CUM CASTIGI – APROAPE SIGUR – LA BURSA


2.5 minute de Finante Personale

În urmă cu puțin mai mult de 10 ani Warren Buffett a făcut un pariu public că nici un fond administrat activ nu va reuși să depășească rezultatele S&P 500 pe un interval de 10 ani.

Citisem că discuția pornise de la alternativele pe care le are un investitor obișnuit – ca mine sau ca tine – în a-și plasa banii. Alternativele se numeau atunci, ca și acum, investiții de tip activ respectiv pasiv.

Activ înseamnă ca tu sau un consultant pe care îl plătești, citești și interpretezi date, rapoarte, statistici – analiză fundamentală- despre mai multe companii (din mii!) și alegi una, două sau mai multe care au cele mai solide astfel de semnale că vor performa mai bine decât celelalte. Tot activ mai înseamnă și analiză tehnică: înveți să interpretezi anumite “semnale” pe care le dă trendul pieței (grafice) și iei decizii rapid, spot, urmărind același principiu: să cumperi ieftin și să vinzi scump.

Investiția de tip pasiv este asociată mai ales cu investiția într-un coș de acțiuni grupate în diferiți indici de evoluție generală a pieței, în exemplul dat, S&P 500, unul din cei mai reprezentativi indici ai pieței americane de acțiuni care cuprinde 500 de companii mari listate pe NYSE sau NASDAQ. Nu faci studii, nu urmărești indicatori. Doar îți pui ceasul peste (în pariul lui WB) 10 ani să sune să îți amintească de investiția ta.

Cu alte cuvinte, Buffett a pariat că, dacă faci o investiție de tip pasiv într-un indice reprezentativ și aștepți suficient, rezultatele vor depăși orice investiție de tip activ în care scormonești după următorul Apple sau Amazon.

Sigur, aici nu este numai despre activ vs pasiv, cât este despre termen lung: 10 ani evident nu înseamnă în nici un fel termen scurt.

Am reflectat mai mult timp la acest pariu și, cum îl urmăresc cu plăcere pe WB, mă gândesc că el se baza pe calcule reci și studii aprofundate atunci când face un astfel de pariu public. M-am mai gândit că dacă reușesc să înțeleg pe ce se bazează el, aflu – implicit – și cum să câștig la bursă, aproape sigur!

Interpretarea mea pornește de la constatarea că în evoluția unui indice cum este S&P 500 nu toate titlurile contribuie la fel. Sunt studii care scot în evidență că, de fapt, sunt chiar foarte puține cele care pot fi considerate mari câștigătoare (“extreme winners”), spre exemplu JP Morgan Asset Management a găsit doar 7% de astfel de companii între anii 1980 – 2014.

 

Să spunem că la bursă sunt listate doar 5 companii. Atât! Știu că știi că numai la NYSE sunt peste 2700 de companii, dar pentru a ilustra raționamentul ce urmează am nevoie să țin lucrurile foarte simple. Conform studiilor precum cele de mai sus, să spunem că 4 dintre acestea (să le notăm companiile V, W, X, și Y obțin fiecare randament de 5%, iar acțiunea Z este marea câștigătoare, obținând 20% randament. Presupunând investiții egale, un fond de indice al acestei “burse” ar fi obținut un randament de 8%. Este abordarea “pasivă”.

Și tu și eu am vrea să “ghicim” de la începutul anului compania Z. Asta este abordarea activă!

 

“Cele mai grozave investiții sunt 40% pregătire, 20% noroc și alte 40% inabilitate să spui care e una și care e alta!

Morgan Housel

Pentru asta avem următoarele variante de investiție, notate cu 1, 2, 3 șamd, pe coloana din stânga din poza de mai jos. Varianta 1 în care “pariam” toți banii pe compania V. Am fi obținut la sfârșitul anului un randament de 5%. Varianta 2 era cea în care mizezi toți banii pe compania W. Și așa mai departe, cu randamentele din coloana 3.

Apare o tendință clară ca, atunci când sunt două companii grupate în loc de una să “bați piața” (=randament de 8%).

Asta se vede și în grafic:

Evident că am vrut să văd cum apare situația dacă extind posibilitățile de combinație:

Și, la fel de evident, cu cât diversifici mai mult, cu atât ai șansa să “prinzi” în investițiile tale peștele cel mare, compania Z. Grafic:

Evident că, dacă cumperi pur și simplu toată piața (indicele pieței), sigur vei deține și ceea ce studiul menționat numește “extreme winner”, ceea ce, de cele mai multe ori, abordarea activă nu o face.

Pe un raționament ca cel de sus își bazează strategia de investiție foarte mulți oameni care nu vor să se implice activ.

Sigur, nu este singura strategie de investiție posibilă, inclusiv pentru mine. Anumite fonduri administrate activ sunt preferabile în anumite momente sau în anumite situații.

La fel de sigur, nimic nu este absolut. Cred și acum că un fond sau altul, un lup singuratic sau altul poate ghici marele câștigător anul acesta, poate și la anul. Dar 10 ani la rând…  

Tiberius Margarit SdB

Disclaimer: Nimic din ce este pe acest site nu constituie sfaturi de investitie sau plasament financiar!


2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *