Ceea ce urmează nu este deci o laudă a felului în care înțelegem noi să facem turism de descoperire. Sigur, nu corespunde concepției majorității oamenilor (inclusiv noi am avut această mentalitate în trecut) potrivit căreia „Muncesc 11 luni pe an! Merit o lună să fiu pașă!” sau variante. Dar la fel de sigur este că în nici un aspect al excursiei nu am scăzut standardele. Pe de altă parte, la fel de sigur este că se poate ieși mai ieftin decât am reușit noi: am întâlnit chiar un cuplu român care făcea turul Europei mâncând sendvișuri și bând apă de la țâșnitoare și care se mândrea cu asta. Este forma lor de a face turism și nu am de gând să o persiflez. Noi am fost undeva la mijloc ca și standarde. Ne-am propus să mergem pe standardele noastre de acasă ca și cazare și masă, nu mai jos.

Planul pe care l-am făcut a fost acela ca față de prețul standard al majorității agențiilor de turism să ieșim undeva la 60% (nu uitați, da?, orice aspect care ține de cheltuieli este supus unui plan: ei bine, e valabil și în cazul concediului!).

Iată mai jos caracteristicile excursiei standard ale mai multor agenții de turism la care ne-am raportat.

SERVICII INCLUSE

– 4 nopţi cazare în hoteluri categoria 3 stele (totuși în descriere apare că două dintre ele sunt în Gyor, nu în Budapesta)

– 4 mic dejunuri;

– Transport cu autocar cu aer condiţionat

– taxe stradale si parcări;

– Excursii la Defileul Dunării, Mănăstirea Melk, Cotul Dunării.

– Croazieră pe Dunăre

– Ghid român.

Pentru aceste servicii un preț mediu este cam 185 Euro de persoană.

Condițiile în care am stat noi, scalate astfel încât să putem compara prețurile:

– 4 nopţi cazare prin AirBnB cu standarde europene: dar chiar în Budapesta, nu în alt oraș, respectiv Viena

– 4 mic dejunuri exact ca acasă, pentru că le-am pregătit singuri (ceaiuri și cafea din partea gazdelor). În Viena am primit chiar și o sticlă de vin (sincer, nici vinul austriac, nici Tokajul nu mi s-au părut comparabile cu Feteasca noastră neagră!) și o ciocolată!

– Transport cu mașina proprie, nu a fost nevoie de aer condiţionat, a fost chiar mai răcoare decât am preconizat.

– Taxe stradale. Parcări nu am plătit pentru că în Budapesta în week-end este free iar în Viena (ne-a învățat proprietarul) în zonele 11 și 12 există străzi unde parcarea este free. Noi am dus mașina pe o astfel de stradă și am luat-o la plecare.

– Croaziere (la plural!) pe Dunăre de câte ori am vrut (voi explica)

– Ghizi români: fetele mele. Ca role playing a fost sarcina lor să pregătească hărți cu atracțiile din fiecare oraș. Am crezut că le pun la treabă dar au venit cu Google Trip unde aveau traseele gata conturate.

Cheltuieli totale pe această structură: 1596 lei adică 343 Euro în total sau 86 Euro de persoană.

Prin urmare am fi economisit aproape 100 Euro de persoană, 400 Euro în total, sau cheltuieli totale 46,5% față de 60% în plan.

Spun „am fi economisit” pentru că:

  • Am luat o amendă de parcare în Viena dintr-un motiv de care nu am știut din nici un site în care am citit reviewuri: pentru depășirea a 60 de minute în parcarea la supermarket!!!!!. În landul Viena există această lege și am aflat de ea la modul dureros: 75 Euro pentru că am stat cu 15 min. mai mult. Siderat, am căutat pe net, nu apărea așa ceva în română, dar am văzut că mulți români nu plătesc amenzile clasice de circulație sau parcare din străinătate. Eu am decis să o plătesc pe loc.
  • În realitate costurile de mai sus sunt scalate pentru a fi comparabile cu structura clasică unde aveam prețurile la care să mă raportez. Costurile totale, reale pentru noi au fost, ce potrivire!, tot de 185 Euro de persoană, dar în următoarea structură:

– 9 nopţi cazare dintre care: 2 în țară (mai ieftin!), 1 la Hajduszoboszlo prin Booking și 6 prin AirBnB: 3 Budapesta, respectiv 3 în Viena.

– toate mesele incluse de toate tipurile: pregătite de noi (toate cazările au cuprins ca dotări plite, grătar, cuptor), „împinge tava”, câte o terasă în fiecare oraș, sectoare cu mâncare gata preparate în Auchan, Spar on the go etc. Deși am citit că în Budapesta există pe lângă gara Nyugaty un restaurant „All you can eat” la 8 Euro de „burtă” nu l-am găsit, iar șnițelul vienez, acolo unde l-am nimerit noi, în afară de dimensiune (depășea ostentativ marginile farfuriei), nu m-a impresionat deloc (nici de mod nici de timp, așa, ca să-mi exprim frustrarea!)

– La Hajduszoboszlo am inclus intrarea la ceea ce ungurii numesc cel mai mare Spa de interior din Europa. Aici puteam face un plus de economie dacă știam că după ora 17 prețurile se reduc semnificativ. Dar ne-a ajutat în schimb faptul că am venit cu carnetele de elev: discounturi pentru orice elev european!

– Pentru transportul intern am luat abonamente de 72 ore pe toate mijloacele: autobuz, troleibuz, metrou, tren urban, tren suburban, atât în Budapesta cât și în Viena. Iarăși reducere pentru elevi la Budapesta (am întrebat într-o doară!), nu și la Viena. Marea reducere aici o datorăm fetei noastre (deh, nota 9,80 la Evaluare, nu?) care a observat că pe harta transportului în comun este inclus și transportul cu…vaporul pe Dunăre, în același cost!  Asta însemna că te „poți da” pe Dunăre de câte ori vrei fără să plătești în plus? Bingo! Am făcut trei curse, nu una, dimineața, seara cum au vrut ele, dar ideea este că poți să stai și toată ziua pe vaporașul acela, costul este inclus în abonamentul plătit! Altfel, în excursiile tradiționale o singură cursă cu vaporul pe Dunăre este cam 10Euro de persoană!!

– Încurajați de reducerile pentru elevi la transport, și fiindcă am luat carnetele cu noi, am întrebat de reduceri la muzee pentru elevi (în Viena ne-a venit ideea doar) și, surpriza emisiunii, în majoritatea muzeelor de stat elevii și studenții europeni intră …gratis, pe baza carnetelor! Descoperirea asta ne-a cam dat planurile peste cap pentru că fetele s-au năpustit pe vreo 5 din acele muzee, în detrimentul atracțiilor planificate, dar până la urmă, în trei zile de capitală le-am bifat pe toate, datorită transportului în comun absolut uluitor! Singurul muzeu pe care – acum -regret că nu l-am vizitat este Madamme Tussaud. Mi s-a părut cam scump, dar acum cred că eram cu capsa pusă după amenda luată.

CONCLUZII

Poți să economisești chiar și la cheltuielile de concediu. Dacă ești dispus să practici un concediu de tip activ și să faci chiar tu unele activități pentru care altfel ai plăti, poți să economisești chiar și 50% din costul standard.

Cu siguranță nu a fost un concediu de 5 stele! În Budapesta liftul nu a funcționat (dar am urcat doar de trei – patru ori în total etajele, pentru că nu ne-am dus ca să stăm în camere!), iar în Viena primul contact cu vecinătatea a fost șocant (când căutam exact adresa, nevastă-mea și una din fete au coborât din mașină să-l întrebe pe un tip de pe stradă. Acesta, fără să le răspundă absolut nimic vine zece metri spre mașină și îmi explică doar mie unde era exact adresa într-o engleză stâlcită. Mi-am dat seama imediat (așa ceva ni s-a mai întâmplat în Turcia orientală) că era un tip de musulman care nu vorbea cu femei, și asta mi-a enervat nevasta și fetele. Oricum presupunerea a fost greșită: cartierul a fost absolut OK, iar întreaga Viena era extrem de populată cu oameni de rase, culturi și religii foarte diferite!).

Trei nopți / zile de oraș sunt absolut suficiente să vezi toate atracțiile. Dar „ad talpam”, nu din autocar! Ideea că la unguri e bine să vizitezi din autocar o consider pur și simplu stupidă. Chiar și în contactele directe, când ne auzeau vorbind românește oamenii și autoritățile s-au comportat impecabil, inclusiv la intersecții când viram greșit sau nu știam pe unde să o iau. Singurele semne de întrebare au fost că în Budapesta sunt postere cu Trianon în care Transilvania apare în componența Ungariei, și că în fața Marii Sinagogi din Budapesta am găsit un Iphone X cu număr de Slovacia. (Recunosc) după câteva momente de cumpănă am decis să îl las la cei de la paza muzeului. Am avut grijă să fie trei astfel de paznici ca să nu tenteze. Sper să fi ajuns înapoi la posesor! Mai degrabă la Viena am întâlnit un comportament …imperial: La muzeul de artă MUMOK am trimis fetele să se descurce singure (unul din scopurile excursiei!) în a solicita intrarea free în muzeu. Au venit bosumflate pentru că tipul respectiv le-a respins întrucât nu pot dovedi cu actele românești că au sub…19 ani! Am intrat atunci în discuție și l-am întrebat pe tip dacă nu este evident că sunt sub 19 ani și mi-a raspuns, întorcându-mi spatele ceva despre „rules and regulations”. Atunci i-am răspuns că îl rog să îmi arate el sau managerul lui, un ID austriac cu data nașterii scrisă în clar. A urmat un scurt moment în care ne-am privit intens în ochi, până la conjunctivită. După care, fără alt comentariu, mi-a înmânat biletele cu 0 Eur scrise pe fiecare!   

Așadar concediul acesta l-am făcut cel puțin în condițiile de acasă. Dar cu siguranță am văzut maxim din aceste două capitale europene, respectiv stațiune, la costuri mici. La fel de sigur este că diferența de bani o poți folosi fie pentru a vedea și mai mult, fie pentru a-ți mai cumpăra ceva siguranță, stabilitate sau libertate financiară (depinzând în ce stadiu ești tu) fie, cazul nostru, și – și.

Ideea este că trebuie să te pui singur în situația de a putea alege!

Tiberius Margarit SdB


5 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *