CORECTIE SAU CRAH?


2,5 minute de Finante Personale

Nu sunt specialist în Bursa de Valori. Chiar dacă am absolvit curs de brokeri. De fapt nici nu știu cum s-ar defini un astfel de specialist și, oricum, cred că sunt extrem de puțini pe această planetă.

Dar chiar și acești mari specialiști pierd, cel puțin în anumite momente la bursă. Am înțeles că un investitor își măsoară rezultatele numai pe termen lung. Iar cei care speculează își calculează rezultatele pe termen scurt.

Așa că eu nu mai urmăresc părerile celor care susțin în contradictoriu, fiecare cu argumente irefutabile, că ceea ce se întâmplă acum pe bursă este doar o simplă corecție sau un crah violent. Sunt convins că nimeni nu știe cu adevărat dacă această scădere pe bursă încheie una din cele mai bune perioade de creșteri la nivel mondial sau trendul general va continua.

La modul la care percep acum bursa eu cred că micii investitori individuali, așa ca mine, nici nu ar trebui să știe reguli complicate, analize în limbaj pe care nu îl înțeleg, astfel încât să bată piața. Îmi amintesc că eram tare mândru de „strategia” mea personală, originală, de care nu citisem nicăieri. Primeam rapoarte de la doi brokeri diferiți și nu investeam decât în titlurile care se suprapuneau ca recomandare. Și vă garantez ca indicatori ca  Bollinger, medie mobila, RSI, MACD, suport si rezistenta etc (dacă îmi aduc bine aminte numele lor) arătau foarte bine chiar înainte de a cădea cu 70% !

Acum eu nu le mai dau voie investițiilor mele să fie complicate, pentru că  mă mulțumesc ca, pe burse, să replic piața. Pentru mine lecția a fost că nu voi fi niciodată un guru investițional pe burse. Planul meu financiar personal pur și simplu NU este centrat pe titluri separate, ci, ponderea cea mai mare, pe elemente pe care fie le pot controla, fie sunt mult mai puțin volatile!

Nu cred că putem știi nici amplitudinea, nici durata unei scăderi pe bursă. Și mai cred că nici nu contează pe termen lung, tocmai pentru că:

  • Întotdeauna creșterile au urmat scăderilor (ce logic sună!)
  • Mai important decât să ghicești care este următoarea rachetă a bursei, când să te sui la bord și când să te parașutezi (deja trei factori care trebuie îndepliniți simultan) este modul în care îți creezi un plan, o strategie, un sistem. Și în care, bursa este doar un element între altele!

Nu mai cred în infaibilitatea prezicerii evoluției  vreunui titlu. Pentru că nu depinde de nimic care are legătură cu mine. Dar strategia, planul, sistemul de investiții personale depinde doar de mine. 100% de mine! În astfel de situații în care panica este pe cale să apară (alt element care nu este sub controlul tău dar care îți poate dărâma investițiile) o mult mai bună poziționare cred că ar fi să să reflectezi dacă planul tău este făcut funcție de obiectivele tale pe termen lung.

Un astfel de plan de construire a bunăstării personale trebuie să aibă o componentă de subiectivism cât mai mică, și mai degrabă să țină cont de elemente obiective, precum statistici relevante.

Astfel, dacă ești ca mine și crezi că, având în vedere că niciodată ăștia nu pun mâna la gură, când bursele americane tușesc sigur vom lua și noi microbul, atunci statistica următoare te poate ajuta:

 

În astfel de momente se face diferența între cei care cred că Finanțele Personale sunt despre a ghici următorul Facebook sau Amazon pe bursă și cei care își fac un plan financiar. Primii sunt în dubiu dacă prezicerile lor stau în picioare, în timp ce ultimii își văd liniștiți de viață. Situații precum cele din tabelul de mai sus sunt deja incluse în planurile lor.

Jobul tău, ca și creator al propriului destin financiar este ca atunci când îți faci propriul plan de construcție a bunăstării personale să planifici creșterea totală în ciuda, sau pe fondul unor asemenea date.

Doar așa vei putea să răspunzi senin la întrebarea: „Corecție sau Crah?” la modul: Nu contează!

Tiberius Margarit SdB


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *