COMPUNEREA A… ALTCEVA ÎN AFARĂ DE DOBANDĂ


2.5 minute de Finante Personale

În cartea mea “LEGILE BANILOR TĂI” dar și aici pe blogul SdB am argumentat ceva despre suficiența expresiei “Compound Interest”, tradusă la noi prin  “Dobânda Compusă”. În esență neîmplinirea constă, după părerea mea, în faptul că este o restrângere, o reducere inacceptabilă a înțelesului modelului matematic de creștere după modelul progresiei geometrice doar la dobândă. Ori nu doar dobânda se compune geometric! Atunci când privim graficul evoluției unui titlu sau al unui indice vedem de fapt compunerea unor valori (creșteri și scăderi), adică și randamentele bursiere se compun geometric. Atunci când privim evoluția în timp (de regulă de la an la an) a puterii de cumpărare a banilor noștri, urmărim de fapt efectele compunerii inflației asupra veniturilor familiei, deci și inflația se compune geometric. Dar și evolutia de la an la an – indexarea / , veniturilor noastre salariale este tot un model de creștere geometrică (compunere) etc. Ca unul care sunt fascinat de aplicarea modelelor matematice în finanțele personale am constatat că, de fapt, în acest domeniu creșterea compusă este modelul “built in”, nu creșterea liniară, în termenii cărora suntem noi obișnuiți – din școală – să gândim!


Un tip pe care îl urmăresc cu plăcere, Jim Kwik, antrenor în maximizarea funcțiilor cognitive ale creierului și autor, cu care ne-am mai întâlnit aici,  într-o pledoarie cu titlul: “Etichetele creează limite.” spunea:

“Etichetele te fac să crezi că cine ești acum este cine vei fi mereu. Aceasta este definiția unei „gândiri de tip fix”.”

El susține că este rolul nostru să transformăm în evoluție pozitivă un drum spre realizarea unui obiectiv anume. Este partizanul instituirii de obiceiuri, de rutine personale.

De ce cred că are dreptate, și ce legătură are asta cu creșterea compusă:

Este o axiomă printre autorii de literatură în domeniul productivității personale că  suntem suma obiceiurilor noastre. Și asta se vede cel mai bine în rezoluțiile de Anul Nou sau de ziua fiecăruia când ne propunem să mâncăm mai sănătos, să facem mișcare, să economisim mai mult, să rambursăm anticipat din credite, să facem primele investiții, să petrecem mai mult timp cu familia, să ne controlăm stările de stres etc etc. Câte din acestea devin realitate? Câte din acestea sunt măcar începute? 

Nu ar trebui să ne mire! Rămânem la starea în care suntem pentru că ea (starea) este rezultatul rutinelor noastre deja instalate. Inventarierea dorințelor este ușoară. Schimbarea este cea care doare. Dacă acum rutinele noastre ar conține o jumătate de oră de mers pe jos zilnic, controlul cantității de zahăr din alimente, dacă am avea setate pe automat alimentarea conturilor brokerului, sau dispoziția de plată către banca de la care am luat creditul nu ar mai fi la fel de greu. Pentru că rutinele / sunt ceva cu care ne-am obișnuit, prin urmare nu dor. 

De cele mai multe ori când ne propunem să alegem între schimbare și inerție rămânem la rutinele noastre obișnuite.

Cum putem să trecem peste aceste obstacole? O spune Jim Kwik, o spun și alții: creează-ți obiceiuri – rutine în jurul a ceea ce vrei să realizezi. Vrei să ajungi să faci alergări de 5 ore pe săptămână? Începi prin a coborî o stație mai departe de casă din mașină / autobuz / tramvai. Vrei să mănânci mai sănătos? Începi masa cu salata. Vrei să devii propriul creator al destinului tău financiar? Treci pe automat alimentarea contului de economii cu 50 lei luna asta. Este un semnal puternic către mentalul tău. Acum va putea să spună ca în Caragiale: “S-a schimbat jupânu’. Nu e cum îl știi…!”

Pentru că eu chiar cred că acest gen de articole / idei trebuie să aibă și aplicabilitate practică, mi-am creat în agendă un tabel cu linii în care trec ce doresc să realizez ca și deprinderi, iar pe coloane zilele săptămânii. În fiecare celulă am înregistrat timpul pe care l-am alocat fiecărei deprinderi pe fiecare zi. Uau! Spre exemplu, astfel eu am aflat despre mine că vreau să revin la 1000 de cuvinte scrise pe zi la care ajunsesem când scriam cartea, dedicând fabuloasa medie de …150 de cuvinte pe zi (adică scriam doar ideile și ceva pe lângă) și aceasta doar în salturi…! Mi-a fost clar: trebuia să îmi recompun această rutină. Surpriza mea a fost când m-am uitat pe agenda de anul trecut. Datele îmi spun că acest obicei, și probabil toate celelalte, devin instalate atunci când au o consistență, atunci când le impui o regularitate. 

Adică, aș putea să spun că, astfel poți face încât (și) obiceiurile – rutine să se compună…Ca și în investiții, efectul compus apare în urma unor contribuții constante, în timp!

 

Sunt destule lucruri în viață pe care nu le putem controla sau influența. Randamentul investițiilor bursiere este unul dintre ele. Concentrarea pe ceea ce putem controla și impunerea unor mici rutine pozitive poate să încline, în timp, balanța de partea noastră!

Tiberius Margarit SdB


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *