CUM CULTIVI FINANTELE TALE PERSONALE


2 minute de Finante Personale

Percepția comună este că pentru a face parte – de exemplu –  din echipa campioană mondială la fotbal, sau printre cei mai buni din lume trebuie să fii un atlet perfect și să ai o pregătire psihică de excepție.

În majoritatea cazurilor nu este adevărat. Reușita sportivă este o abilitate. Care se cultivă.

Cel mai bun – declarat – jucător la ultimul campionat mondial, croatul Luka Modric are 1,70 m înălțime. Eden Hazard (pentru mine cel mai bun jucător al Cupei Mondiale) are 1,73, N’Golo Kante, campion mondial cu Franța are 1,68 iar Lionel Messi, regele (aproape) detronat are 1,70 m.

La fel de dese sunt cazuri de jucători celebri sau atleți cu probleme medicale cunoscute precum Rafael Varane, campion mondial cu Franța și câștigător cu Real Madrid al Ligii Campionilor cu doar ceva timp în urmă, a suferit de sindromul Osgood – Schlatter, iar Novak Djokovici, fost lider mondial ATP suferă de boala celiacă (boală cronică).

Percepția comună este că pentru a fi un vorbitor în public de excepție trebuie să ai obligatoriu o aură de guru, să faci exerciții de mers desculț pe cărbuni încinși sau să rupi vârful unor săgeți ascuțite cu bărbia, să înjuri des pe scenă ca să arăți că nu îți pasă, sau să ai (iarăși) un fizic de invidiat.

În majoritatea cazurilor nu este adevărat. Reușita în aparițiile publice este o abilitate. Care se cultivă!

Dacă vreți exemple de afară urmăriți aparițiile lui Warren Buffet, Bill Gates sau Robert Kiyosaki. În România a venit și (preferatul meu) Bill Walsh. Mostre de spirit așezat, decență, umor fin. Și da, carismatici în ciuda etalării a unor respectabile…burți sau chelii.

Nici unul dintre aceștia nu s-au născut vorbitori sau comunicatori de excepție. Fiecare dintre ei a avut momentele lui de cumpănă.

Când vedem persoane realizate financiar suntem tentați să le asociem cu etichete precum hoți, norocoși sau zgârciți.

În majoritatea cazurilor nu este adevărat. Reușita în finanțele personale este o abilitate. Care se cultivă!

Cu titlu general, de fiecare dată când vedem în realitate sau media o personalitate care excelează într-un domeniu oarecare primul resort este de a o considera plină de noroc din naștere, sau copilărie care nu a avut decât să aștepte trecerea anilor pentru a-și îndeplini destinul de vedetă sau personalitate. Excelența în orice domeniu ar fi o abilitate cu care te naști.

Nu este adevărat!

Este ok să nu mă crezi pe mine. Dar iată ce spune Thomas Edison:

„Succesul este 99% transpirație și 1% inspirație”

Nu pot aprecia acuratețea procentelor! Dar, și eu, sunt convins că are dreptate!

Succesul financiar este o abilitate. „Transpirația” reușitei în plan financiar eu o văd în „sacrificiul” economisirii și investirii în detrimentul consumului imediat, dublat de acumulare de cunoștințe de finanțe personale pentru a pune aceste sume în sisteme de creștere compusă, care nici măcar nu trebuie să fie – toate – ale tale! Aceste cunoștințe sunt mult mai simplu de asimilat decât orice materie din liceu.

Statistic, succesul este rezultatul unor acțiuni, nu al unor moșteniri (fie genetice, financiare, de orice alt tip).

Pentru mine abilitatea numărul 1 care duce la succes financiar este perseverența.

Nu trebuie să fii special pentru a reuși. Dar trebuie să fii perseverent.

Cel mai mare indicator al viitoarei tale reușite financiare NU este randamentul investiției. Majoritatea acestor randamente NU depind de tine. Nu îți planifica realizările financiare ale familiei tale pe ceva ce nu depinde de tine!

Cel mai puternic indicator al succesului tău financiar este rata plasamentelor (economii și investiții), sau cât anume „rupi” din venitul lunar pentru viitorul tău financiar. Care depinde integral de tine. De perseverența ta! (Probabil) cât de curând voi demonstra inclusiv matematic această afirmație, aici, pe StapaniDeBani.ro.

Am urmat zeci de cursuri în țară și în afară. Am avut uriașa șansă să beneficiez direct de mentori multimilionari în dolari / Euro.

Invățasem și aplicam tactici și strategii financiare complexe. Dar rezultatele nu au venit imediat. Sigur am avut ceva rezultate punctuale satisfăcătoare. Dar până când nu am impus disciplină și perseverență în sistemul finanțelor mele personale nici măcar randamente de 25% pe an pe BVB nu au făcut o diferență majoră.

Cred că una din cele mai importante concluzii personale este aceea că finanțele personale se numesc …personale (și) pentru că depind primordial de parametri personali: disciplină, perseverență, rata plasamentelor.

Tiberius Margarit SdB


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *