CUM ARATĂ PARTERUL FINANTELOR PERSONALE?


4 minute de Finante Personale

De multe ori simt nevoia să îmi limpezesc ideile revenind la conceptele de bază. Am constatat că ajută, mai ales când oscilez între o decizie sau alta.

Scopul final al gestionării banilor nu este / nu ar trebui să fie de a avea mai mulți bani. Ci de a fi mai în siguranță, de a avea mai multe opțiuni, mai multe șanse, și de a fi mai liberi.

Până la urmă de a fi fericiți!

Ultimul capitol al cărții mele „LEGILE BANILOR TAI” se referă exact la acest  aspect, tocmai în ideea că într-o astfel de bătălie de zi cu zi nu trebuie să uităm vreodată scopul final. Am prevăzut deci 22 pagini din cele 310 ale cărții pentru a insera viziunile oamenilor cu bani privind modalitățile în care ei ating forme (na!, deja mi-a scăpat o primă concluzie a capitolului!) ale fericirii personale . Și pentru a atinge diversele forme de fericire ei nu așteaptă o valoare anume a contului bancar . Multe dintre ele m-au uluit, ca și aproape omniprezența unui scop explicit (nu implicit, nu difuz, nu trecător) în călătoria financiară a fiecăruia!

Așadar banii nu sunt scop!

Banii sunt doar unelte de atingere a scopurilor!

Fericirea este obiectivul suprem!

Într-unul din cele mai inspiraționale seminarii la care am participat, Bill Walsh spunea că, pentru el, fericirea înseamnă timp de calitate petrecut cu oameni de calitate.

Nuanțând puțin eu aș preciza că relațiile pe care le facem să fie de calitate cu oamenii de calitate pe care îi alegem sau formăm, în activitățile care ne împlinesc sunt cheia pentru fericirea personală. Accentele mele sunt pentru a statua (fixație personală!) că fiecare dintre noi avem un rol, determinăm în mare măsură ceea ce ar putea fi denumită fericire personală. Poate părea ciudat dar unul din efectele care m-a uimit ale implicării mele în fenomenul Finanțelor Personale este că am înțeles că pentru oamenii cu bani fericirea nu este atât ceea ce primești. Ci ceea ce faci din ceea ce primești!

Prin intermediul sau fără aportul banilor personali, are mai puțină importanță. Ideea este că eu văd aici un determinism aproape general!

Cum spuneam, mă inspiră recurgerea la întoarcerea la baze. De multe ori apelez la tehnica întrebărilor așa zis socratice, ca  metodă prin care răspunsul unor întrebări duce la convingerea că răspunsurile pe care le dai chiar tu îți fundamentează soliditatea concluziilor pe care le iei.

Astfel, dacă înțelegem că fericirea se definește ca mai sus, ce ne împiedică să fim toți fericiți petrecând timp de calitate cu oameni de calitate?

Răspuns: Pentru că nu avem acest timp!

Întrebare: De ce nu avem timp?

R: Pentru că trebuie să muncim, să lucrăm, să facem afaceri. (O deviație de la concluzia la care vreau să ajung ar fi întrebarea: Ce ne împiedică să plantăm puțină fericire și în activitățile de mai sus, adică oameni de calitate + timp de calitate chiar la muncă, în afaceri?, dar o sar pentru că mă duce în altă zonă!)

Î: Dar de ce trebuie să (te rog acceptă termenul!) jobuim?

R: Pentru că vrem bani!

Î: De ce vrem bani?

Ei bine, modul în care răspundem la această întrebare este decisiv pentru viitorul nostru:

90% din oamenii acestei planete răspund astfel:

R1: Pentru că trebuie să acopăr cheltuielile.

Dar 10% răspund altfel, te rog descoperă diferența, e importantă și ordinea!

R2: Pentru că sunt obligat să îmi asigur singur viitorul meu și al familiei și să îmi acopăr cheltuielile.

Î: Ce înseamnă să îmi asigur singur viitorul?

R: Înseamnă să pui banii tăi la treabă astfel încât să muncească din ce în ce mai mult și mai bine pentru a acoperi cheltuielile stilului tău de viață, până când ajung să facă asta integral singuri, fără să mai fie necesar aportul tău.

Această situație apare atunci când venitul tău numit (cel mai adesea) pasiv (nu sunt mare fan al termenului, mai des folosesc „recursiv” = automatic și repetativ) > Cheltuielile stilului tău de viață

Venit recursiv > Cheltuieli curente

De felul cum interpretăm și punem în aplicare această relație matematică depinde viitorul nostru financiar. Spun asta pentru că înaintarea mea în Finanțe Personale nu a început, deși citeam mult, urmam cursuri etc., până când nu mi-am clarificat BAZA. Dacă vrei să treci direct la baza sistemelor de Finanțe Personale trebuie să te raportezi la modul cum vezi tu aceasta relație!

Bogăția nu este ceea ce consumi. Este ceea ce NU consumi!

Bunăstarea Financiară Personală = Ce câștigi – Ce consumi!

Slogan StapaniDeBani.ro

Dacă te uiți cu atenție, forma asta este îndreptarea inecuației de mai sus și transformată în egalitate.

Funcție de semnul rezultat din egalitatea de mai sus poți avea următoarele situații:

Ce câștigi – Ce consumi = 0 => Consumi exact cât câștigi. Nu pierzi în afacerea vieții tale. Dar viitorul este sumbru! Nimeni nu a câștigat un meci stând doar cu fundul în poartă. Poate nu vei pierde! Dar, sigur, nici nu vei ridica vreodata Cupa învingătorilor deasupra capului!

Ce câștigi – Ce consumi > 0 => Ai profit în afacerea vieții tale. Ai grijă să o ții tot așa tot timpul vieții tale!

„Venit anual 20 lire. Cheltuieli anuale 19,6. Rezultat: fericire! Venit anual 20 lire, cheltuieli anuale 26 lire. Rezultat: mizerie!

Wilkins Micawber, personaj în romanul David Copperfield de Charles Dickens

Ce câștigi – Ce consumi < 0 => Pierzi din afacerea vieții tale. Pierzi bunăstare, pierzi bogăție. Acumulezi datorii. Ești pe sensul interzis al Finanțelor tale Personale!

Pornind de la răspunsurile posibile din cele trei de mai sus, în State a apărut o comunitate pe care au denumit-o „F U Money”, din care pot să traduc explicit doar ultimele două cuvinte: cel din mijloc, prescurtarea de la modul de citire al cuvântului „you” = tu, pe tine, te (aici) și respectiv ultimul cuvânt (un lucru care nu știu cât este cunoscut „money” este formă de singular, nu de plural!). Restul expresiei puneți de la voi. Dacă nu vă descurcați mergeți pe stadioane și urmăriți ce se strigă la o mare ratare…

CONCLUZII

TOATE, ABSOLUT TOATE noțiunile de Finanțe Personale precum Creșterea compusă, Teoria Portofoliului eficient, Randament investiție, Valoare Financiară Personală etc, etc, încă o dată, absolut oricare altă noțiune din Finanțe Personale este fără sens cât timp nu te raportezi, nu te transformi în Constructor de Avere.

Ce câștigi – Ce consumi > 0

Pentru că nimeni, niciodată nu va construi etajul unu al casei sale înainte de PARTER!

Și baza este asta: Scopul tău final este să fii fericit.

Ca să ajungi acolo ajută mult să ai siguranță, șanse mai multe și cât mai mare libertate financiară, eventual independență.

Pentru fiecare și toate de mai sus trebuie să construiești continuu Valoare Financiară. Nu să cheltuiești tot ce câștigi!

Ce câștigi – Ce consumi > 0

Tiberius Margarit SdB


One comment

  • Avatar

    Excelent articol si mai ales sunt foarte bucuros ca ma incadrez in formula pozitiva, respectiv – cheltuielile mele sunt mai mici decat cee ce castig in fiecare luna, deci am certitudinea ca sunt pe un drum ascendent in construirea averii personale si evident in marirea Averii Financiare Nete.
    Way to go, brothers !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *